Dynia marynowana 157Do tej pory dynia marynowana gościła u nas za sprawą Rodziny, więc nie myśleliśmy o samodzielnym robieniu zapasów. Zmieniło się to w tym roku, gdy zastanawialiśmy
niecodziennikpary
Buraczki marynowane 131Kilka tygodni temu byliśmy w restauracji, do obiadu otrzymaliśmy marynowane buraczki , które okazały się wyśmienitym dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne
niecodziennikpary
Ocet z granatu 156Ocet z granatu przywiozłam do Polski z wycieczki po Turcji. Zdaniem naszego przewodnika w doskonały sposób miał on zastępować gotowe dressingi do sałatek. Rzeczywiście tak było
niecodziennikpary
Ćwikła z chrzanem 150Bez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin
niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i cebulą 131Smalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one
niecodziennikpary
Dżem truskawkowy 132W postaci dżemu truskawkowego zamknęliśmy w słoiczku pierwsze oznaki lata. Soczyste, słodkie i pachnące truskawki zostaną z nami na dłużej. Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam
niecodziennikpary
Wiśnie kandyzowane 143Wiśnie kandyzowane są wspaniałym dodatkiem do ciast, można nimi zarówno wzbogacić smak, jak i wygląd słodkich wypieków. Przygotowanie ich wymaga odrobiny cierpliwości, która potrzebna jest podczas
niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i mięsem 141Ostatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu
niecodziennikpary
Ogórki kiszone 162Każdego roku mamy dużo ogórków do wykorzystania, ich znaczną część kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są
niecodziennikpary
Dżem jabłkowo-jeżynowy 125Wybraliśmy się na papierówki i przy okazji zebraliśmy dużą miseczkę jeżyn. Szybko postanowiliśmy, że obu owoców użyjemy do zrobienia dżemu jabłkowo-jeżynowego . Podobnie jak w przypadku
niecodziennikpary
Papryka marynowana 108Na naszej półce z zapasami na zimę zagościła papryka marynowana , która zostanie otwarta do zimowego obiadu lub jako dodatek warzywny do śniadania. Przygotowując paprykę w occie
niecodziennikpary
Marynowane pieczarki 148Podczas przyjmowania gości, dobrze jest postawić na stole marynowane pieczarki , które są doskonałym uzupełnieniem serwowanych wędlin i serów. Można z nich zrobić również wiele ciekawych zimnych
niecodziennikpary
Dżem śliwkowy II 155Dżem śliwkowy – domowy, najprostszy, a więc najsmaczniejszy. Dobre śliwki, nieco cukru, a przede wszystkim długie gotowanie na małym ogniu sprawiają, że dżem śliwkowy bez konserwantów
niecodziennikpary
Zakwas żytni na chleb 304Od kilku tygodni zbieram się do napisania tego przepisu ale zawsze jest coś pilniejszego. Zakwas żytni przygotowuję już od dawna. Niektórym, może wydawać się, że proces
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
CZERWONA KAPUSTA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 162Czerwona kapusta na ciepło to smaczny dodatek do drugiego dania. Dziś zapraszam po przepis z wędzonym boczkiem - ten zapach,który się w
Niespełnione zdolności kulinarne