Wracamy z naszą koreańską serią przepisów. Minęło trochę czasu, ale wróciliśmy z jednym z najważniejszych przepisów w kuchni koreańskiej (i nie tylko!) - klejący ryż. The post
CRAVEmonkeySałatka z serem halloumi Przepis na sałatkę do pracy i na imprezę. Sałatka z serem halloumi przepis na pyszną sałatkę do pracy i na każdą okazję
Cztery FajeryZalegał mi w domu granulat sojowy. Tak się zbierałem żeby zrobić z niego kotlety, zbierałem i zebrać nie mogłem. Zawsze pierwszeństwo miał jakiś inny pomysł, który
Marder&Marder Manufactureodbiega od Amaretto. Ma słodko gorzki smak i bursztynowy kolor. Nalewka z pestek pigwy jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Podczas przerabiania owoców pigwy czy pigwowca na przetwory lub nalewkę, pozostaje mi sporo pestek. W zeszłym roku robiąc nalewkę z pigwy , postanowiłam zalać wydłubane pestki alkoholem. Nie spodziewałam się, że otrzymam domowe Amaretto o słodko gorzkim i migdałowym smaku(...)podzielone. Są osoby, które będą się upierały, że pestki zawierają kwas pruski, który w przewodzie pokarmowym zamienia się w cyjanowodór. Z drugiej strony przeważają pozytywne głosy. Nasze babcie robiły przetwory z owoców razem z pestkami i nikomu nie wyrządzało to szkody. Na znanym serwisie poradnikzdrowie.pl możemy przeczytać: „ Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Macerat lub napar z nasion pigwy
Ania gotujeJakiś czas temu w pod którymś z przepisów na blogu pojawił się komentarz, a w nim ktoś żalił się, że on może to i chętnie by
Marder&Marder ManufactureSezon na fasolkę szparagową w zasadzie już minął. Cóż, sezonowych potraw i warzyw jest tyle, że nie wyrobiliśmy się z pokazaniem Wam wszystkich naszych pomysłów. Ale
Marder&Marder ManufactureJa wiem, że być może pasty kanapkowe już Wam się znudziły, ostatnio kilka ich na blogu się pojawiło. Ale jeszcze tylko może ze trzy lub cztery
Marder&Marder Manufacturefasolki lub makaronu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni w domu 2 + 1, powinno być co najmniej 5 garnków różnej wielkości. duży 6 l — do gotowania np. rosołu, robienia gołąbków lub przetworów średni 3 - 4 l — do gotowania zupy, gulaszu, bigosu, mięsa itp. mały 2 l — do gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy rondel z rączką — do robienia sosów duży kubek z dzióbkiem(...)uchem — robienie kisielu, naleśników, trzepanie jajek, gotowanie mleka itp. Dodatkowo można zaopatrzyć się również w rzadziej wykorzystywane w kuchni garnki np. do pasteryzowania przetworów. Jak dbać o garnki emaliowane? Emaliowane garnki, aby zachowały swój piękny wygląd i użyteczność wymagają niewiele, ale trzeba pamiętać o: starannym czyszczeniu i osuszaniu Jeśli resztki jedzenia w garnku mocno zaschną, należy garnek namoczyć w ciepłej
Kuchcik gotujeNa szybko potrzebowałem chleba. Ale tak naprawdę na szybko. Nie za 3 czy 4 godziny, ale tak bardziej za 1,5 godziny. A nie za bardzo
Marder&Marder Manufacturedołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sałatka sycylijska
Blog z Apetytem