owsianych 2 szklanki mąki razowej 2/3 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 1 słoiczek musu jabłkowego (250 ml) 50 g karmelizowanych orzechów - przepis tutaj cukier puder PRZYGOTOWANIE Miksujemy ze sobą składniki ciasta. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni z obu stron na złoty kolor - trochę
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;) Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja CIASTO: 800 g mąki pszennej 60 g drożdży 8 łyżek oliwy z oliwek 1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu po 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej
Moje Kuchenne Rewelacjemakaronu pełnoziarnistego świdry 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju 1 duży brokuł (ok.500g) pół pęczka natki pietruszki sól pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej) na parze około 15 minut. Mieszamy z makaronem i dodajemy tuńczyka wraz z zalewą. Solimy i pieprzymy do smaku, Posypujemy posiekaną natką
Moje Kuchenne Rewelacjekremowe (po 100g) 100g sera lazur pęczek bazylii sól pieprz olej do smażenia (chyba że mamy bardzo tłusty boczek - wtedy nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu) PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy kurczaka pokrojonego w kawałki. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego
Moje Kuchenne RewelacjeProsty przepis na ostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie (ok.500g) 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory 2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy
Moje Kuchenne RewelacjePyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami SKŁADNIKI (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem
Moje Kuchenne RewelacjePyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych. Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutaj SKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy
Moje Kuchenne Rewelacjezbliżającą się Wielkanoc - ale oczywiście nie tylko ;) - przepis na jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI 8 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, pieprz cytrynowy Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy
Moje Kuchenne Rewelacjerazem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone) - podane z sosem chrzanowo -śmietanowym - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny
Moje Kuchenne RewelacjeKlasyk klasyków - królowa imprez i świąt wszelakich - sałatka jarzynowa - przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :) SKŁADNIKI 1 kg marchewki 1/2 kg pietruszki 2 duże ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę
Moje Kuchenne Rewelacjedobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy. Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka 15 dkg drożdży 10 jajek 3/4 kostki roztopionej margaryny 2 szkl. cukru cukier waniliowy jagody Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając
Salonik smakówMożna je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól
Salonik smakówwtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym i dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego
Salonik smakównaszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę
Salonik smakówmożna wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe . By ogórki były kruche i twarde, wcześniej trzeba je moczyć w wodzie przez godzinę. Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek, gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie
Salonik smaków