przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:728/934)

Pampuchy z jagodami i stewią 175

ktore dzialaja podobnie jak insulina.Dzialaja silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewod pokarmowy.Maja rowniez zdolnosc rozpuszczania zlogow cholesterolowych.Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 178

duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia-niedoceniana ,a bardzo zdrowa 161

warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane.Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy ja pokroic ,oczywiscie razem ze skora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - I wersja 220

posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia z nadmiaru tluszczuSwietnym uzupelnieniem tego obiadowego dania jest salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 190

razem wymieszac.Dodac tyle wody ,by otrzymac bardzo miekkie ciasto.Dodatek wody uzalezniony jest od konsystencji dyni.Dodalam tylko 250 g wody.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci.Wyrosniete ciasto wyrzucic na omaczony blat i podzielic na 2-e porcje.Uformowac jak chalke tzn.z 3-ch czesci splatajajac warkocz,lub zrobic zwinac rulon z 2 kawalkow.Uformowane chalki ulozyc na blaszce wylozonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 157

Znacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 190

robota i wyrobic na gladkie,rozciagliwe ,nie klejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc  mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac.Wyrosniete ciasto zagniesc i uformowac z niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 192

make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku.°Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia 131

temperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka.Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory.Przedstawiony chleb jest wspanialy w smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane 186

nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 166

wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa.Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 176

dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic.Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego.Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac od razu.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 197

ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic .wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow.gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po wyplynieciu pyz,przykryc garnek pokrywka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grahamki- razowe bułeczki 155

miodu1 lyzeczka soli2 lyzki oleju1 lyzeczka ciemnego octu balsamicznego+2 lyzki mleka Wykonanie:wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic gladkie ciasto.Przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia .Ciasto powinno podwoic objetoscwylozyc na mate wysypana niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 209

predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnejwyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchennaw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!