Tak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę! Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w
W kuchni Karmel-itkiDania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można
Kuchnia PROzdrowotnaWprost z polskich jezior prezentuje się dziś pyszny szczupak pieczony w całości. Trochę nieśmiało ale małymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość
Kuchnia PROzdrowotnaWszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu
Kuchnia PROzdrowotnaNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu
Niezły MłynekDo pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle
W kuchni Karmel-itkiszczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy. Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 ° C Po upieczeniu wystudzamy i przed podaniem posypujemy
Przysmaki Karolkiminut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców. Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
Gotowanie to kochaniesoli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto
NaleśnikiWracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas(...)słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz
Roślinna - blog wegańskilecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą… Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki(...)szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej wody, odczekaj chwilę
Roślinna - blog wegańskiIdealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z
Niezły MłynekOto bardzo smaczna i zdrowa sałatka, wartości odżywczych w niej moc ze względu na obecność owoców morza, dietetyczna i wartościowa... Składniki: 1 opakowanie sałatki owoców morza
kgwjanczewoCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia Łukaszadzielimy na 4 części i jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozsmarowujemy na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak, żeby zrównała się z masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oleju. Z ciasta lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i formujemy dziurkę. Wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia
dom-agi.pl