przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:54/117)

Szakszuka z cukinią 92

danie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu, najprawdopodobniej powstało w okolicach Jemenu bądź Tunezji. Główne składniki wchodzące w skład szakszuki to pomidory i jajka. Jednak można przygotowywać ją na wiele sposobów dodając ulubione warzywa i przyprawy. Najbardziej klasyczna wersja to pomidory podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku, przypraw i wbitych jajek. Szakszuka przepyszna będzie również z dodatkiem cebuli, papryki, cukinii(...)cukinią – Wykonanie Pomidory, najlepiej malinowe, aczkolwiek mogą być każde inne, byleby były mocno dojrzałe i słodkie włożyć do miseczki z gorącą wodą i sparzyć tak, by móc zdjąć skórkę. Pokroić pomidory w niewielkie kostki, takie maksymalnie 2 cm. Jeśli sezon na pomidory już się skończył,bądź akurat nie masz pod ręką odpowiednich możesz wykorzystać pomidory z puszki, wystarczy

To Musisz Wiedzieć
Fasolka szparagowa z bułką tartą 87

świetnie sprawdza się także jako dodatek do sałatek oraz do przetworów na zimę. Doskonale uzupełnia także skład wielu zapiekanek. Fasolka szparagowa nie potrzebuje wielu dodatków. Dobrze przyrządzona ma mnóstwo smaku i jest idealną propozycją na pyszne danie z patelni. Fasolka szparagowa przepisy, które najchętniej przygotowujemy, to fasolka z pomidorami, z mięsem mielonym oraz z czosnkiem. Inne pomysły to fasolka szparagowa

Kuchnia Na Wypasie
Rozgrzewająca zupa z Włoską pastą Dros 85

swoich przetworów używają tylko naturalnych składników. Takich jak: sól, cukier i ocet. Warzywa które używane są do przetworów pochodzą z gospodarstwa rolnego właściciela firmy. DROS posiada szeroki asortyment sałatek, przecierów, kompotów. Firma DROS posiada wiele wyróżnień i certyfikatów, dlatego jest godna polecenia. Z produktów które otrzymałam najbardziej zaciekawiła mnie Włoska pasta do mięs, na bazie pomidorów, cebuli, marchewki, czosnku, bazylii

Sama słodycz i szczypta chili
Słownik kulinarny: Pomidory śliwkowe 146

Odmiana pomidorów o średniej wielkości i charakterystycznej różowo-czerwonej barwie. Posiadają mięsisty miąższ i słodki smak. Ta odmiana ma uniwersalne zastosowanie i jest bardzo popularna w Polsce ze względu na smak i cenę. Świetnie nadają się również do przetworów pomidorowych (np. przecieru). Źródło: Biedronka

WojnaNaSmaki.pl
Ajwar-pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 190

Ajwar to nowość wśród moich przetworów. Przymierzałam się do niego już w zeszłym sezonie ale nie mogłam dostać bakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos z pieczonej papryki i z bakłażanów. Ja dodałam także trochę pomidorów zamiast koncentratu pomidorowego. Sos można doprawić po swojemu jak się lubi, moja wersja jest taka lekko

Monia miesza i gotuje
Ostre pikle z cukinii na zimę – relish z cukinii 128

minut, co jakiś czas mieszając.   Gotowym relishem napełniamy czyste, wyparzone słoiki, zakręcamy wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujemy przetwory w kąpieli wodnej. Słoikom o pojemności 200ml wystarczy 10 minut pasteryzacji. Dokręcamy zakrętki, sprawdzamy czy wszystko się porządnie zassało i przenosimy przetwory do spiżarni. Pikle najlepsze są przynajmniej po miesiącu leżakowania w słoiku – dojrzewają, przechodzą aromatem własnym i dodanych do nich przypraw(...)Musicie wybaczyć mi kiepskie tym razem zdjęcia. Wszystko robione z rozpędu Samsungiem S9+ Zaraz zabieram się za przetwarzanie i pakowanie w słoiki 4 skrzynek pomidorów – pojawią się przepisy na pomidory marynowane w papryce i czosnku, na ostro, na pomidorowy słodki i wytrawny dżem, do deski serów i kieliszka wina na zimę. Tym razem już nie zapomnę o lustrzance

