składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare Garytakiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.Przygotować tempurę: wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok) rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć
Stare Garyczęsto, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25
Stare Garyforemki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści.Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli zależy Wam na cieńszym spodzie, to należy użyć większej formy np. 26 cm i skrócić czas pieczenia, bo inaczej
Kraina Miodem Płynącaobiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się
Kraina Miodem PłynącaProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie
Kraina Miodem Płynącaszklanki cukru2 łyżki miodu3 łyżeczki przyprawy do piernikałyżeczka sody oczyszczonej50 g drożdży50 g masłaWykonanie:Wszystkie składniki zagniatamy razem z drożdżami, których nie rozpuszczamy jako rozczyn.. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy je 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzienasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać
Kto ugości moich gości?szafki, gdzie jest chłodno i ciemno.Po 1 - 2 tygodniach cukier jest gotowy do użytkowania.Nie muszę chyba pisać do czego możecie użyć tego cukru :)Najbardziej popularnym użyciem będą oczywiście ciasta, ciasteczka itd., ale ja polecam taki cukier użyć do kawy, Idealny początek dnia
Kredowe MenuWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać na patelni.Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu.Smażąc obracamy je aby nabrały złotego koloru równomiernie po obu stronach.Twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami i dobrze wyrabiamy, aby powstała gładka konsystencja.Farsz nakładamy na usmażone naleśniki
Kredowe Menucytryny5 dag migdałów5 łyżek cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut
Kulinarny karnet Christopheraorzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut. Wykładamy
Gotuj Z MuzykąMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które
SzczyptaSmaQDynia jest bardzo wdziecznym produktem w kuchni.Mozna z jej dodatkiem zrobic praktycznie kazde danie,lacznie z ciastem .Sama w smaku jest b.delikatna,niektorzy powiedza mdlawa.Przyjmie za to kazdy smak,dlatego mozna ja doprawic na wiele ulubionych sposobow.DYNIA przywedrowala do Europy wraz z Kolumbem z Ameryki tropikalnej,gdzie dotad rosla dziko i pokrewne jej gatunki.Jest niskokaloryczna.100 g dyni to zaledwie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubi kumulowac pestycydy.Skladniki na 10 nalesnikow:1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej1 szklanka mleka i troche1 jajko1 lyzka olejusol,szczypta cukru1 lyzka masla ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla.Farsz do nalesnikow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!