mama stwierdziła, że całość jest pyszna i w ten sposób można dogodzić każdemu:) Polecam wszystkim to ciasto, jest bardzo smaczne więc nie będę długo opisywać go tylko podzielę się przepisem: Składniki: ciasto: 250 g masła 320 g cukru 4 jajka 370 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 4 łyżki kakao 30 ml barwnika spożywczego kolor czerwony masa
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na to ciasto bardzo długo czekał na realizację, ciągle wydawało mi się, ze jest za trudny zbyt pracochłonny albo nie było wystarczającej ilości chętnych na jego zjedzenie. No i w końcu nadszedł ten dzień gdy zrobiłam. Potraktuje zrobienie go jako kolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki
ciastkarnia na kruchym spodziemiałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna szarlotka. Polecam ten przepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej. Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej
ciastkarnia na kruchym spodzierazem mam do zaproponowania nowe połączenie smaków, bardzo zaciekawił mnie też przepis podczas akcji amerykańskie ciasta. Bardzo ładnie wyglądał i tylko czekałam na okazję żeby je zrobić. Okazja oczywiście w końcu się znalazła i mogłam wziąć się do pracy. Tort pachniał pięknie i tak też smakował. Trochę się zawiodłam, że smak pomarańczowy prawie całkowicie zdominował marchewkowy ale nawet w takiej
ciastkarnia na kruchym spodzierozpieszcza. Mam nadzieje, że pomału zacznie robić chociaż trochę cieplej i przede wszystkim słoneczniej. Pogoda nie dopisuje ale u mnie w domu roznosi się ciekawy aromat. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na ciasto z ananasem. Akurat miałam kilka muszek na stanie więc pomyślałam, że akurat je wykorzystam. Ciasto mnie zawiodło, mokre i ciekawe w smaku, nie wiem
ciastkarnia na kruchym spodzierazem postanowiłam pokazać wam bułki które zrobiły u nas w domu furorę. Przepis pochodzi prosto z kuchni norweskiej a nazwa się kanelboller. Dostać można je w każdym sklepie spożywczym ale domowe jak wiadomo lepsze więc goszczą one na naszym stole bardzo często. Porcja starcza na 20 bułeczek i polecam je bardzo wszystkim którzy lubią cynamon. Nie są one bardzo słodkie
ciastkarnia na kruchym spodzieDomowe bułki i drożdżówki wręcz uwielbiam, nie ma nic lepsze niż zapach świeżego pieczywa w domu. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na makowe specjały. Bardzo je lubię na drugie śniadania, z reszta chyba jak wszystkie łasuchy w domu. Domowe nie są tak słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem
ciastkarnia na kruchym spodzieowocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo coś co na pewno zrobi furorę na waszym stole. Prosty i fantazyjny deser. Jest on prosty ale czasochłonny od razu ostrzegam. Myślę jednak, że warto poświęcić trochę czasu. Przepis znalazłam na jednym z blogów i od razu zapałałam miłością do jego wykonania. Oczywiście nie myliłam się, pełen zachwyt w oczach łasuchów gdy pokazałam im moje trzęsące się dzieło
ciastkarnia na kruchym spodziesłodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu nie zależnie od pory roku wracam do tego przepisu. Polecam:) Składniki na prostokątną blaszkę, około 12 porcji: 2 szklanki płatków owsianych 200 g startej marchewki na dużych oczkach 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu 2 łyżeczki proszku
ciastkarnia na kruchym spodziepyszne ciasto jagodowe. Zdecydowanie jeden z lepszych moich wypieków. Mokre czekoladowe ciacho, dużo jagód i masa z kaszy mannej, dla mnie połączenie idealne. Jeśli dla was też to zostawiam przepis: Składniki na dużą prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru
ciastkarnia na kruchym spodziekońcu udało mi się wrócić do domu, podróż była długa ale za to udana. Przywiozłam ze sobą dużo ciekawych przepisów i zamierzam się nimi podzielić, zacznę od mojego malinowego specjału. Uwielbiam robić ciasto z świeżych owoców, takich prosto z krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką
ciastkarnia na kruchym spodzienawet się utwierdziłam w swoim przekonaniu, że dziwnie smakują:) Mojemu łasuchowi bardzo smakowało ciacho, stwierdził, ze jest wilgotne i mocno bananowe ,no też mi zachęta dla mnie. Pozostawiam więc przepis dla amatorów bananów. Składniki na keksówkę o długości 35 cm: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 4 duże
ciastkarnia na kruchym spodzierazem moim "łupem" padł tort szwarcwaldzki. Nigdy nie robiłam go wcześniej chyba nawet w sumie nigdy go nie jadłam. Tym bardziej ciekawiło mnie jak sobie poradzę z takim wyzwaniem. Przepis wyszperałam w internecie, po przeglądnięciu kilkunastu wersji stwierdzam, że godna polecenia jest wersja z kwestia smaku . Bardzo podoba mi się sposób prowadzenia tego bloga, czasami korzystam z pomysłów umieszczanych
ciastkarnia na kruchym spodzieSzaro-buro za oknem, jesień w pełni więc trzeba sobie poprawić humor. Postanowiłam tym razem powalczyć z ciastem ptysiowym. Zdecydowanie jest ono najbardziej nieopanowane w mojej kuchni, raz przepis mi wychodzi raz nie. nie wiem od czego to zależy ale daje to lekką adrenalinę w kuchni czy tym razem nie ugoszczę swoich znajomych jakiś zakalcem. Tym razem się udało. Bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzie