okazji dzisiejszego święta, życzę Wszystkim kobietom, aby były doceniane, szanowane i kochane przez wszystkie dni w roku, a nie tylko dzisiaj. A takich słodkości, do codziennej kawki :) SKŁADNIKI: 100 g wiśni Amarena w syropie 1 łyżka syropu z wiśni 20 ml wiśniówki 200 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) 150 g masła 180 g cukru pudru 100 g zmielonych
Kuchnia w opałachochotę. Może to być musli, jogurt, owoce, orzechy, dżem i co Wam tam tylko przyjdzie do głowy. Mój dzisiejszy zestaw, to pomysł na wykorzystanie pierniczków, nie zjedzonych przez Święta i karmelizowanych owoców. Ciekawa jestem, jaki by był Wasz idealny słoiczek? SKŁADNIKI: 5-6 pierniczków 2 małe gruszki 1 banan kilka kropel soku z cytryny 3 łyżki cukru
Kuchnia w opałachWczoraj na małym przyjęciu organizowanym przez mojego synka, dla jego dziadków, z okazji ich Święta, wywiązała się dyskusja na temat dawno nie jedzonych potraw. To było zapalnikiem do stworzenia gulaszu wołowego. Gulasz oczywiście będzie po mojemu, z małym udoskonaleniem względem tego tradycyjnego. Co jest potrzebne? -wywar z warzyw; gotowałem przez 30 minut marchew, pietruszkę, seler, por część zieloną
BaRepasKochane Babcie! Dziękujemy Wam za to, że jesteście! Z okazji Waszego święta życzymy Wam dużo zdrówka, uśmiechu, samych szczęśliwych dni oraz spełnienia marzeń
kgwjanczewofont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tradycyjne jesienne ciasto pieczone z okazji Święta Dziękczynienia i Halloween w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kruchy spód i delikatne dyniowe nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. W mojej wersji ciasto jest z mąki razowej a więc zdrowsze
maniapieczeniaPodróżując dość długo po Niemczech, miałam przyjemność posmakować prawdziwej niemieckiej kuchni z różnych regionów tego kraju. Spędziłam tam również dwukrotnie Święta Bożego Narodzenia. Zimtsterne to popularne, tradycyjne, świąteczne ciasteczka w kształcie gwiazdeczek. Całkowicie bezglutenowe, bo nie zawierają ani grama mąki, mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku
maniapieczeniadzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden
ladykitchenmomencie owiało mnie cudowne, piekarnikowe ciepło, pachnące jeszcze wczorajszymi wypiekami... I jak tu nie kochać mojej szkoły...? Wróciłam do domu, odkurzyłam mieszkanie po tym, jak C. spakował Święta (a wiadomo, że przy takiej operacji igliwie koniecznie trzeba roznieść po całym domu), a wieczorem wyszłam na spacer z Ptysią. Akurat zaczął padać śnieg. Ogromne, białe płatki powoli pokrywały dachy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad 10 lat. Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam
Zdrowa Kuchnia Sowyprzykład z jakimiś owocami, ale można również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam z tym pysznym kremem kilka smakołyków, które niebawem Wam również zaprezentuję. Na sam początek jednak, zapraszam na przepis na orange curd! Składniki : 4 białka 6 żółtek
Słodkie PrzyjemnościJest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota na śledzika robię z tego właśnie przepisu:-) Składniki: 1/2 kg śledzi ( matiasów) 2 duże marchewki 2 cebule 100 g rodzynek olej do smażenia 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g) ok. 2 łyżek
IMPRESJA SMAKUŚwięta tuż tuż... dlatego oprócz porządków, przygotowania potraw zadbajmy również o wystrój... w końcu świąteczny klimat jest również bardzo ważny... ... Kilka dni temu zrobiłam mój pierwszy bożonarodzeniowy wianek. Taki wianek można przywiesić na drzwi lub kominek. Wianek jest wykonany z wiklinowej podstawy, bombek, pomalowanych szyszek, kilku gałązek brokatowych i tony brokatu
IMPRESJA SMAKUdosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji są tradycyjnym słodkim wypiekiem, który najchętniej wypieka się w czasie adwentu, zwłaszcza w Dzień św.Łucji. Jest to święto światła obchodzone 13 grudnia. Tego dnia odbywają się pochody dzieci w białych strojach, z przewodzącą orszakowi dziewczynką przybraną
Grahamka, weka i kajzerkaZawsze robimy ćwikłę na święta, wychodzi pyszna i nadaje się do pieczonego mięska :D Składniki: 5 buraków 2 lub 3 łyżki chrzanu startego (ja kupiłam chrzan świeżo starty na targu) Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i zetrzeć na drobnej tarce, do miseczki. Następnie dołożyć chrzanu, ja dałam 2, ale dokładamy, aby ćwikła była
Moje pyszne gotowanieFocaccia, to zaraz po pizzy mój ukochany wypiek na słono. Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami
Kulinarne przygody Gatity