Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :) Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem(...)przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów i obieramy łodygi. Szparagi gotujemy 10 min w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, tak aby całe były zanurzone. Ugotowane studzimy i przekrawamy wzdłuż. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Atlas SmakówSłynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia(...)wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas SmakówWypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :) Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze. Składniki zmodyfikowałam do zastanych w przydomowym dyskoncie :) Ciasto: ( na 24 szt.) 300 g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 200 ml gorącej wody Nadzienie: 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego(...)kiełbasy ( ja użyłam piwoszek chili ) sól i pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 3/4 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Do serka dodać drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii i ser. Doprawić
Atlas Smakówgarść suszonych żurawin pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Gdy pojawią się pęcherze powietrza (po ok. 6 minutach) wsypać zioła i żurawiny. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną(...)ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Rano odłożyć garść ciasta na następny wypiek. Pojemnik z ciastem szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć pod przykryciem na ok. 2-3 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb
Weekendy w domu i ogrodziemazurek o wymiarach 16 * 16 cm. Pracy jest przy nim troszeczkę, ale jest tego wart, bo jest wspaniały. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru 5 zółtek szczypta soli Spód marcepanowy: 100 g masy marcepanowej 50 g margaryny 1,5 jajka(...)migdałowej 112 g cukru pudru białko do uzyskania odpowiedniej konsystencji Kajmak (ilość wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta): 1 puszka (440 g) mleka skondensowanego słodzonego 50 g czekolady deserowej Dodatkowo: konfittura lub marmolada Przygotowanie: Spód kruchy: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie
Lili w kuchnirobocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto(...)odstawiamy na kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem. Krem: Śmietanę
Lili w kuchniSkładniki Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej Pół szklaki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: Słoiczek dżemu(...)czarnej porzeczki 120 g migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić
The Sweet DamselJeżeli jeszcze nie wiecie, co dziś ugotować, koniecznie spróbujcie zapiekanych brokułów w cieście francuskim :) Składniki: Brokuł Ciasto francuskie Sól Przygotowanie: Brokuł oczyścić, pokroić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, muszą być na tyle duże, żeby umieścić w nich brokuły i móc swobodnie je zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym(...)momentu, kiedy ciasto będzie mieć ładny złoty kolor. Polecam podawać z sosem: Pół szklanki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Posiekana natka pietruszki i koperek 1 ogórek starty na małych oczkach tarki Sól i pieprz Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sos odstawić na ok. 5-10 minut, żeby składniki ładnie się ze sobą połączyły
The Sweet Damselrana miałam straszną ochotę na naleśniki z malinami. Chciałam jednak, żeby ciasto było inny niż zwykle. Bardzo długo przeglądałam różne strony i blogi, aż trafiłam na ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany kremówki na http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki :) Przepis pochodzi z ks iążki Michela Roux 'Jajka' Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym(...)wymieszać ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodać jajka, 100 ml mleka, mieszając cały czas trzepaczką. Dolewać po trochu resztę mleka i kremówkę, cały czas mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok godzinkę. Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, należy dodać kilka kropli esencji. Patelnie należy smarować masłem i wlewać bardzo cienką warstwę ciasta. Smażyć ok 1 minuty, następnie przekręcić. Należy
The Sweet DamselMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i żółtka i zmiksować na niskich obrotach tylko do wymieszania się wszystkich składników. Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na papier i równomiernie rozprowadzić. Piec maksymalnie 15 minut w 180 stopniach. W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć(...)cukrem pudrem. Ciasto nie może się spiec, zwłaszcza na brzegach, wówczas rolada na pewno Wam się nie zwinie a popęka. Biszkopt ma się tylko lekko zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade). Od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika, delikatnie odkleić papier i przełożyć biszkopt na przygotowaną ściereczkę. Zwinąć ciasto razem ze ścierką w rulon i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa
na moim stole...szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy sól, jajko, ciepłe mleko, jogurt i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, resztę wody(...)zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z których formujemy bułeczki. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 25 min. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem
e-PrzepisyKulinarnegryczanej pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody Rano wymieszać wszystkie składniki, stopniowo dolewając wodę. Mieszać drewnianą łyżką do momentu, gdy pojawią się pęcherze powietrzne. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale możliwą do wyrabiania łyżką. Ciasto odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką. Po ok. 7 godzinach przełożyć garść ciasta na następny wypiek(...)pojemnika. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto pod szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką
Weekendy w domu i ogrodzieszpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii(...)łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje
Bullio