serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe warzywo jest również jednym z podstawowych składników francuskiej „ratatouille”. Osobiście bardzo lubię dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa. Możecie również zabrać ją na piknik. Przygotowanie(...)Wyłóż formę na keks papierem do pieczenia, wlej przygotowaną masę i piecz przez około 40 minut. Pozostaw terinę w uchylonym piekarniku do ostudzenia, podawaj na ciepło lub na zimno, samą (smakuje świetnie), lub z sosem pomidorowym lub paprykowym. *typu crème fraîche, np. śmietany Szefa Kuchni do sosów i zup Danone. Belcastel (departament L'Aveyron) -urocze miasteczko w południowej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje
Codziennik KuchennyZawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem
Stare GaryDzień dobry, Ostatnio doskonalę się w przygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne
Chilli Czosnek i OliwaFrancji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania(...)sakiewkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Notatki - do sakiewek świetnie pasuje filiżanka czerwonego barszczu - sakiewki świetnie smakują na ciepło jak i na zimno - ciasto francuskie nie może zbyt długo leżeć w cieple, dlatego najpierw należy przygotować sakiewki z jednego arkusza ciasta i upiec. Drugi arkusz w tym czasie przechowujemy w lodówce by Małgorzata
Wędrówki po kuchni300 g ciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego
królestwo garówRuloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta
Kulinarne życieinny pomysł na ten wpis, chcieliśmy zrobić zdrowszy deser, ale czyż właśnie w zime nie powinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co zrekompensuje nam brak słońca i zimno?! Już samo przygotowywanie migdałów, zanurzanie ich w cynamonowym karmelu sprawia, że przenosimy się w świąteczny klimat, a aromat przypraw otula nas jak ciepły koc. Czy jest coś lepszego niż przygotowanie(...)zupełnie szczerze jesteśmy nią zachwyceni! Przygotowaliśmy już na niej śniadania, nic nie przywierało, pięknie się czyści i nie widać żadnych zarysowań czy zadrapań! Blender ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów)*** wykorzystywaliśmy po raz kolejny. Towarzyszy nam już w trzecim proponowanym przez nas przepisie i w dalszym ciągu jesteśmy nim zachwyceni! Mały pojemnik blendera sprawdza się idealnie
Plate of JoyAlko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) Są słodkie, smaczne, bardzo łatwo "wchodzą", ale w zbyt dużych ilościach mogą pozbawić umiejętności utrzymania postawy pionowej. O czym
Pełny talerzciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz
Jadło i czytadłoZupka trafiła wraz z przepisem do galerii zdjęć Dzień Dobry TVN- Wasze dania na naszej stronie :) Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych z matiasa 3 cebule 1.5
ClauditteMissCookingWitajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :) Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :) Składniki : Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby ) Około 8
Sama słodycz i szczypta chilitruskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry(...)posypuję lekko serem na górze. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie
Cooking MonsterŚledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju
R'n'G KitchenKiełbaska na gorąco? Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :) Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej
Moniki Smakołyki