przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:258/934)

Calzone a'la gyros 220

czegoś należałoby zacząć, a ja zaczynam od poplątania z pomieszaniem.... Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik w pysznym drożdżowym cieście :) Składniki   Na ciasto:   450 g mąki pszennej,   15 g świeżych drożdży,   1 łyżeczka soli,   250 ml ogrzanego mleka,   50 ml letniej wody,   2 łyżki oliwy,   Na farsz(...)czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa

Nie tylko w kuchni
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 159

pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju Na nadzienie: 3 garści suszonych(...)cukru zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Gdy zaczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać jajka, resztę mleka, śmietanę, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( ciasto będzie dość luźne - w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania).   Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie ok 50 min). W tym czasie przygotować nadzienie

Nie tylko w kuchni
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 123

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ). Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym domu pizzę - ciasto jest naprawdę mega cieniutkie, a naładować możecie je czym tylko dusza zapragnie :) Składniki: Na dwa wianuszki: 300 g mąki pszennej, 50 g roztopionego i przestudzonego masła, 120 ml ogrzanego mleka(...)Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich roztrzepane jajko i rozpuszczone masło. Połączyć składniki sypkie i płynne i zagnieść miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 - 50 min).  Ciasto podzielić na dwie równe części.  Ciasto cienko rozwałkować na okrąg i wyciąć 8 trójkątów. Rozłożyć jak gwiazdę na blaszce wyłożonej

Nie tylko w kuchni
Drożdżowy placek śliwkowy z blachy 209

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze śliwkami, bo upieczony na dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo. Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni - cienki(...)drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie "odchodzi". Zapraszam do przepisu! Składniki: 375 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 90 g cukru 60 g masła 1 jajko 2 płaskie łyżeczki drożdży instant spora szczypta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ananasowiec 159

Bardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych Krem: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 6 łyżek cukru 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta śliwkowa z budyniową pianką 129

Bardzo smaczna tarta z lekko kwaśnym posmakiem śliwek, który doskonale łączy się z pianką budyniową. Tartę piekłam w formie o średnicy 29 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 kg śliwek 3 białka + szczypta soli 1 łyżka cukru (u mnie(...)można wykorzystać inny kwaśny sok, np. żurawinowy. WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
Muffinki z budyniem czekoladowym , kremem śmietanowo mascarpone , malinami i borówkami. 171

związku że pieczemy wirtualnie  z dziewczynami ciasto na niedzielę tym razem muffinki , to ja  teraz zapraszam na te pyszne słodkości z budyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami . Muffinki podałam na  Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Składniki na ciasto: 2  dowolnej wielkości filiżanki mąki  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)waniliowy 2 łyżki cukru pudru  maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe  1 łyżeczka mąki  Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :) Wykonanie : W misce wymieszaj mąkę z proszkiem. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem , następnie dodawaj

Sama słodycz i szczypta chili
Borówkowy las 179

lasu na grzyby. :) Ciekawa kombinacja, prawda? Sam placek jest wyśmienity. Korzystajcie z owoców, dopóki jeszcze są! W wykonaniu bardzo przypomina pleśniaka, na którego przepis podam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 250 gramów masła 6 żółtek 25 gramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę(...)białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj kakao. Uformuj ciasto

Garniec Magalie
KOSZYCZKI WIELKANOCNE 144

komu dogadzać.   Od dawna oglądałam te wspaniałe drożdżowe koszyczki,musiałam je wykonać.Na facebooku Słodka Babeczka utworzyła wydarzenie:pieczenie drożdżowych koszyczków.Nie mogło mnie tam zabraknąć.Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania oczywiście http://babeczka.zuzka.pl/2011/04/koszyczki-drozdzowe/ . Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to serdecznie zapraszam bo naprawdę warto.To wspaniała ozdoba stołu,ciasto jest rewelacyjne,świetnie się na nim pracuje(...)Składniki na 2 koszyczki:   4szkl mąki pszennej 25dag świeżych drożdży 1szkl mleka(lub odrobina więcej,ciasto ma być elastyczne) 1/2 łyżeczki soli 1/4szkl cukru 4 łyżki oleju 1 jajko Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą.Zrobić dołek,wsypać cukier,rozkruszone drożdże i zalać połową ciepłego mleka(nie gorące). Zawartość dołka zasypać częścią mąki,by powstała gęsta śmietana.Zostawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z dynią 190

uwielbiam. Gorzej jednak z ich robieniem. Nie lubię ich kleić. Siedzę jak ten świstak i kleję, kleję .... Aż tu patrzę jest 100 sztuk. Zawsze robię z podwójnej porcji ciasta i mrożę. Czasami warto mieć rezerwę w lodówce, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie lub brak czasu. Wyciągam woreczek, gotuję i obiadek gotowy. Dzisiaj zrobiłam pierożki z dynią, w końcu(...)dynia teraz króluje na bazarach. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 250 g puree z dyni 200 g twarogu półtłustego lub chudego 1 łyżka cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego Do polania 100 g masła 2 łyżki bułki tartej Masło roztopić na patelni , wsypać bułkę

O kuchni z uczuciem
Chleb na maślance 135

alkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.   Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy(...)ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez

Gotowanie...to proste !
Tarta z rumowym kremem dyniowym 172

Tarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko osłodzony dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim formę, dziurkujemy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Składniki na rumowy krem dyniowy: - 450 gramów musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 jajka - 150 ml kwaśnej śmietany 18% - 1 łyżeczka aromatu rumowego Przygotowanie rumowego kremu dyniowego

Życie zamknięte w smaku
Purée z dyni 212

Purée z dyni jest bazą wielu wypieków i deserów. Wpływa na wilgotność i miękkość ciast, nadaje im również piękny, żółty kolor. Ma niewiele kalorii oraz dużo cennych witamin i składników mineralnych, między innymi potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B czy beta-karoten. Istnieją różne odmiany dyni, różniące się wielkością, kolorem miąższu czy smakiem, nie jestem(...)przepisie składnik nie może być zbyt wodnisty, więc jeśli do przygotowania purée wykorzystacie inny rodzaj dyni, może zaistnieć potrzeba jego odsączenia z nadmiaru wody, zanim dodacie go do ciasta. Samo purée przygotowuje się banalnie prosto. Można to zrobić na kilka sposobów: gotującej w niewielkiej ilości wody, gotując na parze lub piekąc. Ostatnia opcja jest optymalna, gdyż piekąc kawałki dyni, zachowujemy

Smakołyki Bereniki
Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami 315

mozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować nadzienie.  Wlać śmietankę do miski(...)zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić.  Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra i odstawić. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy.  Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.  Przykryć papierem do pieczenia

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pyzy z mięsem 208

jest nieźle. Przy okazji zrozumiałam czemu babcia tak rzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko. Pyzy z mięsem  Składniki na ciasto: 1 1/2 kg ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól(...)pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól

Pyza i Surówka