Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wolnym strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni C przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem
Gosia gotujezimnego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć. Łyżeczką nabierać niewielkie kuleczki, formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem, można posypać grubym(...)masła 120 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao 5 łyżek cukru pudru Mąkę, kakao i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć. Łyżeczką nabierać niewielkie kuleczki, formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem
Chocolate Muffin Blogposiekanych orzechów arachidowych Piątnica Wykonanie: Do miski wsypać mąkę z sodą dodać : masło, masło orzechowe, cukier trzcinowy,cukier , cukier waniliowy, jajka . Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 10/ 12 minut
Sama słodycz i szczypta chiliZ ciekawostek - NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest
W kuchni Karmel-itkikostkę cebulę i marchew oraz pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwę, harissę i doprawić do smaku. Składniki na kluseczki wymieszać w miseczce. Ciasto na kluski ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdy zupa zacznie się gotować, można nakładać kluseczki: łyżkę zanurzamy we wrzącej zupie, nabieramy trochę ciasta i wykładamy na zupę. Gotujemy tylko
W poszukiwaniu inspiracjipieprz Seler opłukać, odciąć nać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne. Ciasto naleśnikowe: Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor
vegetanierównież studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze
vegetanieweekendzie zapewne mocno zabiegani wszyscy, więc dzisiejsza propozycja to prosty, szybki obiadek :) ale za to jutro planujemy trochę więcej pracy :) Kotlety z sera żółtego w cieście naleśnikowym z ziemniakami pure i kalafiorem. Kotlety serowe Przepis nie wymaga jakiś szczególnych przepisów, opisów czy wyjaśnień. Wystarczy kilka plastrów żółtego twardego sera, najlepiej salami ok. 1,5 cm grubości, wytaplać w gęstym(...)cieście naleśnikowym doprawionym ziołami. Potem wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż ser stanie się miękki. Podajemy z ziemniakami pure i kalafiorem. Możecie oczywiście podawać z czym Wam lepiej smakuje, np. z ryżem, kuskus czy inna opcja. Do kotletów najlepiej dodać jogurtowy sos czosnkowy :) Prawda, że szybki i łatwy obiadek ? Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną "pracować". Do drugiej miski wsypujemy zmieszane mąki, sól i płatki owsiane. Gdy rozczyn wyrośnie dolewamy go do wcześniej wymieszanych mąk. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odklejać się od miski i dodajemy stopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi
vegetanieprzepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie
vegetaniewymyślone, więc można powiedzieć, mają coś z Meksyku. Zobaczcie co wykombinowaliśmy i mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł. Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa
vegetanienaszych pierogów pomyśleliśmy, że trzeba by zrobić je zupełnie inne wyglądem i smakiem. Zielone to nic zaskakującego, ale użyte komponenty są inne niż zazwyczaj używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem(...)Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik
vegetanieCzas skończyć z kupywaniem tanich wędlin!, czy wiecie że kilogram własnej domowej szynki możecie mieć już za około 10zł!?. Jeżeli wybierzecie mięso wieprzowe po cenie promocyjnej
Kuchnia PROzdrowotnaWielka kluska w gardle i trzęsące się dłonie. Dam radę? Nie ucieknę? Podołam? No jasne, że tak. Nie ma innego wyjścia. Nie ma innej opcji
W kuchni Karmel-itkiDziś w "Studenckich Wtorkach" danie kuchni francuskiej o nazwie Hachis Parmentier (czyt. aszi parmątier), co w tłumaczeniu na polski oznacza Ciasto pasterza. Z ciastem ma ono jednak niewiele wspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę
Czerwona Porzeczka