Dziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od 3 lat. Są smaczne, pięknie pachną w całym domu, a dodatkowo mogą stanowić ozdobę naszych choinek. Składniki:1 kg mąki pszennejkostka margaryny 250 g300 g miodu400 g cukru pudru2 jajka2 łyżeczki proszku(...)Pierniczki pieczemy 10 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wkładam je do puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt. Wskazówka: Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach
upichcicŚwięta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od Wiesi. Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość(...)Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką. Idąc w odwiedziny podczas świąt możemy wręczyć pani domu. Na pewno każdy będzie zadowolony z takiego upominku. potrzebujemy
Codzienna kuchnia niecodziennaelastyczne. Komfort używania ich jest porównywalny do używania tradycyjnych worków cukierniczych....a tak ciasteczko wygląda po przekrojeniu:Jeśli zastanawiacie się jeszcze nad przygotowaniem na święta oryginalnego przysmaku, to polecam
Codzienna kuchnia niecodziennazaległości. Straszliwe. I przeraża mnie to nie na żarty.Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu(...)świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy, jak mawia Tata...Teraz już przestaję roztkliwiać się nad sobą, i przechodzę do sedna, czyli sernika. Z dynią. Ta dam!Na początku chciałam upiec zupełnie inny, pięknie prezentujący się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal wszyscy rozjechali się do domów, usiedliśmy w kuchni w kameralnym gronie, jedliśmy zupę i planowaliśmy Święta. I czego więcej potrzeba do szczęścia(...)Może tylko, żeby moja Rodzina była trochę bliżej...Dziś, podtrzymując nastrój, usiadłam sobie przy stole, zapaliłam świeczki i wdycham zapach pierniczków. Uśmiecham się do siebie, i marzę o białych Świętach. Moje krasnalki zerkają na mnie ze wszystkich kątów, i jest nam razem tak dobrze... Lubię grudzień.Na przekór tym wszystkim ciepłym akcentom, chciałabym Wam dzisiaj zmrozić języki. Dawno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoddać ubieraniu choinki i pakowaniu prezentów, kiedy dzieci już głęboko śpią...Ja jednak, wyłamując się z szeregu, chcę Wam zaproponować pyszne babeczki, które będą pasować nie tylko na Święta. Połączenie słynnego red velvet z twarożkowym kremem jeszcze przed pieczeniem - czyż nie brzmi intrygująco...? Efekt jest bajeczny - ślicznie wyglądają czerowono-białej zawijasy, szczególnie jeśli opakujemy je w soczyście zielone(...)wierzchu. I dzieciom się je łatwiej je... Mogą stanowić uroczy świąteczny prezent.A jeśli nie jesteście w stanie opędzić się od cynamonu, to koniecznie przypomnijcie sobie o tych babeczkach po Świętach - zdecydowanie bowiem zasługują na uwagę.Przepis z Saved by cake Marian Keyes - uwielbiam tę książkę!A jeśli już o książkach mowa - miałam ogromną przyjemność być gościem w cyklu Kulinarni
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzejesteśmy zachwycone i nie możemy się doczekać powtórki z rozrywki (tylko wtedy polecimy na dwa piekarniki bo jedna kaczka to stanowczo za mało!).Podobno w wielu domach całe święta są całkowicie bezmięsne (choć to aż niemożliwe dla nas). Dla tych którzy mają jednak chrapkę na kawał mięcha - oto dobra propozycja.Swoją drogą - opowiedzcie jak to jest
Wypisz WymalujJest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu. SKŁADNIKI:- 1 litr mleka- 100 g płatków migdała- laska wanilii- 3 łyżki cukru- szczyptę soli
Basia w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :) Składniki:ciasto560 g mąki250 ml mleka50 g drożdży100 g masła1 łyżeczka cukrufarsz250 g maku 1,5 szklanki cukru3 jajka80 g kandyzowanej skórki pomarańczycukier wanilinowypłatki(...)Każdą tą część naciąć po środku jak na zdjęciu i zawijać do środka. Gwiazdę pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 45 - 55 minut.Smacznego i Wesołych Świąt
Niezły Młynektutaj wg legendy odbył się chrzest GruzjiZ monastyru Dżwari widać inną zabytkową budowlę – katedrę Sweti Cchoweli. Przez wieki była miejscem koronacji, ślubów i pochówku królów. Legenda głosi, że święta Nino uzdrowiła żonę króla i namówiła parę na przyjęcie chrześcijaństwa. Chrzest Gruzji (IV wiek) miał się odbyć właśnie w tym miejscu. Zbudowano na tą okazję kościół. Potem katedrę
Poezja smakudodatku taaakie pyszne :)Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu więc mam nadzieję, że skusicie się na nie i przyrządzicie na święta i nie tylko :)130 g masła200 g mąki pszennej60 g cukru100 g masy marcepanowej3 jajkałyżeczka proszku do pieczenia100 g mrożonej żurawinyMarcepan miksujemy z jajkami i cukrem.Dodajemy pokrojone w kostkę
Mienta blogBywa. Tak więc dziś bez zdjęć. pomarańczowe tosty francuskie z domowego chleba z żurawiną podane z ricottą i miodemŚwięta, święta.... .. i po świętach. Ale tylko teoretycznie. Dla mnie trwają one nadal. Choinka nadal stoi, lampki wciąż oplatają łóżko, a w głośnikach lecą świąteczne piosenki. Wie ktoś może co zrobić z tymi
More food, love and dreamsChoć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające(...)się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni.Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw? Dla mnie to nieodłączny ich element, dlatego pierwszy etap przygotowań mam już za sobą- zapas cudownej mieszanki czeka już w słoiczku. Wykonanie tej przyprawy jest
peanutbuttermonstersamym początku chciałabym Wam wszystkim życzyć radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych ! Życzę Wam również, aby te święta były spędzone w jak największym gronie, wśród najbliższych i najważniejszych nam osób :)A teraz przechodząc do przepisu. Mianowicie mam dla Was do pokazania pomysł na kolorową, cukrową posypkę, którą można wykorzystać jak dekoracja tortów, muffinek czy różnego rodzaju ciasteczek
charlotte gotuje