Październik okazał się miesiącem świętowania. Czas leci bardzo szybko i już minął rok od założenia bloga. Strasznie szybko zleciało, tak patrzę na archiwum i widzę ile różnych przepisów udało mi się zgromadzić przez ten czas:) Cieszę się, że udało mi się utrzymać ten blog tak długo mam nadzieje, że nie braknie mi pomysłów i za nim znowu się obejrzę
ciastkarnia na kruchym spodziezahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można je zrobić i są bardzo smaczne. Na przepis trafiłam jakiś czas temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba zostanę przy nim dłużej bo jak na razie jest to najsmaczniejsza wersja rogalików:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodzienorweskiej kuchni. Nie jest ona może zbyt wyszukana ale akurat świąteczne słodkości warte są rozpropagowania. No to ja was zostawiam z ludzikami i mam nadzieje, ze was zainteresuje taki przepis:) Przypominam i zapraszam do czytania mojego drugiego bloga: http://pearismysize.blogspot.no/ Składniki: 2 szklanki maślanki 150 g cukru 200 g masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej
ciastkarnia na kruchym spodziepatery i zleciła, tak pięknie krążek po krążku. Moją wściekłość możecie sobie tylko wyobrazić. Nie opiszę wam więc smaku tortu ale pomyślałam, że si podzielę tym moim autorskim przepisem może komuś innemu nie przyniesie takiego pecha. Składniki na tortownice o średnicy 34 cm biszkopt: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo mnie ciekawi jak mi wyszły i za mało mam silnej woli żeby powstrzymać się przed zjedzeniem tak pięknie pachnącego ciasta. Powinnam napisać tutaj ostrzeżenie przed tym przepisem, że wciąga w nałóg ale nie będę was ostrzegać, jest zbyt smaczne żeby sobie go odmówić. Składniki: 50 g drożdży 2 szklanki mleka 600 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju
ciastkarnia na kruchym spodzieciepłej kołdry, a nic tak nie kusi jak ciepła kawa i takie słodkości. Deser jest szybki w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczny. Zmodyfikowałam trochę przepisy na panna cotte i dzięki temu uzyskałam migdałowy jedwabisty deser. ( jest on dużo rzadszy od mojego ukochanego włoskiego deseru ale równie smaczny) Składniki na cztery porcje łyżeczka żelatyny 250 ml śmietany kremówki
ciastkarnia na kruchym spodzieMoich eksperymentów z ciastem drożdżowym ciąg dalszy. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis an chałkę, chodził za mną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny robią nie tylko chałki ale różnego rodzaju chleby, może też się kiedyś skuszę:) Na razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej
ciastkarnia na kruchym spodzietakie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodziemasą krówkową. Następnie do garnka dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. Gotową masę przelewamy do formy, ja użyłam tortownicę o średnicy 30 cm, nadaje się również do tego przepisu keksówka. Ciasto posypujemy migdałami i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodziedosyć spore. Od wycieczki nie udało mi się zmobilizować siebie do wykonania ciasta francuskiego w domu. Gdy pomyślałam ile czasu mam na to poświęcić, zaraz znajdowałam jakiś alternatywny przepis albo korzystałam z gotowego ciasta francuskiego. Los bywa okrutny i przewroty gdyż w Polsce za gotowe ciasto płaciłam około 3 zł za dużą rolkę o tyle w Norwegii za połowę
ciastkarnia na kruchym spodzieSłonecznej pogody ciąg dalszy i oby tal dalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierwszą babkę. Myślę, że ciasto to zasmakuje wszystkim, który nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. Wanilia, kawa i czekolada- smaki na dzisiaj. Swoją drogą wypiłam takie pyszne late
ciastkarnia na kruchym spodzieogórki mojej babci czy majonez kielecki są niezbędne do przeżycia. A tym czasem co na deser? Babka kawowa, pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj proponuje typowo wielkanocny przepis, mazurek. W zeszłym roku robiłam kajmakowy dla tego tym razem postanowiłam zrobić inne smak. Pomarańcza kazała się strzałem w dziesiątkę, gorzka masa świetnie komponuje się z polewą czekoladową. Nie wiem czy zdążę jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka
ciastkarnia na kruchym spodzieChciałam zebrać w jednym miejscu przepisy na Wielkanoc, mam nadzieje, że skorzystanie z nich na swój świąteczny stół. Ja życzę was smacznego jajka i do zobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe
ciastkarnia na kruchym spodziespecjalnie wrzucił do koszyka dodatkowe kilo marchewek? Tak czy siak łasuch był dziś wielce zadowolony i pochwalił nieplanowany marchewkowy wypiek. Ja też muszę przyznać, że z dotychczasowych przepisów ten najbardziej mi smakuje. Zazwyczaj ciasta marchewkowe w bardzo niewielkim stopniu smakują marchewką a ten ku mojemu zaskoczeniu wręcz przeciwnie, mocno marchewkowy posmak zostaje w ustach. Polecam więc wszystkim smakoszom marchewki
ciastkarnia na kruchym spodzie