przerobiłam na powidła i wypieki. Niestety mamy tylko jedno drzewo tych fioletowych skarbów, które na dodatek bardzo szybko spadają, więc akcja była szybka. Powstało z nich wspaniałe ciasto, słodkie i pyszne, w sam raz do kawki na tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła 2 jajka 2 łyżeczko proszku(...)śliwek (po wypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy razem z brzegami. Przełożyć
Cakes By Kejtłyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę pszenną, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto(...)które jednak możemy wyrabiać w rękach. Po otrzymaniu lekko zwartej konsystencji ( dającej się formować), wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek, posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Po godzinie znów wyrabiamy ciasto, formując z niego najpierw placek a później zagniatamy ciasto
Miód i pieprzmiłe chwile przerwało nam burczenie w brzuchach. No a potem to już wyszło jak zawsze. Śniadanie, coś na obiad, kilka rozdziałów książki, surfowanie w sieci...a wieczorową porą SKŁADNIKI: ciasto 150 g mąki pszennej 50 g migdałów (mielonych) 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła nadzienie 200 g marcepana 2 jajka 90 g masła(...)cukru pudru 3-4 krople aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo 3 świeże figi kilka świeżych malin płatki migdałowe A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę do tarty (24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno dokładnie wykleić ciastem
Kuchnia w opałachKejt robi tylko ciasta? Nie! Nie jestem może najlepszą kucharką na świecie, ale kiedy się jest żoną i matką, trzeba czasem wziąć się do garów. W tym wypadku gary zamieniłam na piekarnik, bardziej po mojemu. I zrobiłam naszą ulubioną, najlepszą pizzę z dużą ilością dodatków i serowymi brzegami, które z upodobaniem zjadała Malwinka. Przygotowałam taką pyszność z przesmacznym serem Gouda(...)Mlekomy . Zróbcie, a nie zakochacie się w niej tak, jak my. Składniki: (na pizzę o średnicy 32cm) CIASTO: 270g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki
Cakes By KejtOstatnio miałam ochotę na coś pysznego, kakaowego i najlepiej serowego :) W poszukiwaniu ciasta, które spełni moje powyższe oczekiwania natrafiłam na przepis od teściowej na Izaurę. I o to mi właśnie chodziło! Mniaaam! Izaura Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 250 g margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 jajka, Masa serowa(...)minut (ciągle mieszając). Kakaową masę ostudzić, dodać 4 żółtka i wymieszać. Następnie musimy odlać 1/2 szklanki masy a do pozostałej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ser powinniśmy zemleć,połączyć z pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego
paapilotkaałyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody(...)powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze
Miód i pieprzLubię jeść domowe pizzę. Zawsze wiem, co znajduje się w składzie ciasta jak i nadzienia. Ostatnio postanowiłam przygotować spód do pizzy z użyciem mąki orkiszowej. Pizza przygotowana z poniższego ciasta będzie miękka w środku, a zarazem lekko chrupiąca z zewnątrz. Warto wypróbować poniższy przepis :) Składniki: 400 g mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g mąki orkiszowej 330 ml przegotowanej(...)soli Do miski wsypać dwa rodzaje mąki i suszone drożdże. Za pomocą łyżki drożdże wymieszać z mąką. Następnie wsypać szczyptę soli oraz wlać wodę. Wyrobić miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Wstawić ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to przełożyć na blat oprószony mąką. Ewentualnie ciasto podzielić na 6 części tworząc małe kulki
UgotowaćPizza włoska Pizzę w mojej rodzinie uwielbiają wszyscy, dlatego też często gości na moim stole i ciągle staram się udoskonalać ciasto na pizzę. Ile ludzi tyle przepisów, więc jest co robić. Dzisiejsza propozycja na ciasto pochodzi podobno rodem z Włoch. Jest bardzo cienkie, lekko chrupiące, warte polecenia. Należy użyć mąki o jak najniższym typie - użyłam 450, długo wyrabiać - minimum(...)oraz łyżkę mąki, dodajemy łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia rozczynu. Następnie łączymy wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym rozczynem i wyrabiamy ciasto przez co najmniej 15 minut. Im dłużej będziemy wyrabiać, tym lepiej. Musi być elastyczne i spójne. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce
