gwiazdy anyżuGałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy.Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego słoja.Ciasta pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :)Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.plI taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego
Proste Potrawyprzecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze
Chilli Czosnek i Oliwatakże Madzia dzięki . No ale szkoda czasu na pogaduszki, zaczynajmy odstresowanie w kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny music, żeby fajnie się lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii)Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera
pieprzny smaczekdokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło (chyba) ok.28 sztuk.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić
Smaczne Zdrowemąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju
Pudełko rozmaitościsłoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć.7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? Chyba dań głównych.8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś
More food, love and dreamsjagodami posypane cukrem trzcinowym i jagodamiPrzepis na wczorajszy makaron znajdziecie tu.Co do dzisiejszego śniadania to myślę, że gdy ostatnio próbowałam je zrobić dałam po prostu za mało płynów dlatego ciasto wyszło kruche i takie jakieś twarde. Tym razem zdecydowanie się udało. Jeżeli chcecie przepis mogę zamieścić przepis. :)A już niedługo spodziewajcie się na drugim blogu idealnego przepisu na lody
More food, love and dreamsTeraz pytanie czego mam się zacząć uczyć najpierw? xd A wczoraj zamiast uczyć się niemieckiego upiekłam sobie chlebek pomidorowo-czosnkowy Następnym razem dam kilka zmian i inaczej podzielę ciasto, ale to następnym razem
More food, love and dreamsmakowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut.Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam.Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuje ok. 2min od wypłynięcia
More food, love and dreamspomarańczy(ok.30ml)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok.30-40ml mlekaszczypta soliskórka z pomarańczycynamonew. aromat pomarańczowySuche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe kule, układamy je na papierze do pieczenia i porządnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok. 15min
More food, love and dreamsżurawiny szczypta proszku do pieczenia, cynamonu, soliSuche składniki mieszamy dodajemy masło i rozgniatamy na coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie pod sam koniec dodajemy żurawinę i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. *jeżeli go nie macie dajcie więcej mleka tak aby w sumie
More food, love and dreamsbananowo-kokosowe kluski kładzione na kokosowym mleku**z dodatkiem mleczka kokosowegoO mamuniu, chyba najlepsze kluski ever. Słodziutkie, mięciutkie, delikatne, nieboooo *.* Składniki:35g mąki pełnoziarnistej15g mąki kokosowejzmiksowany
More food, love and dreamsBananowe pancakes z sosem orzechowym**masło orzechowe + mleko(na zdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko
More food, love and dreamsbananowo-kakaowy suflet z kaszy manny z polewą kakaową**kakao, cukier puder, czekolada, woda(uwielbiam tą polewę ... a w między czasie zagniatam ciasto, bo czekolada czekoladą, ale pączki też musza być. Zresztą przyjaciół też trzeba dokarmiać :DSkładniki:50g kaszy manny + 60ml wrzątku100g zmiksowanego bananajajkołyżka jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaocoś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromatKaszę
More food, love and dreamsGrube naleśniki* smażone na maśle podane z wiśniami, bananem i cukrem trzcinowym; ciepłe mleko* z dodatkiem smietany 18%Ciasto miało być trochę gęstsze, ale co tam ..Pamiętam jak moja mama zawsze smażyła nam właśnie takie "naleśniki" kiedy nie mieliśmy ochoty na te z nadzieniem, koniecznie posypane dużą ilością zgrzytającego pomiędzy zębami cukru
More food, love and dreams