przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:736/934)

Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 473

cytryny5 dag migdałów5 łyżek cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi. 274

orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut. Wykładamy

Gotuj Z Muzyką
Likier czekoladowy 1174

Likier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu.  Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta.  Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek.  Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki.  Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego

Sto kolorów kuchni
Muffiny cassis z różanym pudrem 205

Muffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z dyni i curry 166

Dynia jest bardzo wdziecznym produktem w kuchni.Mozna z jej dodatkiem zrobic praktycznie kazde danie,lacznie z ciastem .Sama w smaku jest b.delikatna,niektorzy powiedza mdlawa.Przyjmie za to kazdy smak,dlatego mozna ja doprawic na wiele ulubionych sposobow.DYNIA przywedrowala do Europy wraz z Kolumbem z Ameryki tropikalnej,gdzie dotad rosla dziko i pokrewne jej gatunki.Jest niskokaloryczna.100 g dyni to zaledwie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 185

lubi kumulowac pestycydy.Skladniki na 10 nalesnikow:1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej1 szklanka mleka i troche1 jajko1 lyzka olejusol,szczypta cukru1 lyzka masla ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto  dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla.Farsz do nalesnikow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pampuchy z jagodami i stewią 161

ktore dzialaja podobnie jak insulina.Dzialaja silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewod pokarmowy.Maja rowniez zdolnosc rozpuszczania zlogow cholesterolowych.Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 162

duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia-niedoceniana ,a bardzo zdrowa 141

warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane.Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy ja pokroic ,oczywiscie razem ze skora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - I wersja 205

posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia z nadmiaru tluszczuSwietnym uzupelnieniem tego obiadowego dania jest salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 171

razem wymieszac.Dodac tyle wody ,by otrzymac bardzo miekkie ciasto.Dodatek wody uzalezniony jest od konsystencji dyni.Dodalam tylko 250 g wody.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci.Wyrosniete ciasto wyrzucic na omaczony blat i podzielic na 2-e porcje.Uformowac jak chalke tzn.z 3-ch czesci splatajajac warkocz,lub zrobic zwinac rulon z 2 kawalkow.Uformowane chalki ulozyc na blaszce wylozonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 139

Znacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 170

robota i wyrobic na gladkie,rozciagliwe ,nie klejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc  mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac.Wyrosniete ciasto zagniesc i uformowac z niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 172

make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku.°Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia 113

temperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka.Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory.Przedstawiony chleb jest wspanialy w smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!