Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem 334Dzisiaj bardzo prosty przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem. Produkty te są bardzo łatwo dostępne zarówno jesienią, jak i zimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy
Kolizje Smaków
Muffinki pierniczkowe 240krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Ilość porcji: 15 babeczek Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Kolizje Smaków
Galaretka cytrusowa według Gordona Ramsay’a 343Dzisiejsza propozycja to pyszny, prosty deser przygotowany na podstawie przepisu guru kulinarnego Gordona Ramsay'a. Galaretka cytrusowa przygotowana ze świeżych owoców, zalana syropem z cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie
Kolizje Smaków
Pizza ze szpinakiem 249Ciasto: 20 gr drożdży w 1/2 szklance wody, 1 ½ szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: 150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego żółtego sera ¾ krążka sera camembert Kawałek pora Przyprawy: sól, pieprz, oregano Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była
Kolizje Smaków
Makaron z sosem meksykańskim 315Szybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku
Kolizje Smaków
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 326chyba w każdym polskim domu przy każdej znaczniejszej okazji. Jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej, a każda gospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń
Kolizje Smaków
Pierniczki z dżemem 277Dzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut
Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa z jajkiem 495Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę śledziową z jajkiem. Sałatka wymaga, niestety, przygotowania poszczególnych składników wcześniej, ale wierzcie mi, jest tego warta! Jak już ją zrobicie i spróbujecie to nie sposób się od niej oderwać!:) Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas
Kolizje Smaków
Smażony filet z łososia 241Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju, w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia Oliwa z oliwek Sól, pieprz biały Filet myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie wycieramy ręcznikiem
Kolizje Smaków
Karp w migdałach według Karola Okrasy 161każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia Kieliszek
Kolizje Smaków
Tradycyjny karp smażony 248Dzisiaj przepis na tradycyjnego karpia smażonego w mące na rozgrzanym tłuszczu. Potrawa klasyczna i znana każdemu z nas od dzieciństwa. I mimo, że w każdym domu robi się ją nieco odmiennie to smak bezsprzecznie każdemu kojarzy się z wigilią. Składniki: Wyfiletowany kawałek karpia Jajko Mąką Olej do smażenia Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek Kawałek karpia oprószamy solą, białym pieprzem
Kolizje Smaków
Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym 277Dzisiaj proponujemy kurczaka z ananasem w mleczku kokosowym. Danie zainspirowane jednym z przepisów Pascala. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a dość ciekawe i nietypowe w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom połączenia smaku mięsa i owoców. Szczerze polecamy! Ilość porcji: 4 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów w całości
Kolizje Smaków
Sos pomidorowy 211pomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra
Kolizje Smaków
Krokiety z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowane na parze 290Dzisiejszy przepis wymaga posiadania parowaru. Jeśli macie taki, a rzadko go używacie czas to zmienić! Parowar pozwala przygotować wyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym , który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo
Kolizje Smaków