przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:660/934)

JABŁKA KISZONE 144

roku trochę porobiłam przetworów z soczystych i winnych jabłek.Z dużych zrobiłam dżemy , kompoty ,do ciasta , ale zostały mi maleńkie jabłuszka więc je ukisiłam bo chciałam sprawdzić przepis z gazety.Wyszły wyśmienite ,pachnące anyżem i  cynamonem.Świetny przepis:).Podajemy do mięs i serów ,świetny jako dodatek do barszczu ,żurków itp. 4 kg.małych jabłuszek kilkanaście ziaren ziela angielskiego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów 194

mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor

Słodkie okruszki
Nalewka z suszonych wiśni 214

alkohol, czyli nalewkę. Każdego roku przygotowujemy nalewki wiśniowe . A ponieważ zeszłoroczna nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel u. Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowe muffinki z jagodami goji 144

składniki wymieszać w sporej misce (czyli mąkę, cukier, sodę, wiórki). Mokre składniki (cukinię, olej, mleko, ekstrakt) wymieszać osobno. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką, niezbyt długo i dokładnie. Ciastem napełnić foremki muffinkowe do 3/4 wysokości (mogą być silikonowe lub klasyczne, wyłożone papierowymi papilotkami). Piec w 180'C około 20 minut, do suchego patyczka. Gotowe można polukrować, polać czekoladą

Cakes By Kejt
Deser ryżowy ze śliwkami 193

Ostatnio chodziły za mną duszone śliwki. Najpierw miało powstać z nich ciasto, ostatecznie jednak zdecydowałam się na deser ryżowy, który zobaczyłam na blogu Magdy.   Jego smak od razu skojarzył mi się ze słodkościami, które można dostać w sklepach, szkoda tylko że nie zawsze z najlepszym składem. Za to domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza i wiemy co jemy, zatem koniecznie

Fabryka pomysłów
Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką i Jabłkowo-cynamonowe crumble z imbirem 147

Skoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko

Pyry na Gaz
Gofry na wodzie 173

Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy

Kuchcik gotuje
Jesienne przepisy! 180

tego zdrowe! ;-) Na obiad, lunch czy kolację, rustykalna tarta z sosem pesto- rukola. Pyszna i nietuzinkowa! KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ ABY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU Coś słodkiego z gruszką? Obowiązkowe ciasto w październiku! Coś do pochrupania! Smacznego! Zapraszam na Facebooka Smykwkuchni i instagrama Smyk_W_Kuchni

SMYKWKUCHNI
Chleb na serwatce 157

mąki żytniej razowej 1,25 łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać obie mąki i sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę

Moje domowe kucharzenie
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 198

soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 30   minut. Po tym czasie dynia p uści sok, ale NIE WYLEWAJ GO!  Do dyni dosyp tyle mąki , aby powstało ciasto na placki. Placki  smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż

SzczyptaSmaQ
Dyniowe Pancakes 222

puree, cukier, olej, jajko i przyprawy miksujemy razem. Następnie mieszamy je z mąką, aż powstanie jednolita masa.  Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju.  Nakładamy na nią  porcje ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron. ŻYCZĘ SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkiem i cynamonem 141

mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszać dokładnie.  2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Inspiracja: Olga Smile

Kto ugości moich gości?
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 186

zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).  A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowy chleb amarantusowy 141

mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnuszki Wykonanie: Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy 50 minut

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim 225

miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy

Kuchenna Kontrrewolucya