przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:260/934)

Pide z cukinią i fetą 173

Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju .  Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana(...)cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce w celu aktywacji drożdży.  W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem "wróci". Uformuj ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 227

drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli(...)Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 221

etapu. Dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania masy o jednolitej strukturze, ale mieszaj tak krótko, jak to możliwe. Odstaw pod przykryciem do fermentowania przez 20 - 24 godziny. Ciasto chlebowe (1 duży bochenek): cały zaczyn z etapu II 250 g mąki pszennej typ 450 150 g wody o temp. pokojowej 2 g świeżych drożdży  Przygotowanie chleba: Rozpuść(...)wodą zaczyn z drugiego etapu i całość wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę i wymieszaj wszystkie składniki do ich całkowitego połączenia się, ale rób to tak krótko, jak to możliwe. Wyłóż ciasto na  oprószony mąką blat roboczy. Kilkukrotnie rozciągnij ciasto i złóż. Jeśli będziesz potrzebować podsypywania mąką, nie wahaj się tego zrobić. Uformuj z ciasta podłóżny bochenek. Przełóż go na blachę

Grahamka, weka i kajzerka
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 198

pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju(...)opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie stopniowo dodawaj wodę, powoli zagniatając. Ciasto powinno być dość mocno klejące, a w czasie wyrabiania stać się miękkie i cudownie elastyczne. Zajmuje to średnio 10 minut. Można również wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta

Food Square
Ciasto nie tylko do kawy 206

wszystkie marzenia się spełnią, kiedyś taki właśnie poranek przeżyję, z kawą nawet - w końcu zasady są po to, żeby je łamać, prawda...? Dla tych, co kawę pijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji(...)polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać! A musicie wiedzieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytni codzienny 161

wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 200 g mąki(...)mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać

Moja Galeria Smaku
Chleb żytni razowy 184

wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 900 g zakwasu 300 g mąki(...)żytniej razowej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720  500 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 900 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać w misce

Moja Galeria Smaku
Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem 261

liwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :) Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka zimnej wody szczypta soli. Krem budyniowym: 400 ml mleka kokosowego, 100 g masła(...)cukru, 3-5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki posiekanych listków tymianku (opcjonalnie), 500 g śliwek, cukier puder do posypania. Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami

SzczyptaSmaQ
Manufaktura domowego makaronu 176

Widziałam kształt tych makronów gdzieś w telewizji i wyrób ich bardzo mi się spodobał, kształtem przypominają gnocchi, ale to zwykłe ciasto makaronowe bez ziemniaków. Zaczęłam się zastanawiać jak zdobyć taką deseczkę?, na szczęście mój mąż domowym sposobem zrobił mi taką i już testuję na niej makarony :). Są pyszne, a każdy z domowników zjadł je po swojemu, ja z masłem(...)dużą ilością czosnku, dzieci oczywiście z cukrem, a Duży z białym serem...super zabawa i fantastyczne jedzonko!. Składniki na ciasto dla 4 osób: 40 dag  mąki pszennej 4 jaja  1/2 łyżeczka soli  1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kwadrans aby odpoczęło. 2. Z ciasta robimy małe wałeczki i każdy wałeczek kroimy

Apetyczna babeczka
Bułgarska Banica wersja wegańska 164

przesianej mąki pszennej 1 banan 150 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy/oleju pęczek zieleniny dowolnie: bazylia, koperek, oregano, tymianek (to samo zielsko zastosować w farszu) Przygotowanie ciasta: Banana zblendować razem z zielskiem, na taka oto breję : Mąkę przesiać do dużej miski, jak widać moja asystentka wspierała mnie dziś tylko emocjonalnie Do mąki dodać bananową papkę, sól(...)część wody Zagnieść i dodać resztę wody, niech was nie kusi dodawać więcej mąki, początkowo ciasto się klei ale po chwili cierpliwego zagniatania mąka wchłonie wodę, jeżeli nadal się lepi to po trochu dodawać ewentualnie mąkę tak przygotowane ciasto: rozpłaszczyć dodać dwie łyżki oliwy i zagnieść ponownie, oprószy delikatnie mąką i zawinąć w papier do pieczenia. Przygotowanie farszu: 2 kostki

greenscarf
Knedle z morelami i żurawiną 202

miodem. Morele myjemy, osuszamy i nacinamy, aby usunąć pestki. Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy gnieciuchem lub w prasce. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy ciasto. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę pszenni zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na części. Kawałki ciasta spłaszczamy,  układamy na nich morele wypełnione żurawiną, i zawijamy ciasto formując kulkę. Wodę lekko

Maminek kulinarny
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 230

blogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis(...)został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze

FitKot
Pierogi z mięsem 188

Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z rosołu. Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda  Farsz: mięso ( ugotowane z rosołu - drób, wołowina) warzywa ( ugotowane z rosołu - marchew, pietruszka, kawałek selera ) cebula  sól i pieprz Mąke przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić(...)zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Ostudzone mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce. Na patelni podsmażyć na złoto cebulkę, dodać do farszu. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka

Atlas Smaków
Pierogi z malinami 187

Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda  Farsz: maliny ( mogą być mrożone ) cukier puder Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice(...)podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek 2-3 maliny ( mrożone maliny wyjąć przed samym lepieniem ), ewent. dosłodzić szczyptą cukru pudru. Ciasto złożyć i zlepić. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować

Atlas Smaków
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego 101

Farsz na ok 40 szt. uszek: 30 g suszonych grzybów ( borowiki i podgrzybki ) cebula łyżka masła Ciasto: 1,5 szklanki mąki łyżka oleju ok szklanki gorącej wody sól Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano ugotować do miękkości - ok 30 min - w tej samej wodzie. Odcedzić dokładnie na sicie, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć(...)maśle, dodać grzybki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka o średnicy

Atlas Smaków