na moim stole...właśnie o to chodzi) 1 czubata łyżeczka soli (choć nie powinno jej być w tym chlebie) 2 łyżeczki cukru 6 łyżek dobrej oliwy (od niej zależy smak chleba!) Ciasto tuż po akcji ratunkowej po drugim wyrastaniu Rozpuścić drożdże w wodzie. Do mąki dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Długo, bo ok. 10 minut(...)Odłożyć ciasto do wyrośnięcia na przynajmniej 2 godz. Pamiętajcie, by przykryć je wilgotną ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiać stopniowo dosypując mąkę. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą z nich umieścić w formach, w których będziecie piekli chleby (ja odłożyłam chleby do misek, z których ciasto mi zaczęło wyciekać, więc ratowałam,co się dało i w wyniku
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne. W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce. Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE 350 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 1,5 łyżeczki(...)Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy je w 180*C we wcześniej nagrzanym
VioletoweKucharzenieDelikatne wiedeńskie kiełbaski w cieście francuskim to idealny pomysł na niedzielne śniadanie w każdym domu. Dzieci je uwielbiają, a dorośli rano mogą sobie pozwolić na odrobinę więcej kalorii. Składniki : 300g gotowego ciasta francuskiego maką do rozwałkowywania 8 kiełbasek wiedeńskich 8 plastrów sera żółtego 1 jajko szczypta soli 2 pomidory 1 młoda cebula 1 ogórek szczypior Sposób przyrządzenia : stolnicę oprószamy maką(...)plastry ciasta rozwałkowujemy do podwójnej wielkości i przekrawamy na dwie części układamy ser żółty na cieście, następnie owijamy ciastem jajko roztrzepujemy z solą i smarujemy ciasto kiełbaski układamy na blaszce opłukanej wodą i pieczemy tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor i stało się chrupiące, około 15- 18 min. podajemy na gorąco z bukietem warzyw
zobacz ich smakJako ,że stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słodkich dojrzałych śliwek to oczywiście nie mogłam nie upiec z nimi ciasta :) Już wcześniej w planach był jogurtowiec , a do niego , jak i do wielu letnich ciast najróżniejsze owoce się nadają. Dlatego tez powstała wersja jogurtowca ze sliwkami. Kruchy spód , warstwa jogurtowa i owoce ... czy to może nie smakować ??? Jeśli(...)akurat użyłam brzoskwiniowego , ale możemy jego smak dopasować też do używanych owoców , albo skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego) Składniki : Na formę 28 x 24 cm Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki (280g) pół kostki zimnego masła (125g) 1/3 szklanki cukru (70g) czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka. Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru
Malinowa KawiarenkaPyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru(...)misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć
Moja Galeria Smakususzonych drożdży 100 g miękkiego masła 200 ml ciepłego mleka 60 g cukier W misce wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami i cukrem. Dodać masło. Dolewając mleko wyrobić ciasto przez około 5 minut, aż nie będzie się kleiło. Można pomóc sobie robotem, jeżeli dysponujemy hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, aż podrośnie(...)Nadzienie: 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki roztopionego masła Ciasto rozwałkować na prostokąt. Można podzielić na pół, żeby lepiej się wałkowało. Prz pomocy pędzelka silikonowego posmarować rozwałkowane ciasto roztopionym masłem. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. Zwijać w kształt ślimaka. Lekko spłaszczyć i przełożyć
Moja Galeria Smakuwody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 400 g mąki(...)pszennej chlebowej typ 750 200 g mąki żytniej typ 720 100 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 2 łyżeczki soli 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki, wymieszać i wyrabiać
Moja Galeria Smaku