Nominuj 16 osób, pomijając tę, która wytypowała ciebie. 4. Poinformuj osoby wytypowane i pozostaw na ich blogu odpowiedni komentarz. 1. Jeszcze będąc w liceum przygotowałam samodzielnie całe święta Wielkanocne. 2.Jestem bardzo wybredna i wielu rzeczy nie przełknę, ale coraz częściej zdarza mi się gotować to, czego sama nie jem. 3. Nie jadam pomidorów. Kocham ketchup i pomidorówkę
Humanistka w kuchniPrzepis wzięłam z mojej książki kucharskiej. Pyszne, korzenne pierniki :) na święta i nie tylko ;) Składniki: -500 g mąki pszennej -200 g miodu -150 g masła -200 g cukru pudru -1 jajko -1 żółtko -10 g sody oczyszczonej -2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy na tyle, aby się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce
KasiekGotujeKatarzynki. Klasyczne pierniczki, u mnie w trochę zmienionym kształcie. Brak odpowiednich foremek wcale im nie zaszkodził. Teraz pierniczki oczekują w puszkach na święta. Mam nadzieję, że zdążą zmięknąć zanim moje łasuchy je dopadną:). Katarzynki (przepis zaczerpnęłam ze strony MojeWypieki) 200g miodu 1 łyżka kakao 100g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 400g mąki pszennej Miód
Zapiski Młodej ŻonyLikier jajeczny- drugi od lewej Święta w pełni. Ciesząc się towarzystwem bliskich delektujemy się Bożonarodzeniowymi przysmskami. Wszechogarniajace lenistwo jest takie przyjemne... Przed tygodniem rozpoczęłam opowieść o świątecznych likierach. Na dzisiaj pozostawilam ostatni. Jajeczny. Najlepszy jest dopiero co przygotowany- jeszcze ciepły:)! Likier jajeczny 6 żółtek 250 ml mleka skondensowanego nieslodzonego 250 ml wódki 200g cukru pudru Cukier
Zapiski Młodej Żonygórnej półki i podawane są zazwyczaj z nutellą tak od serca i prażonymi orzeszkami ziemnymi... W roku 2008 mieszkałam jeszcze w regionie Piemont i pojechałam do Turynu na Święto czekolady. Zapragnęłam słynnych CREPES ze słynną czekoladą GIANDUIOTTO ! Już od dawna wiadomo, że Piemont i jego stolica Turyn są znaczącym centrum przemysłu cukierniczego. Caffarel, najbardziej znany piemoncki cukiernik, wynalazł przepis(...)płaciłam w każdym barze 0.95 cent ! Nie wiem, może podano mi Lavazza, która pochodzi właśnie z Turynu i dlatego mnie tyle kosztowała? No mniejsza z tym... Ale nie żałuję. Święto czekolady było wyśmienite ! W 2014 roku obchodzono je w Turynie w dniach 21-30 litopada. Pomyślcie ileż czekolady przeznaczono na degustację. Przypomnialam sobie o tym właśnie dziś. Kiedy piłam moje
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka
Salonik smakówŚwięta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki
Na słodko lub wytrawnieminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poprosiłam moją siostrę Monikę, żeby koniecznie zrobiła tą roladę na święta i sfotografowała poszczególne etapy jej robienia. Próbuję znaleźć słowa dla określenia tej słodkości.. wspaniała, wyśmienita, niebo w gębie po prostu jedyna, najlepsza w swoim rodzaju
Na słodko lub wytrawnieWprawdzie święta już minęły i sezon na mazurki się skończył, ale postanowiłam uzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na publikowanie na bieżąco. Dzisiaj pierwszy z zaległych świątecznych przepisów na mazurek kajmakowo – kakaowy. Wspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi
Na słodko lub wytrawnieserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Święta za pasem, więc postanowiłam upiec pierniczki. Przepis już wcześniej wypatrzyłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszło mi 5 blaszek pierniczków. Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawniefont-family:"Times New Roman";} Będąc na blogu Ewy dostrzegłam przepis na miodownik z kremem grysikowym i tak mnie zaintrygował, że postanowiłam go upiec na święta. Ciasto najlepiej zrobić 3 – 4 dni przed podaniem gdyż wtedy zmięknie. Zastanawiałam się, czy nie zrobić z podwójnej ilości składników i szkoda, że tego nie zrobiłam, bo ciasto tak było pyszne
Na słodko lub wytrawnieteż tak macie, że nie możecie patrzeć na jedzenie? Dobrze, że się te święta kończą, bo jeszcze trochę a musiałabym wymieniać garderobę na większą ;-) Dzisiaj coś lekkiego, czyli surówka z pora. Bardzo łatwa do wykonania. Polecam :-) Przepis da 4-5 osób. Składniki: 1 duży por 1 marchew 1 jabłko 1 łyżka majonezu* 1 mały kubeczek jogurtu Szczypta soli
Na słodko lub wytrawniesię zastanawiam, czy jesteście zwolennikami dzisiejszego święta? Halloween - przywędrował do Polski i powoli się zakorzenia. Czy to źle, czy dobrze? Ja dzisiaj od samego rana, czynię przygotowania do dzisiejszego wieczoru. Wybieram się do koleżanki, która organizuje Halloween Bloger Party. Zapowiada się interesująco, wszak towarzystwo będzie doborowe. Ciekawa jestem jak się Wszyscy poprzebierają :) Mój strój, już czeka przygotowany, menu
Kuchnia w opałachDlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny, dlatego uwielbiam poniższy przepis. Zdążycie go jeszcze przygotować, jest prosty w wykonaniu. Polecam na Święta i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg margaryny
Kuchnia w opałach