zawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła
DefinicjaSmakuwszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc
DefinicjaSmakuosób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem
DefinicjaSmakułyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy
DefinicjaSmakułyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego
DefinicjaSmakumorską. Blendujemy na gładką masę. W kubeczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Do kokilek nakładamy na przemian łyżkę pure i łyżeczkę sosu z tahiną ( tak, jak przy cieście zebra). Wstawiamyna na 18-20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Posypujemy czarnym sezamem i podajemy jako dodatek do dania głównego. Smacznego
DefinicjaSmakuSposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną piankę z ksylitolem dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na najniższych obrotach smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta gotowe placki konsumujemy z proteinowym kremem :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTego deseru po raz pierwszy spróbowałam kilka lat temu podczas pobytu na greckiej wyspie Santorini. Z zewnątrz wyglądał jak zwykłe ciasto czekoladowe, ale po wbiciu łyżeczki ze środka wypływała płynna masa czekoladowa, która mieszała się z gałką pysznych lodów waniliowych, które były podane obok na talerzyku... Połączenie gęstego sosu z orzeźwiającymi lodami było naprawdę wspaniałe. Od czasu, kiedy spróbowałam tego
Chocolate Muffin Blogpyszny , domowy karmel .Czas przygotowania to nie więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania karmelu jest patelnia z białym środkiem
Ladylaura.przechowuję w spiżarni. Zimą taka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą wanilii SKŁADNIKI : 1,2 kg truskawek sok z 1/3 cytryny 350 g cukru 1/2 laski wanilii PRZYGOTOWANIE : Truskawki płuczemy, a następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifilmie poniżej dowiesz się jak szybko i dokładnie wyskrobać miskę w której wcześniej przygotowywaliśmy ciasto czy krem. Trzeba tylko zaopatrzyć się w jeden mały przedmiot. Zapraszam na film. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnerazie jest to takie zupełne eksperymentowanie. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z pieczeniem bezglutenowym wzorowałam się na tym przepisie. Chyba nie do końca tak miało być, bo ciasto wyszło bardzo płynne, ale pierwsze koty za płoty :) Zastanawiałam się czy publikować ten wpis, ale może komuś się
Polska ZupaPierogi to najbardziej rodzinne danie, jakie istnieje. Zawsze wszyscy domownicy zaangażowani są w ich przygotowywanie. Ja wałkuje ciasto, babcia z mamą sklejają pierogi, a tata podjada i ocenia czy potrzeba więcej soli, czy pieprzu. Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Zazwyczaj proces lepienia pierogów trwał kilka dni. Ja wraz z kuzynkami podjadłam różnego rodzaju farsze, biegając z drewnianą
wegetalerzechwili gdy zobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB
RAROSSAmalinami i borówkami inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a moim serem władają
More food, love and dreams