Żelazo - jak rozpoznać niedobór? 218złe samopoczucie bladość skóry siniaki i krwawienie z nosa Przyczyny niedoboru żelaza w organizmie człowieka: obfite miesiączki drastyczne diety odchudzające ciąża dieta uboga w mięso i jego przetwory zbyt wysoki wysiłek fizyczny Źródła żelaza: wątróbka drobiowa, wieprzowa, wołowa chude, czerwone mięso żółtka jaj orzechy pieczywo pełnoziarniste mocno zielone warzywa suszone owoce rośliny strączkowe Jak sprawić
Truskawkowa Fiesta
Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem 247budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartości białka. (…)przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw
UgotujmyTo.pl
Ogórki kiszone 194Sezon na domowe przetwory uważam za otwarty;) Dzisiaj szykuję ogórki kiszone. Osobiście robię je po raz 3 jednak z domowego, sprawdzonego przepisu. Ogórki są pyszne, twarde i idealnie kwaśne:) Przepis jest prosty i szybki. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kg ogórków około 30 ząbków czosnku 15 kawałków chrzanu koper ziele angielskie liść laurowy woda sól (około
Krakowskie smaki Ani
Buraczki z papryką 296Dzisiaj kolejna propozycja na domowe przetwory. Tym razem zapraszam na pyszna sałatkę z buraków i papryki. Idealnie komponuje się ona z daniami mięsnymi ale także wybornie smakuje sama np jako dodatek do kanapek;) Jeżeli macie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach albo piwnicach to koniecznie ją zróbcie, bo nie pożałujecie;) Polecam bardzo;) Składniki: 3,5 kg buraków 2 kg papryki
Krakowskie smaki Ani
Pierożki z jagodami 252konkursie w którym do wygrania podwójne zaproszenia do teatru [ klik ] Teraz natomiast zapraszam na iście letni obiad czyli pierogi z jagodami. Można a wręcz trzeba zużyć zapasy mrożonek czy przetworów w słoikach. Takie pierożki z kleksem jogurtu smakują wyśmienicie, zapraszam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 183siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały po prostu cudownie. O przepisie na konfitury przypomnijcie mi w sezonie - teraz wciąż za wcześnie na truskawkowe przetwory.... BUCHTA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 300 g mąki 12 g świeżych drożdży (jeśli używacie instant, potrzebnych będzie ok 6-7 g) 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 stopionego masła 100 g cukru
KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 204wspaniale, że te listy trafiają też do mnie! Biblioteczka wzbogaciła się o ciekawe tytuły. W półce z przyprawami króluje zapach tonki, na innej wonna lawenda. Urocze słoiki z przetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki, uzależniające czekolady i aromatyczne kawy, które popijam podziwiając Wasze hafty. To wszystko prezenty. Nadesłane najczęściej bez okazji
KUCHARNIA
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 187najpiękniejszy odcień fioletu na zębach. Szalony berek wśród drzew i coraz trudniejsze skrytki podczas zabawy w chowanego. Kalejdoskop słoików na półkach spiżarki. Ciągle rosnąca liczba przetworów pod hasłem " To już na pewno ostatnie, jakie robię w tym roku" , czyli wiadomo, że będzie zupełnie na odwrót. Zapach ziół na parapecie i coraz słodszy smak ukochanych pomidorów. Rozkoszna
KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 179bociany lub koza odmówią współpracy, "sierotką" losującą będzie Gospodarz Siedliska. Więcej informacji o warsztatach i Siedlisku znajdziecie na stronie internetowej: www.siedliskoblanki.com Partnerem warsztatów jest LUKS POMADA, której pyszne przetwory uczestnicy będą mogli smakować podczas śniadań
KUCHARNIA
Jadalne Prezenty - święta tuż, tuż! 244propozycji niezwykłych, pachnących i pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą mogli ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko i wytrawnie, będą przetwory, przyprawy, trufle, czekoladki, kremy i wiele innych oryginalnych smakołyków, które na pewno zachwycą obdarowane osoby. Do wyboru cztery terminy warsztatów: 6, 7, 13 lub 14 grudnia Ilość miejsc ograniczona. ZAPISY
KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 229Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik) Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni
KUCHARNIA
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 206ilości zjadłam! Delektując się gorącymi pampuchami podawanymi z gorącą, smażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle ciekawych opowieści o okolicznych sadach, owocach, jakie z nich pochodzą i przetworach, z których słynie Spiżarnia Retro Skibniew - w tym korzennej gruszce , która jest jedną z wizytówek tego miejsca. /tak smaży się w Retro Skibniewie cudowne konfitury z jabłek
KUCHARNIA
Pyszna pianka orzechowe latte macchiato. 770Teoretycznie i praktycznie banalny w wykonaniu. Ja jestem zakochana w tym wydaniu mojej ulubionej kawy. Z pomocą przyszła mi SM Mlekovita produkując jak dla mnie najlepsze mleko i jego przetwory. Poza tym jest to firma z mojego rodzinnego miasta, więc zapraszam Was do zapoznania się z ich bardzo bogatą ofertą. Składniki: 750 ml wypasione skondensowane niesłodzone mleko Mlekovita słodzik
Malinowe Pocałunki
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 218cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy
Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne 342bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut /źródło Moje Twory Przetwory
LEjDIS