Walentynki kojarzą się z sercem, prawda? A najlepsze serce w kuchni to...serduszko drobiowe ;) Zatem z okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym :) Składniki:pół kilograma serduszek,3 marchewki,2 pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora,100 ml. gęstej kwaśnej śmietany,sól, pieprz, 6-7 ziaren ziela angielskiego
Codzienna kuchnia niecodziennasposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? )Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa?Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu: kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora.Taką masę doprawiam solą
Codzienna kuchnia niecodziennaWczoraj zakończyło się urodzinowe rozdanie :) Święta niebawem, więc mam nadzieję, że zwycięzca ucieszy się z dodatkowego prezentu pod choinkę :)W urodzinowym rozdaniu, które ogłosiłam 24. listopada wzięli udział:Kasia Cukier,ila pop,nika88,Justyna Kłosińska,Jag Nie,Aggie S,Margot,Magda M,Kalina Januchowska,Dbająca,Elżbieta O.,Dorka DOO,Anna W,crazydaisyy,anioleek88
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta coraz bliżej, a my szalejemy ze sprzątaniem, gotowaniem i zakupami. Zaczyna brakować czasu na ugotowanie obiadu, ale jeść trzeba. Zwłaszcza, że za oknem zimno i ponuro. Kiedy wpadamy do domu objuczeni siatkami po kilku godzinach spędzonych na zakupach, wtedy chciałoby się szybko zjeść coś gorącego. Ja dziś ratowałam się cieciorką
Codzienna kuchnia niecodziennaNiektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek pachnącego i smacznego sernika z pierniczkami. Są chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennakorzystamy z tego na co dzień. Życie trzeba upiększać takimi przyziemnymi drobiazgami. Nie lubię byle jak, po łebkach, żeby szybciej. A posiłki celebruję. Codziennie. Zawsze. Nie tylko od święta. Prostą sałatkę można podać w wielkiej plastikowej misce ustawionej na środku stołu. Można, ale czy koniecznie trzeba? Nie trzeba. Wystarczy szklanka, pucharek, czy duży kieliszek od wina :) każda
Codzienna kuchnia niecodziennaWigilia i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą
W kuchennym oknie EwyWitajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko
WeAreCrazywszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików czy żelków. Dalej uwielbiam takie pierniki i obowiązkowo mam przygotowany na święta przynajmniej jeden duży słój, lubię też jednak mieć zapas takich, w których zrobienie dekoracji trwało nieco dłużej i można dać je komuś na prezent. Jeśli Wy także przygotowujecie takie
Ciastkozercyułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokładkę chwaląc przy tym lekkość masy i smak tortu. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciężkimi maślanymi tortami - Polecam
NA MOIM TALERZUNajlepszy bigos robi mój tata (chociaż zdarza się za tłusty), ja przygotowuję go rzadko (zazwyczaj na święta), jednak tym razem wszyscy wokół rozmawiali o bigosie, więc i ja musiałam go mieć :). Taka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał
NA MOIM TALERZUŚwięta Bożego Narodzenia ĆwikłaZakwas na barszczBarszczykPiernikBiszkopty bałwankiPierniczkiRyby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzenieDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka. Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami:500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)170 g cukru
My Culinary ArtLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie
Mania Gotowaniawarsztatów. Nawet ja się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku