przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:744/934)

Puddingi yorkshire do mięs w sosie 359

często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się

Poezja smaku
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 229

pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały

Ze smakiem i z pasją
Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 218

osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki.Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta.Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Szybka babka wielkanocna 759

mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu

Ze smakiem i z pasją
BABKA ZEBRA (tradycyjna) 241

Wczoraj obiecałam dodać post na tradycyjną zebrę. Babka została upieczona przez moją mamę według przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, jest wilgotne i bardzo smaczne.Moja mama poleca :)Przepis na zebrę pomarańczowo-kakaową znajdziecie TUTAJCZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
PRZEPYSZNE CIACHA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 173

Skończyłam studia 3 lata temu. Pomimo tego koniec stycznia powoduje lekkie uczucia strachu  - sesja.  Z przyjaciółką Gosią przez 5 lat studiów wypracowałyśmy swoje tradycje. Nauka przez

Przepisy Aleksandry
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 226

jaśniejsze i mniej zrumienione.Już przygotowałam sobie porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne...Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły

Grunt to przepis!
Czekoladowe walentynki 236

wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy

Ratunku obiad
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 293

posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Ratunku obiad
Idealny letni deser, czyli crumble z truskawkami 243

Ostatnio wszystkie moje posiłki muszą spełniać trzy kryteria. Mają być proste, szybkie i pyszne :) Dotyczy to także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i

Ratunku obiad
Hau'asujemy - Wątróbkowy przysmak dla pupila. 206

mielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię lniane. Mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zarodków pszennych. I zagniatamy. Tak aby powstałe ciasto miało konsystencję dość zwartą i odchodzącą od rąk. W razie potrzeby dosypujemy zarodków. A później postępujemy jak z kopytkami - robimy wałeczki i tniemy ok. 1,5 cm. Rozkładamy na blasze

Miksturownik
Brak tytułu 248

woda. Więc skąd ten żółty kolor? No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana. Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 218

wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko

kolorowotorcikowo
Food Camp 17-19 styczeń 2014 182

sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk

kolorowotorcikowo
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 521

wyjęłam z formy. Biszkopt zachował idealny kształt.**********************************************************************************************************************Jeśli chcecie upiec biszkopt orzechowy/migdałowy/kokosowy wówczas składniki komponujecie wg schematu:BISZKOPT ORZECHOWY/MIGDAŁOWY/KOKOSOWY ( do tortów lub jako spód do ciast ) 5 jaj3/4 szkl, drobnego cukru 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej1/4 szkl. mąki pszennej1/2 szkl, mielonych orzechów/ migdałów/ lub wiórki kokosowePrzygotowujemy jak biszkopt podstawowy. ***********************************************************************************************************************Możecie upiec też biszkopt smakowy, z kisielem

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania