przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:324/765)

Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 209

powinno się udać. A potem już tylko same przyjemności - dekorowanie ostatnich pierniczków, pieczenie ostatniego ciasta, chwile z ulubioną książką w najbliższych okolicach choinki... Uwielbiam takie niespieszne oczekiwanie na Święta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przyprawa do piernika 290

wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż.Składniki :4 łyżeczki mielonego cynamonu3 łyżeczki mielonych goździków3 łyżeczki mielonego imbiru3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej2,5 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka mielonej kolendry4 szczypty mielonego kminku4 szczypty mielonego anyżuPrzygotowanie :Jeśli wszystkie

Mechanik w kuchni
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 597

wreszcie się pokuszę i stworze galerię na blogu ze zdjęciami..? Co Wy na to, chcielibyście zobaczyć moje torty?:)) A tymczasem zapraszam Was do przygotowania tego tortu, na Święta będzie idealny:)) SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE:3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy piernikowej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli200 g masła1 szklanka brązowego cukru2

Słodko-Słony Świat Ilony
Likier czekoladowo piernikowy 448

święta musi być coś dobrego do wypicia. Kieliszek albo mała szklaneczka słodkiego napitku z lodem, w ramach deseru, poprawi humor każdemu. Był już Szalony cielaczek, była słodka, cukierkowa Kukułczanka a teraz dołączy do nich Czekopiernik. Czekoladowy i aromatyczny, bardzo świąteczny więc koniecznie też go sobie zróbcie.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasteczka choinki 347

małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku (żeby nie chłonęły wilgoci) nawet kilka tygodni, spokojnie więc można przygotować sobie je już teraz jako słodycze na Święta.Składniki:3,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru100 g masła1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaSkładniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników

Ciastkozercy
Bożonarodzeniowe pierniczki 237

Święta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania1/2 szklanki mąki kukurydzianej1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu1/2 szklanki mleka 1 żółtko1 jajkoSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy

Truskawkowa Fiesta
Toskański placek świąteczny 184

bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą.Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam. Składniki:300 g całych migdałów,100 g suszonych fig,1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,1 łyżeczka

Moniki Smakołyki
ŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMI 334

czerwono-zielono-białą posypką, bardziej pomarszczone, właśnie ze względu na brak gładkiego marcepanu), bo mój Mąż nie lubi marcepanu i nie chciałam, żeby czuł się w te Święta pokrzywdzony:D Polecam!SKŁADNIKI (ilość według uznania):suszone śliwki (bez pestek:D)marcepanmigdałyczekolada (u mnie 1 mleczna i 0,5 gorzkiej na 200 g śliwek)WYKONANIE:Z marcepanu urywaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi. 306

Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymiŚwięta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka.Składniki:(na około 30 sztuk

Gotuj Z Muzyką
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 177

Święta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy,  na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni!Składniki (12 muffinów)1 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao szczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki

Kitchens Alphabet
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 262

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy

Smakowity Blog Kulinarny
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 318

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu

Praktyczna pl
Piernikowe gofry 201

Święta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę, jeść je w każdej postaci. Dzisiaj na śniadanie u mnie były gofry piernikowe z miodem i powidłami - pychota. A do mleka to po prostu niebo w gębie. ok 10 sztuk

Niezły Młynek
Świąteczny rogal z niespodzianką 228

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi

zielonacukinka
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 231

Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkęMarynata:sok z jednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce

My Culinary Art