sałatka - 51095 przepisów (strona:1577/3407)

Grillowany bakłażan z wędzoną mozzarellą i pomidor z bazylią 159

gaszącą pragnienie. W sam raz na "bezprocentowe" grillowanie. (2 porcje) 1 bakłażan (większy) 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Dodatkowo: 150g wędzonej mozzarelli Sałatka: 1 pomidor (duży) 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii  sok z cytryny oliwa do skropienia sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Opcjonalnie: 2-3 plastry ulubionej szynki/boczku (użyłam polędwicy łososiowej(...)stron) oliwą i oprószyć solą z pieprzem. Opiekać na grillu/patelni grillowej - po 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i obficie posypać wiórkami wędzonej mozzarelli. Podawać z sałatką. Pomidora pokroić w plastry, posypać drobno posiekaną cebulą oraz solą z pieprzem. Całość skropić sokiem z cytryny, oliwą i udekorować listkami świeżej bazylii. Dodatkowo bakłażana podałam z polędwicą łososiową - uprzednio

Di gotuje
Sałatka z białym serem i truskawkami 112

PRAWIE robi różnicę nie tylko w reklamie ;) dlatego jest to sałatka prawie w kolorach flagi Włoch ;) zdrowa, pyszna i pachnąca, choć z pewnością najlepsza będzie z naszymi, polskimi truskawkami dojrzewającymi w pełnym słońcu! :) Składniki: duża garść mixu sałat 250g chudego twarogu 10-15 truskawek 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Sporą garść(...)pietruszka dobrze puściła sok i oddała smak. Następnie papkę przekładamy na gazę i dokładnie wyciskamy cały aromatyczny olej pietruszkowy do drugiej miseczki. Łączymy go z łyżką miodu i polewamy sałatkę przed podaniem

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z awokado,mozzarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym 184

Uwielbiam sałatki,a taką mieszankę,mogła bym jeść codziennie i do wszystkiego,sprawdzi się na każdej imprezie ale również do grilla będzie super pomysłem-polecam!! Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, awokado, słoik oliwek(zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami(...)kroimy w kawałki,pomidorki koktajlowe kroimy na połówki(lub ćwiartki jak są większe) dodajemy odsączone oliwki,i pokrojoną w półplasterki cebulkę  mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę,doprawiamy solą i pieprzem  smacznego

Swojskie jedzonko
Sałatka z mozarellą i rzodkiewką 104

Pomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania! Składniki: garść mixu sałat 4 plastry mozarelli 8-10 rzodkiewek kilka listków szczawiu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki wody sól ziołowa pieprz czarny papryka słodka mielona Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu(...)całość słodką papryką mieloną. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia

Kolorowy Przepisownik
Orzeźwiająca sałatka z dipem miętowym. 109

Witam, jak wiecie nie przepadam za słodyczami, ale uwielbiam wszystko co miętowe np.After Eight- moje ulubione czekoladki!Postanowiłam, więc znaleźć przepisy, które są z dodatkiem mięty. W internecie sałatek jest co nie miara. ale skoro nie eksperymentowałam z kaszą kuskus, stwierdziłam musi być pierwszy raz! Sałatka jest z dodatkiem moich trzech groszy! Jest pyszna i orzeźwiająca! SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy

Kuchnia Beaty
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 150

duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;)  Karolina wybrała :  MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska !    Michał poszedł w ślady taty(...)ciemnej wręcz czarnej bułce z dodatkiem inkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili,  pomidorem,  sałatką z ogórków i dymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger. Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty

Kuchnia na wzgórzu
Gotowanie z wielkimi markami 195

Hej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z kalafiorem i jajkami 132

Pomysł na szybką i bardzo pożywną sałatkę z kalafiorem, pomidorem i jajkami. Całość posypana posiekaną pietruszką i koperkiem. Łatwa i smaczna. Sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie jak i kolację.  Składniki na 3-4 porcje: 1 duży kalafior 3 duże jajka ugotowane na twardo 1 duży pomidor  1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki(...)różyczki, a po bokach posiekane jajka. Kalafiora skropić sokiem z cytryny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec kalafiora polać roztopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Wierzch sałatki ozdobić cząstkami pomidora

Ugotować
Sałatka z jajem, brokułem i pomidorkami. 172

przekroić na pół Składniki połączyć, posolić i polać majonezem zmieszanym z jogurtem.                                  Sałatkę polewam majonezem tuż przed podaniem(...)Smacznego !                             Pomysł na tę sałatkę podsunęła mi Monika, dziękuję

Proste Potrawy
SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII 195

SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII Prosta zimowa sałatka owocowa, którą możesz podać na przykład na podwieczorek.   Dla 4 osób 4 mandarynki 1 jabłko Granny Smith 25 cl świeżego soku z pomarańczy 20 g cukru 3 listki bazylii Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj sok z pomarańczy, cukier i drobno

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Żeberka w sosie cebulowym. 227

garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka a’la sushi 194

Sałatka przygotowana z dodatków do sushi Składniki 3/4 szklanki ryżu 100 g paluszków surimi 1/2 ogórka 1/2 awokado 1/2 puszki grzybów shitake 2 fileciki anchois 1 łyżeczka wasabi 1 łyżka … Czytaj dalej Sałatka a’la sushi

czarrna od kuchni
Ryż z tuńczykiem i kukurydzą. 150

Tweetnij Można potraktować go jako kolorową sałatkę na przystawkę, albo jako samodzielne i całkiem sycące danie. I tu znowu nie ma sposobu, by taka wariacja z ryżem w roli głównej się nie udała. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 450 g ryżu długoziarnistego, 350 g tuńczyka w konserwie, 150 g wypestkowanych czarnych oliwek, 150 g kukurydzy, 2 czerwone(...)Kruszymy w palcach mięso tuńczyka. Odsączamy ziarna kukurydzy. Te 2 składniki jako pierwsze mieszamy z ryżem. Myjemy paprykę. Wyjmujemy ziarnka ze środka. Paprykę kroimy w kosteczkę. Dorzucamy ją do sałatki. Dalej dodajemy czarne oliwki i drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku dodatkiem soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Sałatka wiosenna z roszponką, owocami i sosem arbuzowo-jaglanym 152

Sałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)wiórki selera. Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos. Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem

Kolorowy Przepisownik
Klasyczne risotto na białym winie 225

Hej!,  Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów

Kuchnia PROzdrowotna