Karo in the Kitchen
Bruschetta – szybka i smaczna przekąska 266

Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos marinara 87

sezonie możesz użyć świeżych pomidorów, jednak to wydłuży nieco czas gotowania. Poza sezonem, do zrobienia tego sosu możesz też użyć pomidorów z puszki. Są zbierane w optymalnym momencie, więc wyjdzie z nich równie smaczny sos. Idealnie nadadzą się do tego pomidory odmiany san marzano. Bardzo dobrze sprawdzą się również bawole serca lub malinowe. Pomidory powinny być jak najbardziej aromatyczne(...)marinara? W sezonie pomidorowym warto zrobić większą ilość tego sosu, a następnie poporcjować go, tak aby zawsze był pod ręką. Można potraktować go dokładnie tak samo jak wszystkie inne przetwory – przełożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie zawekować. W tej postaci sos marinara można spokojnie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. Dobrze jeśli będzie to ciemne miejsce, ponieważ wówczas istnieje

okolicepalnika.pl
Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki 87

Karkówka w słoiku to sprawdzony przepis na pyszną domową konserwę z galaretką na kanapki. Świetnie smakuje na kawałku świeżo upieczonego chleba, z ogórkiem kiszonym czy pomidorem

e-PrzepisyKulinarne
Lekka sałatka z rukoli z kurczakiem i pomidorami 132

stać przy garach lub nie mamy na to czasu, robimy przetwory, spędzamy więcej czasu na zewnątrz na piknikach czy spacerach. Jemy mniej kalorycznie i lekko. Ta sałatka idealnie nadaje się na letnie obiady lub drugie śniadanie na pikniku czy też do pracy. Pikantny, orzechowy smak rukoli, bardzo słodkie dojrzałe pomidory i lekki kurczak z suszonymi pomidorami. Dla mnie to danie

Krylowa Kuchnia
Labneh – serek z jogurtów greckich 121

Labneh – czyli serek z jogurtów greckich. Pyszny własnej roboty serek na kanapki. Bułka czy świeży chlebek posmarowany tym serkiem z dodatkiem świeżych warzyw ogórka, pomidora

Pieprzyć z Fantazją
Gęsty, domowy sok pomidorowy 124

Dzisiaj chciałabym Wam polecić gęsty, domowy sok pomidorowy. Nadaje się do wszystkiego, do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, gołąbków czy nawet do picia. Składniki: 5 kg pomidorów

Przepisy Babci
MAKARON Z PATELNI A’LA CAPRESE – Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI- kuchnia włoska 214

była mrożona, nie musimy jej wcześniej podgotowywać ), przekrojone na pół pomidory oraz mozzarellę. Wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy, by się nie rozpadł, podgrzewamy, aż mozzarella się roztopi. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeża bazylią i tartym parmezanem. Smacznego! Ps. W ofercie Primo Gusto znajdziemy nie tylko świetnej jakości makarony i przetwory pomidorowe, ale i doskonałe oliwy, kremy balsamiczne, oliwki i wiele

Ostra na Słodko
pyszna pasta z papryki 112

Składniki 2-3 kwaśne jabłka 1 kg papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka zmielonego imbiru 2 łyżeczki soli 3 pomidory 1 główka czosnku 0,5

w mojej kuchni
Ogórki w ketczupie 268

Ogórki w ketczupie. Sezon na przetwory w pełni, a na blogu dolcevita-in-my-kitchen jest tylko jeden jedyny przepis na chutney z zielonych pomidorow i to sprzed dwóch lat. Ponieważ lato jest dość dziwne w tym roku, powoli wiadomo jak to będzie z pomidorami i gdyby się okazało, że już nie zdążą dojrzeć, polecam wam tam przepis z całego

dolcevitainmykitchen
PRZECIER POMIDOROWY 120

PRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 1kg pomidorów 10-20g soli 10-20g cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiczki oraz

Moja Książka Kucharska