życie w naszej diecie było dużo wapnia. Wtedy nie będzie go brakować we krwi i kości będą mogły go magazynować na zapas. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, zwłaszcza sery żółte. Znajdziemy go także w jajach. Wystarczy, że wypijemy dwie szklanki szklanki mleka dziennie, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli jednak nie tolerujemy laktozy, czyli cukru(...)rzadkie, ale mogą się trafić u osób leczonych na nadciśnienie. Wtedy dochodzi do osłabienia mięśni, skurczów łydek, czy nawet niebezpiecznych zaburzeń rytmu serca. Sód znajdziemy m.in. w bananach, pomidorach i ziemniakach. MIKROSKŁADNIKI Żelazo Stanowi składnik hemoglobiny, czyli substancji, dzięki której czerwone krwinki mogą transportować tlen po całym organizmie. Bez tlenu komórki nie mogłyby żyć, dlatego cały czas musimy dbać
Natka PietruszkiCóż. Nie wszyscy hodowcy są jak mój Dziadek. Zdaję sobie również sprawę z tego, że np. w środku zimy człowiek marzy o pomidorku, jednak te pędzone na wacie z pomidorem maja niewiele wspólnego. Zimą lepiej kupować warzywa mrożone i warzywa okopowe. Zimą również jest sezon na cytrusy – należy tylko pamiętać o dokładnym ich myciu przed obraniem. A propos owoców. Wiecie(...)domu (przykładowy przepis tutaj). Siarczany często są ukryte pod niepozornym symbolem E200 lub niezwykle ciekawą, lecz rzadką nazwą bezwodnik kwasu siarkawego. Bardzo apetycznie, nieprawdaż? Wędliny / konserwy / większość parówek / inne przetwory mięsne i rybne W tych produktach poza konserwantami (o nich poczytacie tutaj) mamy całą listę wypełniaczy, a soja to jeden przyjemniejszych z nich. O MOM, czyli mięsie oddzielanym mechanicznie – parówki
Kate's KitchenNa straganach pojawiły się już zgrabne gruntowe ogórki. Takie pyszne, małe, jędrne i chrupiące, które idealnie nadają się na małosolne. W związku z tym dziś mam
Kulinarne przygody Gatityzakupy z listą nie wchodzimy w alejki, które nie musimy, toteż dodatkowe produkty nas zbędnie nie kuszą :) Korzystajmy z promocji. To nie wstyd! Jeśli sklep nam proponuje dwie puszki pomidorów w cenie jednej i faktycznie płacimy za jedną, a nie jest to chwyt reklamowy to kupmy je. Jeśli wiemy, że rodzina uwielbia spaghetti i zapiekanki to weźmy od razu(...)mieć zawsze pod ręką. Raz kupujemy wyrośnięte ładne rośliny, przesadzamy do większych doniczek. Ustawiamy na parapecie, codziennie podlewamy i mamy pod ręką ulubioną miętę, bazylie, czy tymianek. Robienie własnych przetworów czy to dżemu, powideł lub kompotów. Wprawdzie stracimy nieco czasu, a czasem i cierpliwość, ale efektem będą wyśmienite, domowe przetwory. Zrobione samodzielnie pozwalają zaoszczędzić pieniądze, dają mnóstwo satysfakcji oraz pewność
Kolizje SmakówUwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię , to bardzo często przyrządzam leczo. W
Moja Delicjaokolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs. Miejscowi są z niej bardzo dumni a przetwory z cebuli to typowy suwenir wakacyjny Tartufo i lody Są takie lody Koral w formie kulki będącej połączeniem 2 smaków lodów i czekoladowego środka. Oryginalna wersja pochodzi z Kalabrii(...)jeszcze w tradycyjnej restauracji z kuchnią kalabryjską np. Le Vie del Gusto w Reggio di Calabria. Dostajemy mnóstwo małych miseczek zawierających ‘nduję, oliwki, wędliny, sałatkę z fasoli, anchois, nadziewane pomidory i papryki, smażone i marynowane warzywa. Przystawki dobrze charakteryzują kuchnię kalabryjską. Jest trochę owoców morza, bo jesteśmy nad morzem. To region rolniczy więc mamy dużo warzyw i wędlin własnej produkcji
Ugotowane pozamiatanetakiego wysypu tych warzyw! Ale dzięki temu mogłam do woli jeść faszerowaną cukinię, kotlety z cukinii czy placki z cukinii. Ketchup z cukinii nie smakuje cukinią, czuć intensywny smak pomidorów a cukinia dodaje konsystencji. Ketchup z cukinii – Składniki 1,5 kg cukinii – 5 średniej wielkości 0,5 kg cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu(...)również do pizzy. Ketchup z cukinii się go bardzo szybko, do tego jego zaletą jest to, że można go zapasteryzować i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Przetwory z cukinii są bardzo smaczne, uwielbiam ją w świeżych potrawach jak placki, leczo, ale też dodaje właśnie do przetworów na zimę. Sprawdź przepis na placki z cukinii a na pewno zakochasz
To Musisz WiedziećCiasto na pizzę włoską przepis na cienkie ciasto na pizzę z pizzerii Warsaw Pizza Ciasto na pizzę włoską, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, pochodziło z Warsaw Pizza
Cztery FajeryCzy można mrozić seler? Jak najbardziej – można! Czy można mrozić seler naciowy? a korzeniowy? Odpowiedź brzmi – oba! Czy warto mrozić seler? Seler
Dorota SmakujeDzisiaj proponuję Wam pastę z papryki. Idealnie nadaje się do różnych mięs, wędlin, kanapek. Pasuje również do makaronów. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Teraz
To co lubię - gotuję i polecamWegetariańskie przepisy na grilla Zainspiruj się pomysłami na proste i smaczne potrawy Już od jakiegoś czasu w Polsce wegetarianie nie należą do grupy osób, które podczas
Cztery FajeryFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Taką słoninę robiły nasze babcie i prababcie, nie marnując ani kawałeczka. Pamiętam taką słoninę z dzieciństwa, kiedy mój tato zimą jadł ją z cebulą i mówił
Bułka z Chlebemjeszcze w pamięci wyjątkowe smaki dzieciństwa, zamknięte w słoiczkach z przetworami domowej roboty. Teraz możecie odkrywać je na nowo dzięki produktom, które są gotowe do nabycia za pośrednictwem sklepu internetowego. Sprawdź sam! Wyjątkowe przetwory z owoców, warzyw i grzybów Niestety, pomimo tego, że na sklepowych półkach jest cała masa przetworów, to i tak nie mogą się one równać tym, zrobionym(...)samodzielnie. Jednak i na to znalazł się sposób. W Bukowinie Tatrzańskiej w Restauracji Schronisko Smaków Magda Gessler, według sprawdzonych receptur powstają bowiem naturalne i niezwykle smaczne przetwory. W sklepie zaopatrzą się państwo m.in. w konfitury z truskawek, pigwy, malin lub jagód, a każda z nich to jedynie owoce połączone z cukrem. Długie gotowanie i odparowywanie wody jest w stanie zastąpić
CodogaraTą sałatkę zrobiłam na śniadanie, kiedy potrzebowałam trochę wolnego miejsca w lodówce. Wyszło jak zwykle… spontanicznie, ale bardzo zdrowo i smacznie. I oto chodzi. Mąż
Mieszam w Garnku