sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów
Smakołyki Berenikiprzygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię. Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu. Ryba po grecku Składniki : 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku
Codzienne Gotowaniewysokość 6 cm. Chałwa biało czarna to bardzo zdrowy i pyszny łakoć, który może być wspaniałym, słodkim prezentem. Okazją mogą być jutrzejsze Mikołajki, zbliżające się Święta Bożego Narodzenia… i nie tylko. Polecam również domową chałwę z pistacjami . Życzę smacznego i… na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Chałwa biało czarna appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodeseru dla dorosłych. Jeśli tylko jesteście fanami korzennych, perfumiarskich wręcz kompozycji, piernikowego aromatu i likieru w stylu Baileys – to coś dla Was. Perfekcyjny na jesień, zimę i na święta! (i do piersiówki na zimowy spacer, ale ciii… ja tego nie mówiłam! ) Zapisz Infuzowany rum piernikowy Mocny, wyraźny i z charakterem. To nie jest zwykły alkohol. Ten infuzowany
Karo in the Kitchenpomidorami, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi to polecam wypróbować przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się święta. Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 200 g cebuli 4 łyżki przecieru
Uwaga Babcia GotujeŚwięta coraz bliżej więc i czas zastanowić się jakie ciasta w tym roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto wymaga trochę pracy jednak nie jest trudne więc myślę, że każdemu się uda a na świątecznym stole zrobi furorę zarówno ze względu na smak jak i efektowny wygląd. Nie lubię ciast które ciężko się
sierotka maRysia w kuchniWitajcie kochani :) zapraszam dzisiaj na pyszny serniczek z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. Przyznam się że dawno go nie piekłam a przecież jest taki pyszny. Może upieczecie taki na święta ? :) Zapraszam :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła 3 żółtka 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliSałatka z warzyw z rosołu to klasyka wśród sałatek jarzynowych. Niedługo Święta więc przepis będzie inspiracją dla niektórych czytelników. Sporo osób wykorzystuje gotowane warzywa z rosołu do przygotowania warzywnej sałatki, ale wiem też, że wiele osób wyrzuca te warzywa, gdyż mają dylemat co z nimi zrobić. Moja mama robiła z nich pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym. Taka kombinacja składników zawsze się sprawdza. Ten przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”, która jest kopalnią wiedzy na temat polskich potraw regionalnych. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka śledziowa
karmelowyHello December! Witaj Grudniu! Ależ ten czas leci...za 24 dni mamy już święta! Od dziś na blogu znajdziecie wiele świątecznych przepisów i inspiracji na pierwszy rzut idzie proste domowe kakao z cynamonem i piankami marshmallow idealne na rozgrzanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldHello December! Witaj Grudniu! Ależ ten czas leci...za 24 dni mamy już święta! Od dziś na blogu znajdziecie wiele świątecznych przepisów i inspiracji na pierwszy rzut idzie proste domowe kakao z cynamonem i piankami marshmallow idealne na rozgrzanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJeśli wydaje Wam się, że święta to jeszcze odległy temat to po festiwalu Smakuj Trójmiasto Chrismas Edition na pewno zmienicie zdanie! 4 grudnia odwiedźcie Stary Maneż i zasiądźcie do świątecznego stołu Artykuł 4 GRUDNIA – SMAKUJ TRÓJMIASTO CHRISMAS EDITION – GDAŃSK pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego
Cooking Monstercelu w papierowym, solidnym i pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) . Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić wspaniałą, słodką niespodziankę bliskim. Mi się udało Ciasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl Składniki: (na tortownicę
Słodkie okruszkiBaileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta. Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy czy rumu, bo całkowicie zmienią i wypaczą smak – to zupełnie inne
Karo in the Kitchen