łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować
Moja Galeria SmakuPrzedstawiam Wam dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu przetworów :) Brzoskwinie w syropie z dodatkiem herbaty Earl Grey. Będą świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, ciasta, lodów. Można też je zjeść prosto ze słoika :) Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l: 3,5 kg brzoskwiń 4 torebki herbaty Earl Grey 500 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 1. Brzoskwinie sparzyć, obrać
Moja Galeria SmakuDodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer 2. Smażymy placuszki na rumiano. Podajemy ciepłe oprószone cukrem pudrem
Moja Galeria Smakuoleju plus odrobina do smażenia 2 łyżki cukru Płatki wsypać do miski. Zalać maślanką, wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem lub jeść same :) Smacznego! Inspiracja
Moja Galeria Smakuzapiekanej. Skusiłam się na propozycję Ani Starmach z książki "Pyszne na każdą okazję". I to był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe
Moja Galeria Smakumnie mrożone) 1 pomarańcza 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić oliwą (ja używam spryskiwacza). Usmażyć naleśniki. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Z drugiej wycisnąć sok. W rondelku umieścić wiśnie, kawałki pomarańczy
Moja Galeria Smakuwody gazowanej 3 jajka 80 g świeżego szpinaku 1 łyżka oleju szczypta soli W blenderze kielichowym umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać. Rozgrzać patelnię. Usmażyć naleśniki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z dżemem truskawkowym
Moja Galeria SmakuPrzepis ten powstał, zresztą jak zawsze, spontanicznie, z potrzeby "czegoś słodkiego". Oczywiście nie potrafię przekonać się do pieczenia ciast, bo wyliczając w głowie ilość niezdrowych składników, i tym razem byłam na nie. I wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre! W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę
Moja smaczna kuchniasię uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy
My Culinary Artzakupił w dobrej mierze krówkopodobne masy...kupił ich dużo za dużo, bo były w dobrej cenie i jak to facet, nie zwrócił uwagi, że są to tylko podróby...Każde ciasto, deser z ową krówkopodobną masą mi nie wychodził, załamana, spoglądałam z rozczarowaniem na piętrzące się w spiżarce puszki, i nie miałam pomysłu do czego by je wykorzystać... Aż w końcu
na moim stole...Zmiksowany bób, łączymy z mąką, jajkami oraz sól i świeżo mielonym czarnym pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (wszystko zależy od wielkości jajek). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia
Pyry na Gazprzeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców 1 kg cukru 1. Wiśnie drylujemy, zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy
Apetyczna babeczkadodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki
Salonik smakówtygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce. Brzoskwinie po odlaniu nalewki można zużyć do ciasta. Smacznego
na moim stole...