przetwory - 14998 przepisów (strona:236/1000)

DŻEM MALINOWY BEZ CUKRU, SŁODZIKÓW ORAZ ŚRODKÓW ŻELUJĄCYH (keto, optymalny, LCHF, paleo) 194

dżem spożyjecie w ciągu kilku dni to wystarczy go odstawić na 30-60 minut a później napełnić nim słoiczki i przechowywać w lodówce 5-7 dni.   Jeśli robicie przetwory na zimę to konieczna będzie pasteryzacja, ponieważ dżem ten nie zawiera cukru, który ma właściwości konserwujące. Należy rozgrzać piekarnik do ok. 120-130 stopni. Najpierw przez około 15 minut wypiekać

Ola la LCHF
Biały chleb na zakwasie pszennym 151

Ostatnio znowu na blogu zrobiło się chlebowo. Mam czasem takie rzutu, że piekę jak szalony, chleb za chlebem. A potem przez miesiąc czy dwa miesiące nic

Marder&Marder Manufacture
Najlepszy koktajl z sezonowych owoców ! 188

parując ze skóry – powoduje obniżenie temperatury. Z obserwacji wynika, że napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych owoców wywołują obfite wydzielanie potu po 30-60 min. Przetwory z liści i owców malin od dawna są stosowane w celu zwalczania gorączki w przebiegu wirusowych i bakteryjnych chorób, przebiegających z podwyższoną temperaturą, np. grypy czy przeziębieniu, także u najmłodszych. Dzieciom polecany(...)jest zwłaszcza syrop z malin. Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Przetwory z liści malin pomogą także w słabo nasilonych wzdęciach. Wywołują też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, ale nie mogą być nadużywane przez kobiety w ciąży. Nie przedłużając

Gotuj z Mąką
Razowy chleb z pestkami słonecznika 165

Ło jezaaa, oszołomów - niestety - na świecie nie brakuje. Lubię zwykłe białe chleby. Ze zwykłej, tętniącej pożywnym glutenem pszennej, białej mąki. W dodatku zrobione na drożdżach, nie

Marder&Marder Manufacture
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 196

Dzisiaj właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę . Jest to prosty sposób na wykorzystanie czerwonej cebuli. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i zalać zaprawą octową. Marynowana czerwona cebula

codojedzenia
Hasło tygodnia - pomidorowe przetwory. 384

Pora zamknąć odrobinę lata w słoikach. A posłużą nam w tym celu pomidory. Na blogu znajduje się kilka przepisów na pomidorowe przetwory, jak choćby  domowy ketchup  czy  dżem pomidorowy . Postaramy się wzbogacić tę listę o kilka nowych, ciekawych pozycji. A, że do wszelkich słoiczkowych haseł mam ogromny sentyment (takim hasłem zaczynaliśmy naszą przygodę z blogiem), tym bardziej(...)mogę się doczekać naszych pomidorowych przetworów. Zatem do dzieła

zadanie-gotowanie
Nalewka z owoców dzikiej róży 158

To nasze drugie podejście do nalewki z owoców dzikiej róży. Nie to, że pierwsza była niesmaczna, skądże znowu. Była bardzo smaczna. Ale była taka raczej tradycyjna

Marder&Marder Manufacture
Zakwas chlebowy 164

W tym wpisie chciałbym pokazać, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Wielokrotnie na różnych forach spotykałem się z twierdzeniem, że zakwas to jakaś niemalże

Marder&Marder Manufacture
Zupa szczawiowa 160

Na początek taka krótka historyjka, prosto z kolejki po kawę w znanej kawiarnianej sieci (trochę wulgarna, żeby nie było, że nie ostrzegałem): "Czy muszę zbudować

Marder&Marder Manufacture
"W krainie miodem płynącej... 4" - podsumowanie akcji 199

przepisów, mimo że tegoroczna pogoda nie sprzyja produkowaniu miodu przez pszczoły, a w związku z tym również miodobraniu. Wspólnie zebraliśmy 36 przepisów na śniadania, sałatki, przekąski, desery, bułki i przetwory. Tradycyjnie wszystkie przepisy podlinkowane publikuję niżej. Prywatnie cieszę się, że w czasie trwania tej akcji udało mi się przeczytać fascynującą książkę Mai Lunde " Historia pszczół ", do przeczytania której namawiam. Problem(...)krewetkami ; blog: SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska Rukola z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami i ananasem ; blog: Czerwień i błękit Kasza manna z truskawkami ; blog: Bistro Patio Ogórki z miodem - przetwory na zimę ; blog: Przepisy mojej mamy Bananowy sernik na zimno z nutką cytrynową ; blog: Smiling shrimp Śniadanie idealne - domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym ; blog: Be Fit Be Strong

Weekendy w domu i ogrodzie
Konfitura z malin. 147

wyparzonych słoików i zamknąć je wyparzonymi wieczkami. pamiętaj, aby słoiki zaraz po zamknięciu obrócić do góry dnem. Ja przyznam się , że zawsze, chociaż przez parę minut pasteryzuję słoiki z przetworami. Wtedy mam większą pewność, że się nie popsują.        Życzę udanych i smacznych przetworów

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki – Jak przyrządzić ogórki 507

środku prawie jak świeże ogórki. Takie ogórasy znikają u mnie w mgnieniu oka! Podjadamy je do grilla, ale i prosto ze słoika. Każda polska gospodyni ma swój sposób na przetwory z ogórków. Nie jestem fanką sałatek z ogórków ale ogórki małosolne i kiszone uwielbiam, więc skupiam się na tych dwóch zaprawach. Wybieram ogórki świeżo zerwane. Jeśli ogórki są trochę przywiędnięte(...)miejsce po dwóch tygodniach. Wyprodukowany zakwas świetnie konserwuje ogórki i nie ma siły aby się popsuły. Ważne jest aby proces kiszenia przebiegał powoli i naturalnie. W ten sposób przygotowane przetwory są zdrowe i trwałe. Ogórki małosolne zawierają mniej soli niż ogórki kiszone. Zazwyczaj używam 1 łyżkę soli na litr wody. Woda powinna być przegotowana. Zimna czy ciepła

codojedzenia
Dżem z czerwonej porzeczki 160

Lipiec to pierwszy miesiąc lata, w którym zaczynamy robić przetwory. U mnie po truskawkach przychodzi pora na porzeczki.  Z reguły robię z nich galaretkę i dżem. W tym roku nastawiłam też nalewkę. Dziś zapraszam Was na dżem z czerwonej porzeczki. W chłodnych miesiącach będzie pysznym dodatkiem do naleśników,  tostów czy też do dań mięsnych - drobiu, dziczyzny czy wieprzowiny

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik litewski 144

Zawsze, gdy lato ma się już dobrze, czyli skwar powoli robi się nieznośny, u nas na stole pojawia się on: chłodnik. Pyszny, fioletowo-różowy, pachnący świeżymi

Marder&Marder Manufacture
Łatwe ciasto ze śliwkami 137

Niezbyt często piekę ciasta, to raczej nie moja domena. Ale wiadomo, że czasem każdy miewa zachciewajki i chce zjeść coś na słodko. Jasne, łatwiej wtedy iść

Marder&Marder Manufacture