przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:537/934)

Szarlotka bez pieczenia + film 607

orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej kwaśnych ) 1 łyżka cynamonu(...)opakowaniu, przed końcem ubijania wsypujemy śmietan- fix. Na warstwie jabłek kładziemy ubitą śnieżkę i rozprowadzamy ją po wierzchu, gotowy jabłecznik posypujemy startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Kluski śląskie + film 159

ugotowanych ziemniaków 250 g maki ziemniaczanej 1 jajko sól przepis Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy całe jajko. Dłonią zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Z tak przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki, lekko je spłaszczamy a na środku w każdej kulce wygniatamy palcem dziurkę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około

Smakowite Dania
Banoffee + film 160

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną na spodzie herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 300 g herbatników 200 g masła 3 dojrzałe banany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj 500 ml śmietany(...)koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Na warstwie bananów rozprowadzamy bitą śmietanę ( należy pamiętać aby spód ciasteczkowy był dobrze wystudzony). Wierzch posypujemy startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smakowite Dania
Mini pączki z ziemniakami + film 172

minut do wyrośnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około 1,5- 2 cm i kieliszkiem wykrawamy z  niego krążki, które formujemy w małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki

Smakowite Dania
Smażona polenta (Polenta fritta) 215

Polenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki

Oryginalny smak
pyszny murzynek, ciasto czekoladowe, brownie 151

Witajcie! Dawno nie dodawałam żadnego ciasta, więc w końcu nadszedł czas na pyszne ciasto czekoladowe lub ewentualnie murzynka ;] Składniki na mała formę keksową: - 1 szklanka mąki - 1/3 kostki margaryny  - 1/2 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao - 3 kostki czekolady mlecznej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Roztapiamy margarynę

Tanio szybko zdrowo
Muffinki z kawałkami czekolady 182

ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej.   Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski ;D I oczywiście musiałam spróbować(...)kostkę (0,5 x 0,5 cm) czekoladę. Znów mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a gdy wyjmiemy je z formy możemy ułożyć do góry nogami żeby spód szybciej ostygł

W kuchni bez szafek
Chleb szwajcarski 232

wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych) Przygotowanie:   Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze

Ala piecze i gotuje
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 194

Dzisiaj obiad jednopateniowy, który skradł serca mojej rodziny. Po pierwsze jest mięso i ziemniaki, które zaspokoiły głód mężczyzn, a po drugie jest moja ulubiona cukinia i

Niezły Młynek
Kolorowy banan 172

Słodkie, małe co nieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni

kgwjanczewo
Idealne naleśniki 132

Prosty przepis na idealne ciasto na  naleśniki. Podaję sprawdzone proporcje, każdemu się uda! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!   Idealne naleśniki Nasz naleśniczek na patelni smażą się rewelacyjnie. Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Przygotowanie: Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy(...)miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Jeśli naleśniki będą jedzono na słodko polecam dodać łyżkę cukru. Patelnie do naleśników nacieramy olejem przy użyciu ręcznika papierowego! nie wlewamy oleju na patelnie!! smażymy na średnim ogniu wyjdą idealne odwracają się lekko, nie ma problemu przywierania !!  Szykujemy wszystkie nasze składniki i dajemy całość

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kopytka 207

Cebulę obieramy,  kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Na stolnicy mieszamy ziemniaki z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty

KasiekGotuje
Wiosenna sałatka z rzodkiewką 271

Witajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik kajmakowy 275

utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu(...)powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny

Zawsze głodna!
Bliny drożdżowe po Wileńsku 191

cukier i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy(...)porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią drobno pokrojoną słoninę. Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.Gdy kiełbasa jest prawie gotowa, wbijamy jajka, solimy i przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania