przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:183/934)

Kule drożdżowe z serem i marmoladą 166

Składniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:ok. 250 g twarogużółtko3 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy

Moje pyszne gotowanie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 193

Pyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy

Moje pyszne gotowanie
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1397

Składniki na ciasto:25 dag mąki12 dag masła (bądź margaryny)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 jajko3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku w liściach1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki(...)solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni

upichcic
Tarteletki szpinakowe z serem 138

Szpinak i ser bardzo się kochają, prawda? A próbowaliście połączyć to z kruchym ciastem? Nie?? no to ominęła Was prawdziwa uczta :)Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, pikantny szpinak i aromatyczny ser to połączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy(...)małych foremkach) lub sycącym samodzielnym daniem, które podamy na proszony obiad lub kolację.Ciasto:200 g mąki,pół kostki masła,1 białko,sól na czubku noża, szczypta cukru.Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, białko, cukier i sól. Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.Foremki do tarteletek wyłożyć ciastem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 246

się denerwować. Ale kiedyś sama sobie nadepnęłam na ambicję i sama sobie udowodniłam, ze przecież to wcale nie jest taka trudna sprawa. Trzeba tylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach(...)miękkości. Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ciasto na pierogi:około pół kg mąki pszennej,mąka do podsypywania ciasta podczas rozwałkowywania,1 łyżeczka soli,1 szklanka ciepłej wody.Do miski wlać wodę, wsypać sól i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć. Można robić to od razu na stolnicy, ja jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 202

wszyscy rano się spieszą. W sobotę lub niedzielę możemy pozwolić sobie na nieco luzu, a bliscy poczekać na gorące pieczywo :)Jest jeszcze inna opcja: przygotować ciasto rano, a upiec wieczorem :) Dla chcącego nic trudnego ;) Przepis znalazłam tam >klik!<Składniki:1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,1 szklanka wrzącej wody,3 szklanki pszennej mąki(...)żeby się rozpuściło.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, przestudzone płatki z masłem i drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Ja trzymam się podanych proporcji.Ciasto odstawić przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort rajska wyspa 208

trafiona. Wystarczy udekorować i zrobić niespodziankę tym, których kochamy, nie tylko w dzień jak dziś - Walentynki. Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przepysznie.pl jednak dokonałam kilka zmian.Składniki:Ciasto:6 jajek1 szklanka mąki tortowej5 łyżek kakao1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:25 dag masła1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy3 łyżki cukru pudru1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo:puszka(...)cukier i ubiłam na sztywną bezę. Do ubitych białek dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyłam z jajkami, gotowe ciasto wylałam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy - wyszły dwa blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta). Piekłam w temp 180 st około 40min, sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone

NA MOIM TALERZU
Chałka 3 221

masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone drożdże - wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie i będzie odchodziło nam ładnie od rąk i ścianek miski. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)miejsce na ok 1,5 godz.Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 6 części. Z każdej uformować wałeczek, równej długości. Trzy gotowe wałeczki ciasta układamy w pionie, a następnie na środku tych wałeczków układamy kolejne trzy kawałki ciasta, ale tym razem w poziomie. Robimy z ciasta plecionkę i końcówki ciasta podwijamy pod spód. Gotową

charlotte gotuje
Rustykalna tarta z jabłkami 143

towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy(...)już można się skryć w bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. :)Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)3 łyżki cukru pudru120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1/4 łyżeczki soli1 jajko30-50 ml zimnej wodyZ podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować

Food Square
Chleb z cebulką 153

odstawiamy do wyrośnięcia.   Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.    Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.      Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wcześniej przygotowujemy 2 blaszki i smarujemy je tłuszczem, np. margaryną.Na ciasto wsypujemy prażoną cebulkę(ilość według uznania).Cebulkę można też dodać wcześniej, w trakcie wyrabiania ciasta.   Składamy ciasto i zagniatamy na stolnicy razem z cebulką.   Formujemy wałek, dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek

Maminek kulinarny
Sakiewki z kaszanką 209

Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak.  Warto skosztować.Potrzebujemy:          na ciasto:-3 szklanki pszennej mąki-10 dkg masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli          na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków(...)żółtego sera-warzywko-barbecue-olej   Drożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody.Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć)i zagniatamy ciasto.   Kaszankę pozbawiamy osłonki, cebulę kroimy w kostkę i oprószamy warzywkiem.Na minimalnej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim

Maminek kulinarny
Chleb z boczkiem 210

mieszamy, posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Rozczyn przelewamy do większej miski, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy3 łyżeczki soli, dosypujemy 1 kg mąki i wyrabiamy ciasto.   Kiedy jest jeszcze luźne dosypujemy i wgniatamy prażoną cebulkę.Dosypujemy stopniowo resztę mąki i wyrabiamy ciasto chlebowe.   Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)czasie, kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.   Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.   Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.   Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.   Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Pierogi z dynią 156

sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto(...)Składniki:Ciasto na pierogi:250 g mąki pszennej1/2 szklanki gorącej wody1/2 łyżeczki soliNadzienie:400 g puree z dyni*200 g serka Almette z ziołamisólpieprzDo podania:roztopione masło z szałwiąuprażone pestki dyni*Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ ze skórą. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki cynamonowe 167

jako lekarstwo na poprawę krążenia, stosowano w higienie jamy ustnej, podczas problemów trawiennych, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był ratunkiem dla przeziębionych. Cynamon można dodać nie tylko do ciast. Pasuje do herbaty, kawy, napojów mlecznych, a nawet mięsa. Przyjemnie aromatyzuje nalewki. Warto dodać, że przyprawa ta jest sprzymierzeńcem odchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek(...)Jedzmy więc cynamon na zdrowie! Moje bułeczki, mimo zawartego w nich cynamonu, raczej nie mają właściwości odchudzających, ale są pyszne i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam gorąco!Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej typ 45035 g cukru7 g drożdży instant200 ml mleka50 g masłaszczypta soli1 jajkoDodatkowo:50 g masła50 g cukru1 łyżeczka cynamonu1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Do miski

Smakowity Blog Kulinarny
Przymiarka do świąt. 196

już przedświąteczne eksperymenty. Efektem tego są pierogi, które chciałam przetestować zanim podam je na wigilijną kolacje. Farsz do nich nie jest żadnym odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło(...)kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi.Pierogi orkiszowe z grzybamiskładniki na ciasto:2 żółtkasól1,5 szklanki wody0,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + do wyrobienia ciastaPół szklanki mąki i 1,5 szklanki wody umieszczamy w małym garnku. Dokładnie rozprowadzamy mąkę aby nie było grudek, a następnie

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania