Smaczny, aromatyczny,domowy...Składniki:3 kg pomidorów300 g marchwi250 g selera naciowego300 g cebuli3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka solibazylia świeżaWykonanie:Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając
Anioły w kuchniDżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok
Aga w kuchniWracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako ostatnie umieszczamy w potrawie: pomidory (sparzone i pokrojone w kostkę), cukinię pokrojoną w kostkę (jeżeli jest młoda nie musimy jej obierać, jedynie umyć), pietruszkę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji cukinii - pilnujemy, żeby się nie rozgotowała. Leczo z tego przepisu można zamknąć jako przetwór w słoiku. Wtedy jednak nie należy
Życie zamknięte w smakucukrowego, który trzymam w słoiczku, a który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory. Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPora robienia przetworów na jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox
Bon appetit mon amieSezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków
Kuchnia BeatyLeczo w moich przetworach to podstawa ! Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha Składniki: 1 kg papryki (kolor dowolny) 1 kg białej cebuli 1 kg świeżych pieczarek 1 kg młodej cukinii 1 kg pomidorów ½ szklanki oleju ostra papryka do smaku sól do smaku Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, pomidory sparzyć, zahartować i obrać. Wszystkie warzywa
Tradycyjna KuchniaSól czosnkowa, sól z czosnkiem niedźwiedzim . Piękna zielona, aromatyczna sól z czosnkiem niedźwiedzim. Idealna do mięs, szczególnie do steków, pomidorów, sałatek, twarogu.... Bardzo łatwa w przygotowaniu
królestwo garówAjvar – pasta z kuchni bałkańskiej to jedna z najpopularniejszych past warzywnych. Przygotowuje się ją z papryki, bakłażana (w niektórych przepisach z dodatkiem pomidorów lub pasty
Pasja SmakuPrzecier pomidorowy jest bardzo przydatny,zwłaszcza zimą dlatego lubię go mieć pod ręką. Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają
Niespełnione zdolności kulinarneRatatouille, zwane także bardziej swojsko ratatuj, to wegetariańskie prowansalskie danie. Najprościej rzecz ujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa
Marder&Marder ManufacturePodawaliśmy wam niedawno przepis na pomidorki koktajlowe z ziołami . Dzisiaj mamy dla was bardziej klasyczną wersję tej marynaty. Równie smaczną. Swoją drogą, pomidor koktajlowy to wdzięczne
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu publikowałam przepis na leczo z cukinii na zimę . Dziś przedstawiam nieco inny przepis- ale równie smaczny ! Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg papryki
Tradycyjna Kuchniarondla lub garnka z grubym dnem, postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia około 2 godzin. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone pomidory zmiksuj blenderem, przetrzyj przez gęste sitko, aby usunąć pestki. Następnego dnia ponownie zagotuj masę pomidorową i gotuj na małym ogniu, aż objętość zostanie zredukowana prawie o połowę , zrobi się gęsta. Gotowy(...)zmniejszyć proporcje w zależności od Twoich potrzeb. 😋😋😋 Życzę udanych przetworów
Przepisy i porady kulinarne