Już od dawna miałam ochotę na pierogi a'la mięsne, ale że nie jestem fanką ich lepienia, zawsze nie było właściwego momentu. Zbliżające się święta okazały się doskonałą okazją, aby wreszcie je przygotować. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Farsz zarówno w smaku jak i w strukturze przypomina farsz mięsny . Śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsze
wegujemyPierniczki świąteczne Pierniczki zawsze przygotowujemy na święta , to świetna zabawa dla całej rodziny :-) Dzieciaki mają mega frajdę przy wykrawaniu kształtów foremkami , jak i przy zdobieniu lukrem :-) Nasz 2,5 letni synek już drugi rok z rzędu asystuje nam przy ich pieczeniu , a później lukrowaniu :- ) Co prawda , później cała nasza kuchnia nadaje się do gruntownych porządków , a synek
Aromatyczne PodróżeIdealne babeczki na święta. Słodkie i sycące, więc z pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu
Mienta blogrobić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu. Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem polecam na co dzień i od święta! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/wieniec-drozdzowy-z-makiem-ciasto-drozdzowe-z-makiem-drozdzowka-xmas-wreath-1170x874.jpg The post Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaŚwięta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie pływa, ciasta dopiero się planują w głowie, a pierniczki nie wiszą na choince, tylko pieką. Tak tak – tak właśnie wygląda życie zakręconej blogerki kulinarnej! W tym roku pieczenie będzie wyjątkowe
Ostra na Słodkoheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tym bardziej ,że zazwyczaj jak już robię na święta ,to oba , bo moje dzieciaki jak to braciszkowie, mają odrębne gusta, jeden lubi morele , drugi wprost przeciwnie , woli śliwki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyprzychodzą święta wszyscy gotują bigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej
królestwo garówŚwięta tuż, tuż a Wy nadal nie macie kilku prezentów dla swoich bliskich? Chcielibyście przygotować coś własnoręcznie a podarowanie pierniczków wydaje Wam się zbyt oklepane? Granola świąteczna, korzenna z pierniczkami to pomysł idealny! W ubiegłym roku podarowałam moim najbliższym domowe nalewki, po kilka rodzajów pierniczków oraz świąteczną herbatę. W tym roku postanowiłam przygotować świąteczną mieszankę płatków dla moich
Mango PapajaBigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos
Kulinarne Przebojebardzo łatwa, szybka i zdrowa przekąska którą chce zaproponować Wam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie batoników to dosłownie 2 minuty pracy a efekt jest naprawdę smakowity. Bożonarodzeniowe batoniki można nafaszerować ulubionymi bakaliami. Słodzimy je tylko miodem więc są też ciekawą opcją na świąteczny przysmak dla dbających o linię... Świąteczne batoniki z płatkami Corn Flakes 1/2 szklanki
sierotka maRysia w kuchniJuż za tydzień święta, więc pora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków nori nasze tofu zamieni się w a'la rybę, a mieszanka warzyw podkręci smak. Tofu po grecku Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego 180 g 1 duża cebula
Bananowe PoleJuż jakiś czas temu podobne śledzie przygotowywałam , ale że za pasem święta , to każda rozgrzewka wskazana , i dziś zaproponuję wam kochani śledzie z czosnkiem i imbirem , smak zaskakujący pozytywnie , uzależniają i chce się je jeść i jeść , znakomicie nadają się na wigilię jak także na spotkania imieninowe , ale to już według uznania , ja z mojej strony zapraszam bardzo
Mój SmakObowiązkowo oprószony odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej. Drink najlepszy jest po lekkim zmrożeniu, dlatego przed podaniem mrozi się go z 3-4 godziny, aby trochę zgęstniał. Polecam na święta, ale również świetnie się sprawdzi na Sylwestra. Drink wystarczy dla 6-7 osób, a jeśli go podacie w mniejszych szklankach to spróbuje go więcej osób :) Jeśli jednak potrzebujecie tylko
Moja Delicjawysokotłuszczowej śmietanki. Klopsiki są mięciutkie i bardzo charakterystyczne w smaku. Są to bardzo świąteczne köttbullar. Przyprawiłam je angielskim zielem i goździkami. Dodałam również świeży rozmaryn i tymianek. Na święta przyrządzam małe klopsiki. Goście i rodzina będą mieli do wyboru jeszcze inne potrawy. Koniecznie muszą spróbować wszystko co znajdzie się na świątecznym stole. Nie na darmo gotuję przez cały
codojedzeniagenialnie – zresztą ona wszystko robiła genialnie , była cudowna , całkowite zaprzeczenie definicji prawdziwej teściowej . No dość już wspominków , jakoś mi tak się zebrało ..czas do pracy , w końcu święta za pasem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 6-7 osób : 1,5 kg solonych płatów śledziowych bez skóry zalewa : 2 szklanki wody
Ogrodnik w podróży