Placki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikNie wiem jak u was ale ja zawsze w lodowce mam zapas mięsa na gulasz. Jest to najczęściej łopatka, dzięki temu wiem, ze gdy w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnikSernik mojej mamy to jest ciasto mistrzowskie w wykonaniu. Jak zauważyliście robię dużo ciast, z rożnych zakątków świata ale jeszcze nigdy nie odważyłam się zrobić tradycyjnego
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich po śląsku właśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone
Bernika - moj kulinarny pamietnikKaczka jest dla nas symbolem wyjątkowych okazji. Tym razem okazją był kolejny wolny dzień w środku tygodnia. Postanowiłam przygotować kaczkę, ale nie tak jak zawsze tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikDla mnie jest to idealna przekąska, gdy nadchodzą cieple dni, aczkolwiek w tym roku pogoda jest kapryśna i tych dni jest raczej mało. Ale mimo to
Bernika - moj kulinarny pamietnikGdy nadchodzą cieplejsze dni a z nimi okazja do robienia grilla często dodatkiem do mięsa jest u nas ta sałatka ziemniaczana. Prosta szybka, pyszna. Wystarczy trochę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i
Bernika - moj kulinarny pamietnikBananowy chlebek to jest ciasto dla mnie niezawodne. Ma tyle odmian ile tylko można sobie zamarzyć. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime
Bernika - moj kulinarny pamietnikTo jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je
Bernika - moj kulinarny pamietnikMakaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa takie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, ż
Bernika - moj kulinarny pamietnikParfait to mrożony deser składający się z kremu, owoców. Ja postanowiłam zrobić swoj ą szybk ą wersje używając go co miałam akurat w domu. Proporcje i
Bernika - moj kulinarny pamietnik