świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki: Spód ciasta: 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały) 40g masła Ciasto: 700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek
Kolizje Smakówbiałka niż mąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :) Ilość porcji: Średniej wielkości pizza Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody(...)żółtego sera (można zastąpić dwoma kulkami mozzarelli) Kilaka listków bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Trzeba uważać by woda na drożdże nie była zbyt ciepła, bo wówczas zabijemy drożdże. Kiedy składniki nieco się połączą wysypujemy mąkę na blat i wyrabiamy ciasto. Pamiętamy, że ciasto
Kolizje Smakówcały czas przed nami. Dzisiaj przepis* na tartę na kruchym spodzie, z kremem śmietankowym i borówkami, malinami, lub innymi owocami jakie lubicie :-) Przepis na tartę o średnicy 25cm (jeśli ciasta zostanie, można je zamrozić). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce tylko to...:-) 2 łyżki cukru(...)szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną
kuchnia do kwadratuMilos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa).Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji(...)Przygotowanie: Rozpuść drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić. Wyrabiaj ciasto na blacie obsypanym mąką przez
Chilli Czosnek i OliwaPostanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Świetnie sprawdza się do pizzy, sprawdził się również doskonale w drożdżowych pierogach z bobem i szynką. Z tego(...)przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębagietki to idealne pieczywo, jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta -8 g suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 czubate łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru(...)rondelku podgrzewamy mleko, wodę, smalczyk, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Zaczyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami, mieszamy hakiem robota do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej 250 g margaryny (jeśli(...)miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić.Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę
RAROSSAMimo że karpatka jest jednym z moich ulubionych deserów, nigdy nie odważyłam się na tyle, żeby ją samodzielnie przygotować - aż do teraz. Dużo kremu, dwie pyszne i delikatne warstwy ciasta, odrobina cukru pudru - niebo w gębie! :-) Składniki: * na ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli * na krem(...)mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 250 g (kostka) masła 2 łyżeczki cukru waniliowego * dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto: 1. Do garnka wlałam wodę i wrzuciłam masło. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę
Kulinarny Pamiętnikmnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz. Przepis podpatrzyłam u Dorotki. Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży(...)porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy, do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 45 minut - do godziny). Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić
Moje domowe kucharzenieshiral | blog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym(...)autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym
Mania GotowaniaWakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców i białka. Mam nadzieję, że będę się tego trzymała nie tylko w wakacje. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli szczypta pieprzu szczypta bazylii oregano(...)Dodatki: cebula cukinia brokuł 1 duża pieczarka ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, pieprz, bazylię, oregano. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozcieńczone mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek
Truskawkowa Fiestadodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć(...)stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem
Ala piecze i gotujeDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu Searching for an Amaranth. Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu(...)czasie roztapiamy margarynę/masło i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i utarte z cukrem żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto
Ze smakiem i z pasjąstrony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost idealne..Dość nietypowy sposób pieczenia powoduje, że ciasto nie rośnie gwałtownie, a co za tym idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha. W smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę(...)tortownicy wykładamy na przemian: 2 łyżki masy białej, na to dwie łyżki masy ciemnej, na to 2 łyżki masy białej i 2 łyżki masy ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego
Smaczne Zdrowekrupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć(...)papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kokosowy krem budyniowy: 5 żółtek 140 gr cukru60 gr skrobi kukurydzianej 700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mleko do wymaganej objętości) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam) 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli
Mia Cucina Sofieta