przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:730/934)

Makaroniki kokosowe 159

zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…:) Nie można ich nie polubić. Miałam nawet zamiar część z nich polać odrobiną rozpuszczonej, gorzkiej czekolady ale… nie zdążyłam bo wszystkie zniknęły… Makaroniki kokosowe – składniki:-2-3 białka-240 g wiórków kokosowych

UgotujmyTo.pl
Ptysie z łososiowym musem 213

opcjonalnie)Mus łososiowy:200 g wędzonego łososia100 g kremowego serka1 łyżka chrzanusok z połowy cytryny3 łyżki kwaśnej śmietanyskórka otarta z 1 cytrynykilka gałązek koperku świeżegopieprz czarny ( świeżo mielony) Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem.Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą.Masa musi być gładka

UgotujmyTo.pl
Tarta cebulowa inaczej 233

łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maśle z dodatkiem cukru i tymianku. Jak już zacznie się robić miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą 181

się nic nie zmarnuje…Krokiety z kapustą – składniki:Naleśniki (ok. 16 sztuk):ok 2.5 szklanki mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody3 łyżki oleju2 jajka1/2 łyżeczki soliWszystko zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.Farsz:2 kg kapusty kiszonej2-3 cebulegarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranek, liście

UgotujmyTo.pl
Przepis na szybki chleb 189

których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika

UgotujmyTo.pl
Kaczka w pomarańczach 192

Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka migdałowe 173

cukrem aż zrobi się puszyste.3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać.4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego Inspracja: Cookies wyd. Weldon OwenPost Ciasteczka migdałowe pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Przepis na rzymskie gnocchi 227

Dodajemy – dobrze mieszając – bazylię, suszone pomidory, jajka i połowę masła i połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszaną masę wylewamy do płaskiego naczynia lub na blachę do ciasta. Najlepiej naczynie wysmarować lekko oliwą. Wyrównujemy masę łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy  do lodówki na minimum godzinę. 3. Naczynie w którym będziemy piec nasze gnocchi smarujemy masłem. Używając

UgotujmyTo.pl
Chlebek dyniowy 160

zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree

UgotujmyTo.pl
Chleb toskański 151

zapraszam na chleb toskański… Chleb toskańskiSkładniki:300 g zakwasu pszennego600 g wody1 kg mąki chlebowej pszennej1 saszetka suchych drożdży 7g2 łyżeczki soli1 łyżka mioduWszystkie składniki dobrze wyrobić aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć folią i zostawić do podwojenia objętości. Następnie uformować bochenek (po wyrośnięciu jest ogromny i ledwo mieści się do piekarnika) i zostawić, przykryty ściereczką na dużej

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy 173

litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Po około pół godzinie wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – garnek wysypać na dno otręby lub płatki owsiane i przelać/ przełożyć do niego ciasto. Zamknąć pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód

UgotujmyTo.pl
Bułeczki maślane z szafranem. Lussekatter. Wypiekanie na śniadanie 243

użyłam mniej cukru żeby bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki, pamiętacie ?  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Lemon curd 177

Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn

Słodko-Słony Świat Ilony
ZDROWY TORT - NIESPODZIANKA 512

Dziś coś dla ochłody i osłody:) Tort w zupełnie wyjątkowej wersji:) Możecie się nim zajadać do woli! Jeśli dbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w

Słodko-Słony Świat Ilony
Tortilla z papryką 201

ilości oliwy przez około 20-25 minut. A następnie zdjąć z ognia.Jajka rozbić do miski i wymieszać z Fixem Sphagetti Carbonara Knorr. Tak przygotowaną masę przelać do smażonych warzyw. Ciasto podzielić na 4 części. Wlać jedną porcję na rozgrzaną patelnię. Tortille smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor. Możesz podawać na zimno lub na ciepło.Źródło

Świat Domowej Kuchni