Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :D Podczas trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :) To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comatutem jest szybkość i łatwość w przygotowaniu – praktycznie całą robotę odwala za nas piekarnik. Szczerze polecam, nie tylko na śniadania, ale też przekąski i kolacje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: ok.10 kanapeczek Składnik: Pesto z tego przepisu Duża bagietka Kulka mozzarelli Pomidor Masło Szczypiorek Bagietkę kroimy po skosie tak by powstały małe
Kolizje SmakówOmlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na śniadanie jak i na kolację. Wykonanie jest proste i zapewniam, że
Kuchcik gotujepodstawowych wersjach smakowych mówię stanowcze NIE. Dlatego staram się z nimi eksperymentować, co już Wam pokazywałam wcześniej, np. jako pulpety w sosie porowym lub pulpety po meksykańsku . Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
Fabryka pomysłówzajeździe. Co ciekawe, w każdym z tych miejsc, ten barszcz może mieć inny smak, ponieważ, jak to się mówi na Ukrainie, "Każda gospodyni gotuje barszcz po swojemu" Przedstawiam przepis, na postny barszcz ukraiński - taki jaki gotuje się na święta bożonarodzeniowe i w trakcie postu, na Ukrainie. W ten sposób gotować barszcz nauczyłam się od rodziny mojego męża i moich(...)ukraińskich przyjaciół. Barszcz ten rożni się troszkę od tego barszczu ukraińskiego jaki gotowany był, w moim domu, w Polsce (ten przepis przedstawię w innym poście). Zapraszam Składniki : Ponieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane są na duży garnek (ok 5l). 1/4 główki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków 3 buraki 2 marchewki 1 cebula
Kulinarnie z Polką na Kresachprzygotowaniu małych zapasów. Teraz intensywnie myślę nad jej wykorzystaniem, bo jeszcze tylko kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się(...)prostu wolę świeżą. Z odrobiną miodu lub jakiegoś dobrego, domowego dżemu smakują bajecznie - musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień
Zawsze głodna!Ciasto marchewkowe to moje ulubione. Słodkie, aromatyczne, z lekko korzennym aromatem. Wypróbowałam wiele przepisów, zanim znalazłam ten idealny. Okazało sie, że najlepsze ciasto marchwiowe robi...moja mama. Puszyste, wilgotne, słodkie, koniecznie z kremową, kwaskową polewą przełamującą słodycz ciasta. Po prostu idealne. Przekonali się o tym również moi znajomi. Od jakiegoś czasu to ciasto to obowiązkowy punkt każdego spotkania towarzyskiego. Ponieważ(...)bardzo smakuje wszystkim moim gościom, postanowiłam zgłosić je do konkursu oragnizowanego przez Dorotę z Moje Wypieki , w którym można wygrać fajne książki , w kategorii "dla gości". Przepis na dużą, prostokątną blachę: 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru trzcinowego
Zawsze głodna!Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane również jako chia stają się ostatnio coraz bardziej popularne w Polsce. Coraz częściej widuję przepisy z wykorzystaniem tych malutkich nasionek. Zaciekawiło mnie to, więc postanowiłam zgłębić temat. Dowiedziaam się, że nasiona te są niezwykle wartościowe. Zawierają kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 w odpowiedniej proporcji, są bogate w białko, błonnik, a także w witaminy, minerały(...)jeść na śnaidanie lub serwować gościom jako pyszny deser. Tak więc odkryłam sposób na śniadanie idealne :) Szybkie w wykonaniu, pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Przygotujcie się na więcej przepisów z wykorzystaniem chia, bo zamierzam trochę poeksperymentować z tymi cudownymi nasionkami! Składniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej 1 szklanka mleka kokosowego Pół szklanki mleka krowiego 1 łyżeczka stevii
Zawsze głodna!rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo nie chciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :) Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię kurczaka Teriyaki, chciałam przyrządzić w podobny sposób rybę. Z sosem teriyaki, limonką, miodem...Szukając inspiracji natknęłam się na podobny przepis na Kwestii Smaku , który delikatnie
Zawsze głodna!bazie bulionów niż wody, bo takie są o wiele smaczniejsze. Oczywiście przygotowanie bulionu zabiera duzo czasu, ale spokojnie możemy przygotować większą ilość, zamrozić i użyć kiedy będzie potrzebny. Przepisów na doskonałe buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio udało mi się zrobić najlepszy jak do tej pory,bardzo intensywny, z wiejskiego indyka od Babci mojego(...)jednak był trochę zbyt intensywny w smaku (i w kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion
Zawsze głodna!Szybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku. Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł
W kuchennym oknie EwyDziś po raz kolejny proponuję doskonały przepis na moje ukochane mule Jak zwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, w sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki „The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down
karmelowyPrzepis przywieziony z greckiej wyspy Samos. Kalmary, mrożone, też przywiezione z Samosa. Robiłam je już dawno, do tej pory nie było jakoś okazji żeby przepis na blog wrzucić. Takie małe kalmary szykowałam po raz pierwszy. Okazały się dosyć czasochłonnymi stworzeniami - ich oczyszczenie zajmuje sporo czasu. Nadziewanie takich maleństw też nie jest takie proste. Ale efekt
Stare GarySłodkie przypomnienie tłustego czwartku :) Do zrobienia tych pączków wykorzystałam przepis z książki Pani Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery". Ta książka to prezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :) Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana. Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: CIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki(...)temperatury 175 stopni. Wrzucamy pączki na gorącu olej, z obu stron. Po usmażeniu przekładamy pączki na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 9. Następnie nadziewamy pączki. Według tego przepisu 16 pączków zrobiłam z dżemem jagodowym i 16 pączków z marmoladą z róży. Każdy pączek posypujemy cukrem pudrem. Pączki wyszły cudowne, zniknęły w szybkim tempie :) Polecam wszystkim i życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pyszności