Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 322kremowe (po 100g) 100g sera lazur pęczek bazylii sól pieprz olej do smażenia (chyba że mamy bardzo tłusty boczek - wtedy nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu) PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy kurczaka pokrojonego w kawałki. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego
Moje Kuchenne Rewelacje
Pikantne leczo z kurczakiem 210Prosty przepis na ostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie (ok.500g) 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory 2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy
Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 227Pyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami SKŁADNIKI (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem
Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito w tortilli kukurydzianej 335Pyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych. Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutaj SKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy
Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane łososiem i chrzanem 277zbliżającą się Wielkanoc - ale oczywiście nie tylko ;) - przepis na jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI 8 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, pieprz cytrynowy Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy
Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 314razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone) - podane z sosem chrzanowo -śmietanowym - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny
Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka jarzynowa 226Klasyk klasyków - królowa imprez i świąt wszelakich - sałatka jarzynowa - przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :) SKŁADNIKI 1 kg marchewki 1/2 kg pietruszki 2 duże ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę
Moje Kuchenne Rewelacje
Jagodzianki Babci Ali 231dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy. Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka 15 dkg drożdży 10 jajek 3/4 kostki roztopionej margaryny 2 szkl. cukru cukier waniliowy jagody Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając
Salonik smaków
Knedle jak u mamy 213Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól
Salonik smaków
Tartaletki z owocami 223wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym i dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego
Salonik smaków
Dżem cukiniowo-pomarańczowy 227naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę
Salonik smaków
Ogórki konserwowe 330można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe . By ogórki były kruche i twarde, wcześniej trzeba je moczyć w wodzie przez godzinę. Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek, gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie
Salonik smaków
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 248450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę
Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik z czekoladą 168Prosty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :) SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm) Spód sernika: 100g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru Masa: 450g twarogu śmietankowego 2 jaja 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 288Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra bazylia, oregano - suszona lub świeża twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje