Gotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka do dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu. Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny stanowi fajny akcent smakowy i dekoracyjny. Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe
Zakamarki mojej kuchniOdchudzone jogurty to najczęściej nieco wodnista lub galaretowata tekstura, nijaki kolor i zdecydowanie kwaśny posmak. Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania jogurtu naturalnego został rozpropagowany przez kuchnie perską. Ich przystawka z naturalnego jogurtu z zielonymi perskimi ogórkami i miętą stała się kolejną, niezastąpioną na moich domowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego(...)człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe, fenomenalne w smaku, lekko słodkie perskie ogórki (jeśli nigdy nie próbowaliście to zachęcam do ich odnalezienia, bo smak, szczególnie tych najmniejszych o średnicy nie większej niż 2 cm, jest niepowtarzalny), ale jeśli nie to użyjcie tych, które są dostępne. W sezonie ogórkowym
Jem więc Jesteminaczej kocham awokado i od czasu do czasu lubię poeksperymentować z tymże owocem. Tym razem połączyłam go z serkiem śmietankowym Almette z dodatkiem łososia. Wyszła pyszna i całkiem syta przystawka. Na dwie porcje: 2 dojrzałe owoce avocado sok z 1/2 cytryny 1 serek śmietankowy Almette 2-3 łyżki gęstego jogurtu 100 g łososia wędzonego sól, pieprz Awocado przepołowić, usunąć(...)Łososia pokroić w nieduże kawałki i dodać do kremu, lub też po przełożeniu samego kremu do pucharków, ułożyć łososia dekoracyjnie w kształcie różyczki. Podawać schłodzone jako przystawkę
Jadło i czytadłoŚwietna przystawka albo przekąska na udaną imprezę. Moi znajomi nazywają je muffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi. Dlatego zazwyczaj goszczą u mnie na stole z przystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego
Niezły Młynekobiadowo-imprezowo-kanapkowa - pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem keczupu. Miękka, wilgotna, o oryginalnym smaku, pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik wędliny. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki 5 łyżek(...)oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała. Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry i podsmażona. Inspiracja: Smaczny kąsek
Kto ugości moich gości?Kiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjidawna kołatała mi się po głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na męża, który nie jada żadnego nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście(...)zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście
Pyry na Gazświątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka. SKŁADNIKI 3 płaty śledziowe matias 1 ogórek kiszony 6-8 marynowanych pieczarek 1 szalotka albo 1/2 cebuli kilka gałązek zielnej cebulki 1 papryczka pepperoni 6 jajek przepiórczych łyżka oliwy z oliwek łyżka soku
Magiczna kuchnia DariiFigi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJaDynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)danie nadaje się zarówno jako forma przystawki, jak również na lekką jesienną kolację. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 300 g dyni suszone pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku pieczywo typu bagietka słodka papryka oliwa sól, świeżo mielony pieprz Szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną
kulinarnyJaUwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado . Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie
kulinarnyJaPolecam rożne przystawki , które publikowałam na moim blogu. Może wybierzecie coś na Sylwestrową noc. PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA
W kuchennym oknie EwySzybka, efektowna i smaczna przystawka. Krewetki i majonez z awokado świetnie się uzupełniają. Polecam! składniki ( 3 - 4 porcje) ok130 g koktajlowych krewetek ( gotowanych, obranych) 4 łyżki majonezu z awokado garść świeżej kolendry 1/2 szalotki, drobno pokrojonej papryka ostra do posypania pieprz 4x 1/2 plasterki cytryny przygotowanie Krewetki rozmrozić, najlepiej w lodówce, po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną(...)małych naczynkach przygotować przystawki. Na spód nałożyć łyżkę sosu, posypać listkami kolendry, ułożyć krewetki, posypać papryką i pieprzem, dołożyć po pół plasterka cytryny, podawać. Smacznego
Stare Garybardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała część) 1 średnia cebula(...)smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare GaryZaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam: A dlaczego nie…? Ja wiem, że jak kraj długi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta(...)święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem – składniki: Ptysie (ok 20 sztuk): 80 g mąki szczypta soli 65 g masła 150 ml wody 2 jajka 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) Mus łososiowy
UgotujmyTo.pl