przystawka - 12862 przepisów (strona:307/858)

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 267

przestudzonego-aromat waniliowyPrzesianą mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć

Smaczne Zdrowe
Sałatka grecka z makaronem 233

Sałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na różnego rodzaju przyjęcia czy też najzwyklejszego grilla. Idealnie pasuje do różnych mięs ale świetnie też sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem.Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek 15-20 czarnych oliwek

Mechanik w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 515

Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia  ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku

Mechanik w kuchni
Pasztet z wątróbek z morelami 204

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek i pasztet z wątróbek z żurawiną. Smaki paszteciku z drobiowych wątróbek można wzbogacać na różne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 229

podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.  Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem

Mia Cucina Sofieta
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 248

dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu,  a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, że w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 159

Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 178

zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam!   Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej

Mia Cucina Sofieta
Shortbread z ziołami 239

Zapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzającą apetyt przystawką przed kolacją , doskonałe do wieczornego aperitifu w ogrodzie czy na tarasie, a w zimowe wieczory w salonie przy piwie) Wachlarz dodatków do ciasteczek jest przeogromny,  można dodać każdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary

Mia Cucina Sofieta
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 264

substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Zawiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.  Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 202

kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną past ę  (makaron

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna bruschetta z truskawkami 219

Nareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.   A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem

Mia Cucina Sofieta
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 237

Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę.  Składniki:  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  cebula,  jajko,  czerstwa bułka,  3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej,  3 parówki

Z miłości do słodkości
Zbiór wielkanocnych przepisów 2075

względu na zbliżające się Święta Wielkanocne zebrałam dla Was wszystkie przepisy nadające się na tę okazję, jakie są na blogu. Zacznę od przystawek i dań nadąjących się na wielkanocne śniadanie. WIELKANOCNE ŚNIADANIE Jajka w galarecie             Jajka z pasztetem i kurkami        Jajka nadziewane groszkiem

Z miłości do słodkości
Na co dzien i od swieta 150

wol-au-vent.Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy od tego na co mam ochote i wybieram jaki smak ma dominowac.Te babeczki to tez doskonala przystawka gdyz bardzo ladnie sie prezentuja i to wlasnie dlatego czesto goszcza na naszych stolach w czasie roznych uroczystosci lub zwyklych spotkan z przyjaciolmi.Tym razem przy okazji Swiat pojawily

Przysmaki Karolki