Jest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach
Kuchnia Pokoleńwystarczy... Bardzo się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie(...)masła 100 g brązowego cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu kilka kropelek aromatu waniliowego Dodatkowo 1 jajko do posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką
Moje Kuchenne Rewelacjeciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką(...)gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już na przesuszonym cieście. Ciasto można suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze 50-70 stopni przez około
Niebieski kubek z kawaKurczak KFC Składniki : 80 dag fileta z kurczaka szczypta słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli Gęste ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 - 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty słodkiej papryki Panierka: mąka pszenna do panierowania Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie : Mięso umyć , osuszyć(...)papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Następnie do miski wsypuję przyprawy, dokładnie mieszam i obtaczam mięso. Ciasto naleśnikowe : Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski, miksuję. Do przygotowanego gęstego ciasta, wkładam mięso, dobrze mieszam łyżką, aby każdy pasek mięsa był dobrze zanurzony w cieście. Za pomocą widelca, wyciągam po kawałku mięsa do głębszego pojemniaka
Kuchnia Danusiolej do smażenia (u mnie ryżowy) cukier puder do posypania Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę. Jabłka obierz, pokrój(...)gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż je na patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły. Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej
Roślinna - blog wegańskisyte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc mi wyszło 6-7) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie I: 3-4 łyżki startego żółtego sera (czubate) 3 łyżki serka śmietankowego (może być dowolny wariant(...)smakowy) sól, pieprz Nadzienie II: mozzarella Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Przygotować masę na ciasto. Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną i jajkiem. (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie
Di gotujeBardzo, bardzo proste ciasto z jabłkami (które można też zastąpić innymi owocami). Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm) 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 jajka 125 g roztopionego masła 2 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)termoobiegiem). Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut. Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeszybkie bułeczki zarówno na pyszny podwieczorek, jak i słodkie śniadanie. Są popularne i bardzo lubiane na Wyspach Brytyjskich. Podaje się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego p ur é e . No i jak tu się powstrzymać(...)przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie
Kuchnia Elliedużej mierze na czekaniu. Zróbcie tartę z karmelizowanymi gruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy… Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli budyń 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki(...)Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sól i cukier, mieszacie. Masło kroicie w kostkę i dodajecie do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Rozdrabniacie je palcami, mieszacie, wbijacie jajko. Wyrabiacie ciasto, owijacie je folią i wstawiacie do lodówki. Foremkę na tartę smarujecie masłem i posypujecie np. otrębami, by ciasto nie przywierało podczas pieczenia. Jajka ubijacie mikserem z cukrem. Powoli wlewacie mleko
GRUBY WAŁEKstać w cieple, ważne, żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Rano dodajemy do startera resztę mąki (200g) wymieszaną ze słonecznikiem, z solą i z pozostałymi drożdżami, zagniatamy elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Na podsypanym mąką blacie formujemy wstępnie ciasto w kulę i zostawiamy żeby ciasto odpoczęło, około(...)minut, przykryte lnianą ściereczką. Po 10 minutach odpoczywania ciasta chleb formujemy w owalny lub podłużny bochenek. Przy okazji wcześniej pieczonego chleba nakręciłam film , zobaczcie jak to zrobić. Tak przygotowany chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie chleb do koszyka rozrostowego. Zostawcie do drugiego wyrastania aż chleb
Karo in the KitchenUwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i ciasteczek. Często są one świetną przekąska w pracy czy szkole. Oczywiście jemy też nie słodkie potrawy. Niestety często są one już obecne na blogu więc wśród postów królują słodycze. Dzisiaj chciałam wam pokazać ciasto(...)które upiekłam tydzień temu. Bardzo jesienne. Wilgotne, słodko pikantne, rozkosznie jabłkowe i na dokładkę chrupiące miejscami. Recepturę znalazłam na blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta) 220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej WiewióryNaleśniki, niby cóż może być prostszego, jednak dla początkujących przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele(...)też zależy od produktów, ważna jest też patelnia do smażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej
Kuchcik gotujekefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar(...)ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki. Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Śliwki i figi kroimy w ósemki i układamy na cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania. Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Pyza i Surówkanależy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść(...)odrobinę opaść po wyciągnięciu z piekarnika. Przykrywamy ściereczką na czas studzenia. Kiedy ciasto ostygnie, wyciągamy z formy, a jego boki odkrawamy. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą, tarką do owoców czy sera ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni?" A kto go tam wie, jak to się
Right Behind The Kitchen