Przepis znalazłam u Doroty. Fajny pomysł na wykorzystanie bobu. Ja akurat miałam już ugotowany na miękko, więc gotowany był długo, ale w oryginalnym przepisie jest podane, że należy go gotować ok. 10 minut. Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie bobu z twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane , robiłam z cukinią
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwykonania tego ciasta użyłam porzeczek, ale myślę, że pasować będą też inne, słodsze owoce. Jeśli więc ktoś nie lubi ciast kwaskowatych to proponuję zastąpić je innymi ulubionymi owocami. Przepis znalazłam tu , ale musiałam zamienić maślankę na jogurt naturalny i miałam też mniejszą ilość owoców. Poza tym dodałam przepis na kruszonkę, który może się komuś przyda:) Składniki na ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRóżnie z tymi ogórkami u mnie bywało... Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać. I rzeczywiście - są przepyszne:) Dzieciom też smakują. Składniki: 1 kg ogórków korzeń chrzanu opcjonalnie liść chrzanu - ja dodałam koper kilka ząbków czosnku (u mnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsprawdzony przepis na ciasto drożdżowe... Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie(...)jabłek : znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało. na ciasto: 250 gramów mąki 1 jajko 45 gramów cukru 15 gramów masła 20 gramów świeżych drożdży 125 ml mleka na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów masła 50 gramów cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtego przepisu chleb robiłam już wielokrotnie, dlatego mogę przepis polecić z czystym sumieniem. Lepiej wychodzi z mąki pszennej, ponieważ pięknie wyrasta, mój jest z orkiszowej. Keksówka, w której piekłam ma 24,5 x 14 cm, więc chlebek jest niższy, ale można go upiec w mniejszej keksówce (np. 18,5 x 13,5 - taka jest ta moja) i wtedy będzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNiedawno uruchamiałam zakładkę tajine , w której będzie można znaleźć dania przygotowane w naczyniu tajine . A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę - szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na wędlinę domowej roboty :) Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę z piersi kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego. Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :) Tym razem użyłam drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepisem zostałam zainspirowana na jednej z grup kulinarnych, gdzie pewna pani z rozpaczą pytała: "co zrobić z połową kilograma rozgotowanej kaszy jaglanej...?" Oj, też bym była zrozpaczona, gdybym rozgotowała, bo uwielbiam tę kaszę. Porada była następująca - przeze mnie przypadkiem delikatnie zmodyfikowana, mianowicie dodałam jajka na twardo, zamiast na surowo... Czemu? Zupełnie nie mam pojęcia :D Gdy się dowiedziałam, że trzeba(...)surowe :D Zjadłam na kolację z takim smakiem, że nie do opisania! Myślę, że na obiad też można je podać, np. z sałatą czy ugotowaną marchewką karmelizowaną (przepis na marchewkę -niebawem). Aaa... Ta porada... Zapomniałam :) Otóż: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”. W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam mąki. Oczywiście, jeśli chcecie
Mia Cucina Sofietapomarańczy. To ich sezon, czas znów zatoczył koło. Jeśli więc nadejdzie niedziela, a w Waszej kuchni znajdą się czerwone pomarańcze i ochota na leniwe popołudnie z ciastem, wybierzcie ten przepis i upieczcie je z Bliską osobą. Takie chwile będą zawsze smakowały szczęściem i przetrwają wszystko. Jak rysunki w kufrze. CIASTO Z SEMOLINY Z KOKOSEM I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI / składniki(...)jedną keksówką , przepis cytuję za Y. Ottolenghi z moimi drobnymi zmianami / Od dawna planowałam upieczenie ciasta z semoliny, jednak zawsze główną przeszkodą był ... brak semoliny. Postanowiłam tym razem po prostu użyć kaszy manny i efekt okazał się doskonały. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i cudownie wilgotne - długo utrzymuje świeżość i z każdym dniem staje się smaczniejsze. Ogromnym plusem jest sam sposób
KUCHARNIAsłodkiego..ale nie chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła
Moje domowe kucharzeniekilku lat traktujemy walentynki jako dzień nowych kulinarnych doświadczeń. Dziś padło na hummus. Ponoć to odkrycie roku, więc jak nie spróbować? Przepis jest połączeniem wielu różnych, jakie znalazłam. Hummus smakuje troszkę jak pasztet. Mi bardziej do gustu przypadła tahina, dla której znajdę szersze zastosowanie w swojej kuchni. Lubię ją nawet w gorzkawej wersji, ale ja i kawę piję bez cukru(...)Hummus Drukuj przepis Składniki 1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni listonic_name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku
CoolinarniePLmleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Art