przystawka na zimno - 751 przepisów (strona:35/51)

Konfitura z czerwonej cebuli 138

Składniki: 1400g czerw onej cebuli 1 ząbek czosnku 100g cukru trzcinowego 6 - 8 łyżek oliwy 1 łyżka masła 250ml wytrawnego czerwonego w ina 200ml wody sól

Gaździnka warzy
Sushi w tempurze 175

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Grillowanie i wędzenie z jajem! Wędzone lub grillowane jaja na Wielkanoc 209

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Warto w tym okresie pamiętać, że jaja mają religijną symbolikę i znaczenie. Mogą również w te święta spektakularnie smakować wędzone

naRuszcie
Pałki z kurczaka, dramstiki z patelni. Błyskawiczne danie obiadowe i imprezowe. 254

Pałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu

Kuchnia z widokiem na ogród
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 176

Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 301

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją(...)Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy. Kaczkę wykładamy na talerz i ukośnie kroimy, polewamy sosem. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Kaczkę możemy jeść na gorąco i na zimno! Smacznego! Dajcie znać co sądzicie o takiej propozycji? Buziaki! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 172

się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym(...)odcedzamy na sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się

Karo in the Kitchen
Sałatka ” Hiszpańskie Lato „ 1004

Sałatka „Hiszpańskie Lato” Upałów ciąg dalszy , nie wiem jak Wy , ale ja , już jestem wykończona .. Wszyscy marudzą , do południa ciężko nosa wyściubić bo grzeje

Ogrodnik w podróży
Sałatka z makaronem i pestkami dyni 192

dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, zapaleniach górnych dróg oddechowych i chorobach kobiecych. Uzupełnia niedobory witaminy E w organizmie. Nie nadaje się do smażenia. Przyprawiamy nich potrawy na zimno. Olej z pestek dyni jest szczególnie skuteczny na zaburzenia trawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Polecany(...)dyni,polać przygotowanym dresingiem z oleju z pestek dyni. Oleje wydają mi się smaczne, świeże i naprawdę godne polecenia, dlatego już wkrótce zaproponuję użycie oleju słonecznikowego w pysznej, prostej przystawce, Zapraszam  na strony mojego bloga oraz do odwiedzenia sklepu

Proste Potrawy
Sylwestrowe menu – top lista 990

papryką Śledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko. Składniki 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz(...)oraz sałatka à la caprese Te sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają. Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo. Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem 5 jajek 1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzem mała garść mixu sałat

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 248

pokroić drobniej lub nieco grubiej , w zależności, czy wolicie konsystencję kanapkowej pasty ( tak podaje ją Joyce Goldstein ), czy sałatki. Taka sałatka w Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu(...)pestki słonecznika ) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 359

500 g mięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz

królestwo garów
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 198

też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek.  Bruschetty i crostini Te nieduże kanapeczki z różnymi dodatkami stanowią najpopularniejszą przystawkę w lokalnych restauracjach i osteriach. Są świetnie także jako niedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam(...)najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo

Chilli Czosnek i Oliwa
Szynka domowa w przyprawach 466

Szynka domowa w przyprawach Wystarczy dobry kawałek mięsa, przyprawy, chęci i mamy domową wędlinkę, która na świeżym pieczywie z masełkiem zadowoli każde głodne podniebienie i może

Wino Francja Kuchnia
pieczone pierogi ze szpinakiem 247

składniki na ciasto krucho drożdżowe: 150 g maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie

Domowy Smak Jedzenia