przetwory - 15421 przepisów (strona:584/1029)

Nalewka z brzoskwiń 117

Nalewka z brzoskwiń to trunek wyborny i aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. W owocach brzoskwiń jest dość dużo łatwo

Tajemnice Smaku
Nalewka z aronii – aroniówka 144

“ Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty

Tajemnice Smaku
Nalewka z pigwowca – nalewka Hieronima 152

Często pigwowiec i jego owoce bywa mylnie nazywany pigwą. Pigwowiec japoński to ciernisty i  pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, ale twarde i

Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 181

Po francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes

Tajemnice Smaku
Domowa przyprawa piernikowa 125

Do czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw

Tajemnice Smaku
Kapusta czerwona kiszona 128

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 148

Fermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana  jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej 123

Najzdrowsze kiszonki to te wykonane samodzielnie w domu. Mamy wówczas pewność składu produktu, a podczas kiszenia możemy obserwować, wąchać i próbować warzywa na każdym etapie fermentacji

Tajemnice Smaku
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem 131

Kieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Do przygotowania nalewki potrzebujemy

Tajemnice Smaku
Nalewka z czarnych porzeczek – smorodinówka 123

Owoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki, oprócz walorów smakowych, tak jak większość nalewek posiada właściwości lecznicze. Działa korzystnie na zaburzenia

Tajemnice Smaku
Nalewka z tarniny tarninówka 162

Tarninę na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, owoce wówczas tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten właściwy

Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 152

W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 112

Chłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 152

Co to jest chutney?   Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina

Tajemnice Smaku
Kiszone cytryny z rozmarynem i chili 145

Kiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania