przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:662/934)

KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 191

cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy boki, zawijamy krokiety

Ostra na Słodko
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 236

naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów

Smaczna Pyza
Tahini czyli domowa pasta sezamowa (z miodem) 154

Tahini ma bardzo duże zastosowanie w kuchni – tę pastę dodajemy do humusu, dipów, sosów a także ciast (już niedługo na blogu słodkości z tahini :):):) ). Składniki: 100 g sezamu, 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego), 1 łyżka płynnego miodu Sposób wykonania: Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty  kolor i wystudzić. Ziarna sezamu przełożyć do blendera  kielichowego, dolać olej

Nie tylko w kuchni
Racuszki z kaszy manny – na kefirze, z nutką pomarańczy 154

wsypać do miseczki, dodać kefir, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje ciasta kłaść łyżką stołową na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuszki podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury

Nie tylko w kuchni
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 181

smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, wlewać po porcji ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Maślaki oczyścić z igieł, mchu oraz liści i dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Drobno pokroić. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (ma przykryć grzyby), osolić. Gotować

Nie tylko w kuchni
Wiśnie w soku 232

Smak lata zamknięty w słoiku. To kolejny przysmak z moich dziecięcych lat. Takie wiśnie wspaniale nadają się do ciast i deserów. Jednak najlepiej smakują zimą prosto ze słoika. Składniki: 1 … Czytaj dalej Wiśnie w soku

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
KOMPOT ZE ŚLIWEK WĘGIEREK 155

zapasteryzowanych owoców mam kompot i owoce  do ciasta lub deserów.Dlatego Słoiki  wypełniam owocami po sam brzeg i zalewam słodkim , korzennym syropem. 2 kg.śliwek WĘGIEREK Syrop: ******************* 2 litry wody 0.5 kg.cukru trzcinowego 4 laski cynamonu 2łyżeczki gożdzików ************************************************** Śliwki umyć ,wydrylować.Słoiki umyć i wyparzyć.Śliwki gęsto ułożyć w słoikach.Ugotować syrop z podanych produktów. Zalać Śliwki.Zakręcić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wyniki konkursu z sosami Folwark 191

Małgorzata Wróblewska za przepis na "Pitę z kurczakiem i świeżym ananasem"  III miejsce i produkty Folwark otrzymuje Pani Monika Schult za przepis na "Pizzę wiejską na cienkim cieście z sosem do pizzy i ketchupem Folwark" Wszystkie zwyciężczynie proszę o przesłanie na adres matleen@gazeta.pl swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody wraz z numerem telefonu. Dane te przekażę producentowi sosów

Słodkie okruszki
Zupa z gnocchi i kurczaka 169

kurczaka z warzywami. Przecedź. Zachowaj marchewkę. Pokrój w słupki i wrzuć do zupy razem z obranym kurczakiem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Przygotuj gnocchi zagniatając ciasto z podanych składników. Uformuj wałeczki, podziel na kulki i zrób wzorek widelcem. Zagotuj zupę po czym dodaj śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez

codojedzenia
Karmelizowane jabłka 168

cukier się rozpuścił). Powinno to zająć około 15 minut. Tuż po wyłączeniu grzania można dodać cynamonu. Jeszcze gorące przekładać do słoiczków i pasteryzować. Świetne jako konfitura lub dodatek do ciast i tortów

Karczma Honorietty
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 184

Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki wina do gotowania

Plate of Joy
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 192

słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty

Trzeci talerz
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 189

szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty, by stały się rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub po prostu cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrupiące gofry 320

przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki (oprócz masła). Całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie miksujemy. Gofrownicę smarujemy cienko rozpuszczonym masłem i nakładamy ciasto na gofry. Pieczemy ok. 6 - 7 minut (w zależności od właściwości posiadanej gofrownicy). Podajemy ze świeżymi owocami (u mnie ukochane borówki) i ulubionymi dodatkami

Emcia Pichci
Delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe 140

Następnie dodajemy szklankę maślanki i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy (łyżka po łyżce) mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając w trakcie, aż do połączenia składników i uzyskania ciasta o konsystencji gęstego jogurtu (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy same

Słodkie okruszki