przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:322/765)

Ciasto chałwowo -miodowe! Jak baton! Obłędne! 392

również karmel i dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą.Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.Pyszne! Co sądzicie?;-))Buuuuziaki!!!CO RAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!;-DDDD

SMYKWKUCHNI
Pierniczki 168

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 duże jajka3 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 szklanki cukru

Oryginalny smak
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 533

makaronowych klusek z kapustą i grzybami.  Przepis na łazanki z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia.Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, OGÓRKIEM I GRZYBKAMI MARYNOWANYMI 433

szybkie tym razem ale równie pyszne śledziki. Mój stary przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem, wzbogaciłam o grzybki marynowane, nadały im bardziej wykwintnego smaku. Idealne na nadchodzące święta, na sylwestra, na imprezę lub tak po prostu gdy mamy apetyt na śledzie. Dodatkowo na świeżo można jeszcze posypać pokrojonym w kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Ten śledź

Smaczne Zdrowe
Pierniczki 173

Już niedługo święta, a to zdecydowanie ostatni dzwonek, by zrobić pierniczki. Przepis jest prosty i zawsze się udają! Ogranicza nas tylko nasza kreatywność.Tak więc do dzieła! Przepis pochodzi ze strony /mojewypieki.pl/ Składniki:230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając

Pudełko rozmaitości
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 219

zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej mąką i w tej formie włożyć do zamrażalnika

Zakręcony Widelec
Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 286

Polvorones to ciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego "polvo" czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo się rozpadają. Pierwszy raz jadłam je dwa lata temu, właśnie w Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć

Zakręcony Widelec
Pierniczki 189

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.Składniki:2 kg mąki szymanowskiej0,5 kg masła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników

Salonik smaków
Kibiny z suszonymi śliwkami 252

Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania

Apetyczna babeczka
Ciasto na pierogi 33573

niebo lepszy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia, to koniecznie […] The post Ciasto na pierogi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 227

Proste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe jajkakopiasta łyżka ciemnego kakaołyżka przyprawy do piernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy

Mienta blog
Jak udekorować świąteczny wieniec? 206

Święta to nie tylko pyszne jedzenie, warto przygotować samodzielnie dekoracje z akcentem kulinarnym. Jestem przekonana, że będą one wyjątkowe, niepowtarzalne i nie znajdziecie drugiej takiej na świecie. Ja już swoją przygotowałam, pachnie cudownie! Dekorację postanowiłam przygotować na balkonie, rozłożyłam wcześniej folię aluminiową, wiatr nieco utrudniał zadanie, ale efekt jest widoczny i bardzo jestem zadowolona.Świąteczny wieniec z suszonymi

Moja smaczna kuchnia
Murzynek z serem 1256

tani tym bardziej, że w okresie przedświątecznym można kupić 1 kilogramowe wiadereczko sera już za 5 złoty a wystarczy ono na dwa ciasta Na pewno powtórzę wypiek na święta. Polecam wypróbować  ...Ciasto:2 - 3 jajka ( dałam 2 duże)3/4 szkl cukru3 szkl mąki pszennej3 łyżki śmietany 18%ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody 1 łyżeczka sody3

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 399

dziś dzień jest sprzedawany we Francji w mniejszych i większych wersjach.Według mnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO

Słodko-Słony Świat Ilony
BAKŁAŻAN PO GRECKU 258

Wegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre. Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską.BAKŁAŻAN PO GRECKU./źródło

W kuchni Karmel-itki