nadejdą Święta przychodzi czas gdy chce mi się czegoś piernikowego. To jeszcze nie pora na ten dojrzewający ani na wycinane pierniczki, można za to upiec piernikowa babeczkę, polać ją czekolada i zjeść ze smakiem.Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014.Szybki
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze w święta robiłyśmy z mamą piernik z paczki... Nie był za dobry.. Lecz jak dostałyśmy ten przepis Paczki poszły w kąt! Ten piernik jest naprawdę reeewelacyjny. Mogę obiecać to każdemu. Mówią, że im dłużej piernik poleży tym lepszy i z tym mogę się zgodzić. Nawet po tygodniu jest mokry i idealny do zjedzenia :) Składniki UWAGA
Piekę, bo lubiędomów, tyle przepisów na bigos, i każdyzdaniem przygotowującego, jest najlepszy. W naszym domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa
Mia Cucina Sofietaświęta powstało wiele ciast, każde doskonałe w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy
W kuchennym oknie EwyPyszne.Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich ulubionych.Idealny na święta, ale też na Sylwestra, imprezę czy urodziny.Ciasto:2 jajka3/4 szkl. jogurtu naturalnego1/2 szkl. cukru brązowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej450 g mąki pełnoziarnistej1/2 kostki margaryny PALMA firmy Bielmar2 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka
CzarnawisienkaTakie schabowe często goszczą w moim domu, zwłaszcza w święta..wystarczy wyjąć zamarynowane kotleciki i usmażyć i gotowe...nie trzeba bawić się w panierowanie itd..można je przyrządzić kilka dni wcześniej, trzymać w lodówce i w razie potrzeby usmażyć. 1,20 kg schabu sól i pieprz olej do smażenia Marynata:3 jajka
Moje domowe kucharzenieZagospodarowanie świątecznych resztek może być całkiem smaczne. Na święta gotuję zawsze fasolę Jaś, i zawsze zostaje jej sporo. Lubię ją bardzo z cebulą przysmażoną na maśle, lubię z tartą bułką albo z samym masłem. Ale taka fasola świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Dzisiaj sałatka z dodatkiem sardynek. Sardynki miałam zacne bo prosto
Stare Garyroku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3
Pasja SmakuTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!Składniki na ciasto:1,5 szklanki śmietany1 szklanka cukru1 łyżka sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto
Salonik smakówPozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny PALMA firmy Bielmar1/2 puszki mleka kokosowego1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki
Czarnawisienkakolacji, za chwilę wychodzę na Pasterkę. Mimo deszczu, wiatru i chłodu. Szkoda, że pogoda bardziej przypomina marzec niż grudzień, ale nie zmienia to faktu, że mamy właśnie najpiękniejsze Święta w roku :)Wczoraj i dzisiaj wiele godzin spędziłam w kuchni, by przygotować tradycyjne, ale i nowo testowane potrawy. Przepisy na kilka z nich pojawią się już w najbliższym czasie
Pasja Smakukażdego dnia - a takich jeszcze wiele, spełnienia marzeń, by nowy rok był rokiem pełnym uśmiechów, zapachów nowych potraw,spełnienia zawodowego,pogłębiania pasji - aby nigdy nie uciekła,aby święta były spokojne, pełne miłości i wyjątkowe na swój sposób
Garnkowe fanaberiebiegałem mamie do sklepu :). Na sentymentach się nie kończy bo zawsze sądziłem że współcześnie margaryny są konserwowane a tu w PALMIE pozytywne zaskoczenie. Tak to już jest na święta że od kalorii nie uciekniemy i ten czas jest też po to by odpocząć od narzuconych sobie wymagań i nabrać siły tuż przed nowym rokiem. Ok zaczynajmy!Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaorzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do zrobienia jak to się wydaje. Wystarczy kupić foremki a reszta pójdzie gładko.Składniki:400 g orzechów włoskich160 g cukru pudru2 białkaNadzienie1 puszka masy krówkowej o smaku kajmakspirytuswafle tortowe Przygotowanie:Orzechy zmielić w maszynce
Ala piecze i gotuje