mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie za słodkie, maślane... Po prostu cudo! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki (na jedną blaszkę):180 g zimnego masła230 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej90 g cukru pudru1 płaska łyżka cynamonuszczypta imbiru w proszkuCZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtŚwięta będą jak zwykle pachnące i pyszne bo sama przygotuję wszystkie potrawy. Sama też upiekę ciasta. Do wypieków potrzebne mi będą różne dodatki, takie jak aromatyczna przyprawa korzenna czy smażona skórka pomarańczowa. Na pewno przyda się też zapas cukru waniliowego, ale takiego z dodatkiem wanilii a nie sztucznymi aromatami.Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas
Smaczna Pyzamoim blogu jest zdecydowanie za mało ryb, szczególnie tych świeżych. A że niedługo powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia
Czerwień i błękitJeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :) Całość zrobimy tuż przed Wigilią... Czy nie uważacie, że całość wygląda zachęcająco ? Składniki : gotowe babeczki - 30 sztuk 1/2 opakowania serka mascarpone 500 g śmietany tortowej 36 % kilka łyżek cukru pudru orzechy
Proste PotrawyŚwięta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki
My Culinary ArtNajbardziej tradycyjna z tradycyjnych: Sałatka jarzynowa :)) Wg mnie przebija smakiem wszystkie sałatki świata! Kiedyś, jak byłam dzieckiem tylko taka sałatka była robiona na święta i inne domowe uroczystości. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu do krojenia warzyw na sałatkę zaangażowana była prawie cała rodzina! No bo tego krojenia było sporo ... a jak robiło się dużą ilość
Walijskie Pichceniewypróbowania jej przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet. Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! Szczególnie smakował mi taki na zimno
Walijskie Pichcenieszpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków Święta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów | 29 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. FARSZ (10 min) Na patelnię
Nerds Kitchenparada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski. Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności. Nie ma Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół. Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale marcińskie
W kuchni Karmel-itkiZaczęły się już na dobre świąteczne reklamy. I nawet to polubiłam :) bo jakoś te święta wydaje mi się, że będą wyjątkowe. Z blogowych spraw, to znamy już temat Listopadowego Wyzwania Blogerek, które już za dwa tygodnie. Trzeba się więc przygotować, chociaż pomysł w głowie już jakiś mam. A przechodząc do zdjęć z mijającego tygodnia, chcę Was zaprosić
Magiczne Życie MartyCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie, liść
W kuchennym oknie EwyŚwięta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika
Smaczna PyzaSmażone kotleciki z kurczaka przygotowuję u nas z okazji i bez okazji, są idealnie od święta czy też na co dzień. Kotleciki z kurczaka smakują doskonale na ciepło, czy też na zimno, nadają się na wszelakie imprezy, wycieczki, jako przegryzki podczas pikniku czy też po prostu na obiad. Pokrojone w plasterki nadają się do kanapek, świetnie smakują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiem nie te święta... Ale są fajne. Dzieciaki szalały! Wystarczy każde kruche ciasto, opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy, dżem, i obrane migdały. Do ciasta dodajemy barwnik (nie jest to konieczne ale fajnie wygląda), formujemy palce, nacinamy na zgięciach. Miejsce na paznokieć smarujemy odrobina dżemu truskawkowego i wciskamy pół migdała.Pieczemy i gotowe
Malinowe Pocałunkiznalazłaby się osoba, która byłaby w stanie oprzeć się takiemu cudeńkowi? Pięknie prezentujące się na stole w każdej sytuacji. Na bank do powtórzenia w zbliżające się Święta. Dodam, iż dopiero od 2 lat jestem świadomym kwiatożercą. Tzn pochłaniam róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki
Malinowe Pocałunki