smaku sokiem z cytryny, solą, ketchupem i ewentualnie Tabasco. Francuzi podają tatara z frytkami, ziemniakami pieczonymi sałatkami. Jest to bardziej danie główne a u nas raczej z pieczywem jako przystawka. Podczas warsztatów w Le Bistro Rozbrat , które prowadzili Maciej Nowicki i Alain Budzyk mieliśmy poznać smak tatara francuskiego. Dla mnie dodanie ketchupu było czymś nowym, nieznanym. Sposób podania nieco(...)odmienny niż u nas i w innym charakterze. W Polsce podajemy tatara jako przystawkę a doprawiamy korniszonami, grzybkami w occie, cebulką, musztardą, czasem sardynkami z puszki, olejem... Kapary przyjęłam jako coś oczywistego. Tu zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa. No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi
królestwo garówsię proszą, aby wykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie! Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, ostatnio widziałam je nawet w kilku popularnych(...)pietruszki, rozdrobniony czosnek i ostrą papryczkę. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i koniakiem/rumem, jeżeli używasz. Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut. Podawaj na przystawkę albo kolację. Pasuje do nich opiekany chleb oraz kieliszek wina. Przepis dodaję do akcji Mopsa "Pieczarkowy Tydzień 2015 " *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaRoladę szpinakową z łososiem warto każdemu polecić to bardzo prosty przepis a w wyniku dostajemy ładną przystawkę. Mimo że wygląda na oko dość skomplikowanie to wykonanie jest maksymalnie proste i dla każdego kto piecze regularnie biszkopty to będzie pestka. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda pysznie Save Print rolada szpinakowa z łososiem Autor: zjemto(...)Kategoria: przystawka Czas przygotowania: 30 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity czas: 45 minuty Składniki 200g łososia wędzonego 4 jajka 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić
zjem to blog kulinarnyGotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka do dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu. Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny stanowi fajny akcent smakowy i dekoracyjny. Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe
Zakamarki mojej kuchniOdchudzone jogurty to najczęściej nieco wodnista lub galaretowata tekstura, nijaki kolor i zdecydowanie kwaśny posmak. Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania jogurtu naturalnego został rozpropagowany przez kuchnie perską. Ich przystawka z naturalnego jogurtu z zielonymi perskimi ogórkami i miętą stała się kolejną, niezastąpioną na moich domowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego(...)człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe, fenomenalne w smaku, lekko słodkie perskie ogórki (jeśli nigdy nie próbowaliście to zachęcam do ich odnalezienia, bo smak, szczególnie tych najmniejszych o średnicy nie większej niż 2 cm, jest niepowtarzalny), ale jeśli nie to użyjcie tych, które są dostępne. W sezonie ogórkowym
Jem więc Jesteminaczej kocham awokado i od czasu do czasu lubię poeksperymentować z tymże owocem. Tym razem połączyłam go z serkiem śmietankowym Almette z dodatkiem łososia. Wyszła pyszna i całkiem syta przystawka. Na dwie porcje: 2 dojrzałe owoce avocado sok z 1/2 cytryny 1 serek śmietankowy Almette 2-3 łyżki gęstego jogurtu 100 g łososia wędzonego sól, pieprz Awocado przepołowić, usunąć(...)Łososia pokroić w nieduże kawałki i dodać do kremu, lub też po przełożeniu samego kremu do pucharków, ułożyć łososia dekoracyjnie w kształcie różyczki. Podawać schłodzone jako przystawkę
Jadło i czytadłoŚwietna przystawka albo przekąska na udaną imprezę. Moi znajomi nazywają je muffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi. Dlatego zazwyczaj goszczą u mnie na stole z przystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego
Niezły Młynekobiadowo-imprezowo-kanapkowa - pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem keczupu. Miękka, wilgotna, o oryginalnym smaku, pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik wędliny. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki 5 łyżek(...)oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała. Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry i podsmażona. Inspiracja: Smaczny kąsek
Kto ugości moich gości?Kiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjidawna kołatała mi się po głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na męża, który nie jada żadnego nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście(...)zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście
Pyry na Gazświątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka. SKŁADNIKI 3 płaty śledziowe matias 1 ogórek kiszony 6-8 marynowanych pieczarek 1 szalotka albo 1/2 cebuli kilka gałązek zielnej cebulki 1 papryczka pepperoni 6 jajek przepiórczych łyżka oliwy z oliwek łyżka soku
Magiczna kuchnia DariiFigi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJaDynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu(...)danie nadaje się zarówno jako forma przystawki, jak również na lekką jesienną kolację. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 300 g dyni suszone pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku pieczywo typu bagietka słodka papryka oliwa sól, świeżo mielony pieprz Szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną
kulinarnyJaUwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado . Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie
kulinarnyJaPolecam rożne przystawki , które publikowałam na moim blogu. Może wybierzecie coś na Sylwestrową noc. PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA
W kuchennym oknie Ewy