przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:179/934)

Słone placuszki 157

Bardzo prosta w wykonaniu przekąska, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ugniecenie ciasta. A ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające(...)jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski. Do rozgniecionych ziemniaków dodać całe jajko (lub mleko). Wymieszać Dokładać mąkę małymi ilościami i mieszać - czynność powtarzać. Ciasto nie powinno kleić się do rąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort makowo-truskawkowy 167

Chodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy.  Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki(...)gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 198

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był(...)jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach - to lepiej jest go pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak)  Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim arkuszem i widelcem skleić dłuższe brzegi Ponownie posmarować jajkiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bounty 168

Ciasto na zamówienie:) Miało być proste i mało pracochłonne. Dałam do wyboru trzy, to koleżanka wybrała akurat to, które ładnie wygląda, a jednak trzeba mu trochę czasu poświęcić. No dobrze... Przynajmniej na stole stanie coś słodkiego i efektownego:) Opis jest dosyć długi, ale to dlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku(...)zrobić, żeby biszkopt nie opadł? Po 30 minutach wyłączamy piecyk i uchylamy drzwiczki na 5 minut. Po 5 minutach otwieramy drzwiczki zupełnie o zostawiamy jeszcze na kolejne 3 minuty ciasto w środku. Następnie wyjmujemy biszkopt z piecyka i... uwaga(!) z odległości ok. 15-20 cm rzucamy delikatnie blaszką płasko o podłogę. Co to daje? Szok dla ciasta, który powoduje

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik w łatki 152

była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku(...)jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i mieszamy Przekładamy na blat i krótko ugniatamy Następnie formujemy gruby wałek i odkrawamy 1/3 ciasta - odkładamy na bok 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką Piecyk nagrzewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zebra 197

Dawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Żółtka utrzeć(...)miksować na małych obrotach Dodać proszek do pieczenia i wodę gazowaną i znowu zmiksować na małych obrotach Oddzielnie, w malakserze, ubić na sztywno białka i dodawać stopniowo do ciasta - wymieszać łyżką Ciasto rozdzielić na dwie równe części i do jednej dodać oddzielnie przygotowane kakao - wymieszać  Do drugiej części dodać oddzielnie przygotowaną mąkę - wymieszać Piecyk nastawić na 170 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka 168

Przepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru  6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogale z maślanki 175

Przepis z facebooka. Już dawno miałam zrobić coś co nie jest ciastem, tylko coś co jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)  Przepis trochę zmodyfikowałam.  W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!  A poza tym mamy karnawał przecież(...)Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca :)  - mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na bok, aż drożdże zaczną pracować Zagnieść elastyczne ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oboma cukrami, solą, dodać rozczyn, roztopione masło i maślankę Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem lub oliwą, albo wysypanej mąką. Ja wolę wysmarować tłuszczem Przykryć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tartaletki z kremem i mandarynkami 160

Połączenie kruchego ciasta z kremem i  sezonowymi owocami  to mój ulubiony sposób na przygotowanie  pysznych  babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy  spód,  słodkie  puszyste  kremowe wypełnienie  i orzeźwiające, soczyste owoce.  Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu  to taki mały symbol  i propozycja na słodki deser(...)dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200  g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem: 450 ml mleka 4 żółtka 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska  wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki z mandarynki /owoc

Zakamarki mojej kuchni
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 112

Dzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki(...)Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Natłuść formę do tart. Wyjmij

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 145

Dziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów.  Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało znane(...)prażonych jabłek  opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 172

decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą(...)mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie zniknął całkowicie i bezpowrotnie,mężwi w pasie ubyły dwa rozmiary.W naszym słusznym już wieku jest dosyć trudno pozbyć się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 178

przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej(...)natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie

Na słodko lub wytrawnie