Ribollita - toskańska zupa z fasoli 192Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Cztery Fajery
Tarta normandzka z jabłkami 184Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale
Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 172Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery Fajery
Muffinki z czekoladą 175Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 171Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Cztery Fajery
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 187Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 208Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery Fajery
Wołowina z grilla 210Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 190Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 206Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 251Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 192Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajery
Szpik wołowy z ziołową oliwą 166Zdarza nam się, w sumie wcale nie tak rzadko, zapraszać do domu przyjaciół. Robi się wtedy taka sielska, swojska atmosfera. Na stół wystawiamy wtedy wszystkie nasze
Marder&Marder Manufacture
Ogórki konserwowe z miodem i kardamonem 256Domowych przetworów nigdy dość, czy to ogórki czy pomidory, czy inne warzywa. Konserwowe ogóreczki z dodatkiem miodu i aromatycznego kardamonu wyszły rewelacyjnie i dlatego wszystkim polecam. Ogórków na straganach jeszcze mnóstwo, konserwujemy na zimę małe ogóreczki. Konserwowe ogórki z dodatkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Pomidory w słoikach 235wszystkich jakie znam. Robię też pomidory inną metodą, która wymaga większego nakładu pracy, pomidory włożone do słoików zalewam sokiem ze zmiksowanych pomidorów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę , pieczone pomidory . Ta wersja pomidorów w słoikach jest błyskawiczna, nie wymaga obierania pomidorów ze skóry, przecierania. Umyte pomidory trzeba tylko pokroić w ćwiartki, posolić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię